Banca Mondială: Împrumuturile tot mai scumpe îngreunează evoluția țărilor în curs de dezvoltare
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Banca Mondială
Banca Mondială
Banca Mondială a avertizat cu privire la costurile ridicate ale împrumuturilor și că acestea au "schimbat dramatic" potențialul națiunilor în curs de dezvoltare de a stimula creșterea economică.

Cel mai recent avertisment al creditorului multilateral vine în contextul în care vânzările internaționale de obligațiuni ale guvernelor de pe piețele emergente au atins un record istoric de 47 de miliarde de dolari în luna ianuarie, în vârful acestora aflându-se economii emergente ”mai puțin riscante” precum Arabia Saudită, Mexic și România, conform Reuters.

Cu toate acestea, unii emitenți au început să apeleze la piețe cu rate mai mari. Kenya a plătit recent mai mult de 10% pentru o nouă obligațiune internațională - pragul peste care experții consideră adesea că împrumuturile sunt inaccesibile.

"Când vine vorba de împrumuturi, povestea s-a schimbat dramatic. Trebuie să creșteți mult mai repede", a declarat Ayhan Kose, economist-șef adjunct al Băncii Mondiale, într-un interviu acordat marți la Londra, pentru Reuters.

 

Record al datoriei globale

 

Datele publicate miercuri de Institutul de Finanțe Internaționale au arătat că nivelul datoriei globale a atins un nou record de 313.000 de miliarde de dolari în 2023, în timp ce raportul datorie/PIB - o citire care indică capacitatea unei țări de a rambursa datoriile - în economiile emergente a atins, de asemenea, noi vârfuri, indicând mai multe tensiuni potențiale în viitor.

Banca Mondială a avertizat în raportul său privind perspectivele economice globale, publicat în ianuarie, că economia mondială va înregistra în perioada 2020-2024 cea mai slabă performanță din ultimii 30 de ani, chiar dacă va fi evitată recesiunea.

Se așteaptă ca creșterea globală să încetinească pentru al treilea an consecutiv la 2,4%, înainte de a crește la 2,7% în 2025.

Aceste rate sunt încă mult sub media de 3,1% din anii 2010, se arată în raport.

Încetinirea creșterii este deosebit de acută pentru economiile emergente, dintre care aproximativ o treime nu au înregistrat nicio redresare de la pandemia COVID-19.

O escaladare a conflictului din Orientul Mijlociu reprezintă un alt risc de scădere, care se adaugă la îngrijorările legate de politica monetară restrictivă și de comerț global slab.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Florin Georgescu (BNR): Avem un capitalism semi-socialist

Asociaţii şi acţionarii companiilor au bani să le...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel