Banii românilor. Ministrul Câciu, despre ROBOR, credite, facturi la energie VIDEO
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Câciu: Ministerul Finanțelor este implicat în prezent în două analize cu OCDE
Câciu: Ministerul Finanțelor este implicat în prezent în două analize cu OCDE
Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a contrazis temerile legate de intrarea României în recesiune, până la finele anului și nevoie de a apea la ajutorul Fondului Monetar Internațional. El a vorbit, de asemenea, despre facturile la energie și despre creditele românilor. 

"Nu putem să spunem că este ceva ce a apărut după ce am ajuns noi la guvernarea. Să nu uităm că România a împrumutat, în ultimii 2 ani, 57 de miliarde de euro, iar acești bani sunt purtători de dobânzi. 

Ca să lămuresc și alte îngrijorări, nu există nici riscul de a apela la ajutorul FMI, nici de recesiune, am tot auzit aceste teorii. Un astfel de risc apare atunci când dobânzile sunt mult peste inflație, cum a fost în perioada 2010, ori azi inflația este peste dobânzi. 

Nu înțeleg de unde începem cu astfel de afirmații, de ce se fac astfel de acuzații doar am fost cu toții acolo, am fost cu toții în Parlament. Eu sunt dispus să merg în coaliție să discutăm”, a spus Adrian Câciu.

Întrebat în legătură cu facturile la energie și cu tot scandalul provocat de acestea, ministrul Finanțelor a subliniat că ”deconturile nu se depun la Finanțe. Întrebați-l pe domnul Popescu (Virgil Popescu, ministrul Energiei, n.r.). Eu vreau să vă spun ceva, pentru ca lumea să știe: ne preocupă să salvăm oamenii și economia. Am primit în buget, în bugetele Ministerele Energiei și cel al Muncii, bani pentru compensare, în sensul de decontare a facturilor furnizorilor. Până acum nu s-a decontat un leu. Nu întrebați Ministerul Finanțelor de ce Ministerul Energiei nu a făcut aceste deconturi sau dacă s-au depus deconturi”, a adăugat Câciu.

Potrivit spuselor sale, ce a ținut de Finanțe, de Parlament, de politica financiar-bugetară să avem acești bani în bugete, am făcut, banii sunt acolo. 

În ceea ce privește banii românilor, ministrul a declarat: ”Poate nu ați înțeles. Uitați-vă la creditele oamenilor. La acest moment, dobânda Lombard este de 3%. Pentru cei care nu știu, este rata pentru facilitatea de creditare, adică dobânda la care se împrumută băncile. Uitați-vă la ROBOR la trei luni, este de 3,06. Ce vă spune acest lucru? Fiind foarte apropiat de Lombard, băncile nu resimt un risc sistemic, astfel încât să-și pună o marjă foarte mare atunci când împrumută la termen. 

Ce înseamnă asta? Înseamnă lichidate pe piață, încredere în piață și, mai mult decât atât, înseamnă că băncile au apetit în continuare să crediteze economia și oamenii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel