Bani europeni pentru fermieri. Petre Daea: România nu figura printre beneficiari

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Ministrul Agriculturii, Petre Daea
Ministrul Agriculturii, Petre Daea
EXCLUSIV
Invitat la emisiunea ”Ce Se Întâmplă”, de la DCNews, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a vorbit despre negocierile de la Bruxelles, dar și despre formula de repartizare a fondurilor, în virtutea căreia România nu ar fi trebuit să primească nici măcar un cent.

”Agricultorii sunt nemulțumiți și pe bună dreptate. Le înțeleg supărarea, care are originea în situația grea în care se află fermierii, pe fondul conflictului pe care îl știm cu toții. Iar țările care se află în proximitatea conflictului plătesc polița acestui conflict, a acestui necaz pe care îl avem și pe care nu îl putem gestiona, știindu-se tot timpul că zăngănitul armelor nu ne dă posibilitatea să ne înțelegem și, în același timp, găsim mai greu, mai anevoios soluții pentru rezolvarea problemelor. Au fost și sunt cinci state care au considerat necesar să ceară sprijin de la Uniunea Europeană. În data de 26 septembrie 2022, am solicitat o întrevedere cu Comisarul pentru agricultură, pe două probleme: Ucraina și Planul național strategic pentru activitatea României în perioada 2023-2027. În septembrie anul trecut, acest Plan strategic ajunsese în impas. Atunci, funcționarii europeni au spus stop: nu putem admite României solicitările pe care le faceți, întrucât noi avem un alt concept, abordăm într-o altă logică temele pe care le puneți în discuție. Ca urmare, s-a blocat programul acestui Plan strategic”, a spus ministrul Daea

Ceea ce era imposibil

”Ce îi deranja?”, a întrebat jurnalistul Răzvan Dumitrescu, moderatorul emisiunii ”Ce Se Întâmplă. ”În primul rând îi deranja solicitarea noastră de a continua cu subvențiile pentru păsări”, a spus Petre Daea, precizând că acordarea în continuare de ajutor a fost condiționată de trecerea de la creșterea păsărilor pe baterii la cea pe sol. Ceva greu de realizat, având în vedere că acest lucru ar fi presupus renunțarea la 75% din efective sau, ”ceea ce era imposibil, că construiești instant alte grajduri”. Care a fost noima acestei norme? Probleme legate de mediu, a răspuns ministrul Agriculturii, precizând că, ”păsările trebuie, acum, să dispună de spațiu, să nu fie stresate”. 

Au fost avantajate două țări 

În ceea ce privește Ucraina, Petre Daea a ținut să menționeze că încă din septembrie anul trecut, el a cerut Uniunii Europene activarea mecanismului de susținere a fermierilor. ”Dar de ce 10 milioane?”, a întrebat Răzvan Dumitrescu.  Intervenția care s-a făcut, a spus ministrul, ”a fost dintr-un fond extrem de mic, de numai 456 de milioane de euro, care vizează 27 de state”. Au apărut însă discuții pe ideea că fondul este destinat să fie folosit pentru toate problemele agricultorilor din UE și că, prin urmare, nu poate fi cheltuit doar pentru chestiunile legate de Ucraina. ”Ca atare, au dat 56 de milioane de euro. Au făcut și o formulă de repartizare, în baza căreia România nu ar fi trebuia să ia nici un cent. Ei au spus așa: noi considerăm că este o presiunile pe vânzările produselor din țările voastre, în condițiile în care stocurile de acum sunt mai mari cu 20% decât media stocurilor din ultimii cinci ani. Cu alte cuvinte: ai media stocurilor din ultimii cinci ani? Da. Dar stocurile României, spre exemplu, sunt mai mici decât în ultimii ani, pentru că au fost influențați de secetă. Această formulă a avantajat două țări: Polonia și Bulgaria”, a subliniat Petre Daea. 

Ascultă mai departe interviul acordat de ministrul Agriculturii

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

ByteDance, compania mamă a TikTok
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump
Prețuri. Foto: Michael Burrows - Pexels
Robor urcă din nou

Vești proaste privind ROBOR

Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.

Mihai Barbu și Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Oameni traversează strada
Hobby-ul poate fi profitabil / Foto: Freepik

pixel