Banii românilor. Ministrul Câciu, despre ROBOR, credite, facturi la energie VIDEO
Autor: DCBusiness Team | 27 ian, 10:52
Câciu: Ministerul Finanțelor este implicat în prezent în două analize cu OCDE
Câciu: Ministerul Finanțelor este implicat în prezent în două analize cu OCDE
Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a contrazis temerile legate de intrarea României în recesiune, până la finele anului și nevoie de a apea la ajutorul Fondului Monetar Internațional. El a vorbit, de asemenea, despre facturile la energie și despre creditele românilor. 

"Nu putem să spunem că este ceva ce a apărut după ce am ajuns noi la guvernarea. Să nu uităm că România a împrumutat, în ultimii 2 ani, 57 de miliarde de euro, iar acești bani sunt purtători de dobânzi. 

Ca să lămuresc și alte îngrijorări, nu există nici riscul de a apela la ajutorul FMI, nici de recesiune, am tot auzit aceste teorii. Un astfel de risc apare atunci când dobânzile sunt mult peste inflație, cum a fost în perioada 2010, ori azi inflația este peste dobânzi. 

Nu înțeleg de unde începem cu astfel de afirmații, de ce se fac astfel de acuzații doar am fost cu toții acolo, am fost cu toții în Parlament. Eu sunt dispus să merg în coaliție să discutăm”, a spus Adrian Câciu.

Întrebat în legătură cu facturile la energie și cu tot scandalul provocat de acestea, ministrul Finanțelor a subliniat că ”deconturile nu se depun la Finanțe. Întrebați-l pe domnul Popescu (Virgil Popescu, ministrul Energiei, n.r.). Eu vreau să vă spun ceva, pentru ca lumea să știe: ne preocupă să salvăm oamenii și economia. Am primit în buget, în bugetele Ministerele Energiei și cel al Muncii, bani pentru compensare, în sensul de decontare a facturilor furnizorilor. Până acum nu s-a decontat un leu. Nu întrebați Ministerul Finanțelor de ce Ministerul Energiei nu a făcut aceste deconturi sau dacă s-au depus deconturi”, a adăugat Câciu.

Potrivit spuselor sale, ce a ținut de Finanțe, de Parlament, de politica financiar-bugetară să avem acești bani în bugete, am făcut, banii sunt acolo. 

În ceea ce privește banii românilor, ministrul a declarat: ”Poate nu ați înțeles. Uitați-vă la creditele oamenilor. La acest moment, dobânda Lombard este de 3%. Pentru cei care nu știu, este rata pentru facilitatea de creditare, adică dobânda la care se împrumută băncile. Uitați-vă la ROBOR la trei luni, este de 3,06. Ce vă spune acest lucru? Fiind foarte apropiat de Lombard, băncile nu resimt un risc sistemic, astfel încât să-și pună o marjă foarte mare atunci când împrumută la termen. 

Ce înseamnă asta? Înseamnă lichidate pe piață, încredere în piață și, mai mult decât atât, înseamnă că băncile au apetit în continuare să crediteze economia și oamenii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Impozitul progresiv! Câştigaţi mai mult, plătiţi mai mult

Guvernul și a dat seama că are nevoie urgentă de noi...

Preţul grâului a bubuit în Europa. Este un nou record

Este consecință logică a unei decizii adoptate recent de...

ANAF face angajări masive. Condiții de angajare

ANAF anunță că scoate la concurs zeci de posturi de...

McDonald's pleacă din Rusia, după 30 de ani

Celebrul lanţ de restaurante de tip fast-food şi-a...

Urmează o criză imobiliară? La ce ne putem aștepta

Cu un război lângă granița României care amenință să se...

De ce nu au fost virate vineri salariile profesorilor

Vineri, 13 mai, cadrele didactice ar fi trebuit să...

Crossuri externe