Bani DISPĂRUŢI din contul de pensii. Elena Cristian: În ritmul acesta, în doi ani nu mai am niciun leu
Autor: Mihai Ciobanu
Data publicării:
Foarte mulţi români se plâng de faptul că le-a scăzut suma pe care o dețin în conturile de pensie privată pilon II. Elena Cristian, analist economic, a povestit că i-au dispărut câteva mii de lei din fondul de pensii la care contribuie. 

"Vă prezint situaţia mea. În decurs de trei luni, de la 56.000 de lei câţi aveam, mai am 53.000 de lei. Deci am pierdut 3.000 de lei. Mă uitam acum... nu are nicio treabă inflaţia. Oamenii aceştia investesc în titluri de stat, iar dobânzile la acestea sunt din ce în ce mai mari, deci ar trebui să fie garantat un randament, aşa cum este garantat la pilonul 3. Dacă pierd 3.000 de lei în trei luni, păi în doi ani nu mai am niciun ban", a atras atenţia Elena Cristian.

"Ideea este că nu există niciun fel de reacţie a instituţiilor care se ocupă cu reglementarea acestei pieţe. ASF-ul se ocupă cu asta şi ar trebui să aibă o poziţie publică şi să explice ce se întâmplă aici şi cum este posibil ca în timp ce se plătesc aceleaşi comisioane către aceste şapte fonduri investiţiile sunt din ce în ce mai nerentabile. (...) Deci de la 56.611 am ajuns la 53.000...", a mai afirmat Elena Cristian, luni seara, la România TV. 

 

Citeşte şi: Elena Cristian, despre frauda de la BRD Fond de Pensii: Mă întreb când se va mai întâmpla

 

Elena Cristian a vorbit despre frauda surprinzătoare de la BRD Fond de Pensii. Analistul a explicat că: ”Vorbim despre pilonul doi din 2008. La Pilonul II și Pilonul III, opt milioane de români sunt pe cele două zone și peste patru milioane de români la Pilonul II. O parte importantă din contribuția de pensii pe care o plătim noi către statul român merge către acest pilonul II de pensii, către cele șapte fonduri de administrare și către cei 300 de angajați ai celor șapte fonduri de administrare”, a spus Elena Cristian.

Analistul a continuat spunând că: ”Ce mă șochează pe mine este această fraudă pe Pilonul II. Deci, trei ani de zile, doi angajați cu niște complici au furat 23 de milioane de lei, aproape cinci milioane de euro și nimeni nu s-a prins. Adică nu se face anual vreun audit? Nu vorbim de 5 lei, de 10 lei, de 100 de lei, care s-au luat din pușculiță ci de 23 de milioane. Vorbim despre o reacție slab argumentată de către acționarul majoritar, de către unul dintre acționarii acestui fond de pensii și vorbim despre o mare umbră aruncată asupra Pilonului II, pentru că stai și te întreb când se mai poate întâmpla”, s-a întrebat Elena Cristian.

Pe de altă parte, Elena Cristian, vorbind despre profitabilitatea acestor fonduri de pensii, a spus că ”Fondurile sunt destul de limitate în investiții, dar s-a dovedit că și această limitare nu-i deloc profitabilă și că această scădere vine în mare parte din titlurile de stat, respectiv această scădere de 6% înregistrată în primele cinci luni ale anului în condițiile în care 60% din plasamente sunt în titluri de stat”.

O veste proastă pe care Elena Cristian a dat-o este că ”[...] se are în intenție naționalizarea acestui pilon și întoarcerea banilor către stat. Există undeva un proiect în acest sens. Până ajungi la pensie, nu-ți mai iei banii. Și oricum, vorbim 2008-2022, de 14 ani de acest comision foarte mare, pe care l-am plătit noi toți, 115 milioane de euro comisioane pentru cei 300 de angajați care lucrează la aceste șapte fonduri de administrare a pensiilor private. Conform calculelor, am dat cam 400.000 de euro într-un an. 400.000 de euro pentru un angajat ca să administreze banii, banii românilor, banii statului, că până la urmă sunt banii pe care-i plătim la contribuțiile de stat și care merg într-un procent acolo”, a mai spus Elena Cristian.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

INS. Scădere majoră a industriei extractive

Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 5,4% în...

Chirițoiu: Trebuie blocate investițiile companiilor nocive

România are un cadru legal de verificare a...

TikTok introduce noi funcții

TikTok anunţă că actualizează Regulile Comunității și introduce noi funcții...

Atacul Iranului: Reacția pieței petrolului este „surprinzătoare”

Reacția pieței petrolului la recentul atac al Iranului...

Benzina mai scumpă decât ieri. Cât costă litrul de motorină

Putem vorbi despre o ușoară reașezare a prețurilor, care...

Site-urile neautorizate în România vor fi blocate

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) are în...

Criza energetică „a rămas în urma noastră”

Este ceea ce afirmă plin de convingere Nicolas Mougeot,...

Inflația României, cea mai mare din UE și în luna martie

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut în...


pixel