BEI acordă unui împrumut de peste 100 mld. € pentru reconstrucția Ucrainei
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
BEI promite să-şi reducă finanţarea pentru infrastructura rutieră
BEI promite să-şi reducă finanţarea pentru infrastructura rutieră
Uniunea Europeană vrea să acorde un ajutor Ucrainei pentru reconstrucție.

Banca Europeană de Investiții, brațul de creditare al Uniunii Europene, propune o structură de finanțare folosită anterior în timpul pandemiei COVID-19 pentru a ajuta la reconstrucția Ucrainei cu investiții de până la 100 de miliarde de euro (104,3 miliarde de dolari), potrivit unui document consultat de Reuters.

Fondul fiduciar UE-Ucraina Gateway Trust Fund (E-U GTF) ar urmări să aibă o contribuție inițială de 20 de miliarde de euro din partea țărilor UE și a bugetului UE, sub formă de granturi, împrumuturi și garanții.

Garanțiile, în special, ar avea un efect multiplicator, conducând la proiecte de infrastructură în valoare totală de aproximativ 100 de miliarde de euro, potrivit documentului, adică aproximativ jumătate din nevoile mai imediate ale Ucrainei.

Propunerea BEI urmează să fie prezentată luni, în prima zi a Conferinței internaționale de redresare a Ucrainei, care se desfășoară în Elveția și care are ca scop furnizarea de resurse pentru Ucraina și sprijinirea redresării postbelice.

BEI propune un fond care ar funcționa la fel ca cel utilizat în cazul pandemiei COVID-19 pentru a garanta finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii. A avut în vedere 25 de miliarde de euro care să ducă la mobilizarea a până la 200 de miliarde de euro.

GTF al UE ar putea contribui la reconstrucția podurilor sau la renovarea serviciilor de apă sau de apă uzată, în special pentru orașele a căror populație s-a extins din cauza migrației din alte părți ale Ucrainei de la invazia Rusiei din 24 februarie în țară.

De asemenea, proiectele ar putea fi axate pe facilitarea exporturilor Ucrainei sau pe infrastructurile sale energetice și digitale. BEI sau bănci de dezvoltare precum KfW sau DFC ar putea apela la fond sau la garanțiile acestuia pentru investițiile pe care le supraveghează.

Fondul este, de asemenea, conceput pentru a încuraja întreprinderile private care ar considera probabil că finanțarea investițiilor în Ucraina este prea riscantă.

Utilizarea unui instrument similar cu cel utilizat anterior înseamnă că poate fi pus în aplicare mai rapid, astfel încât investițiile inițiale ar putea fi aprobate până la sfârșitul anului. Acesta ar permite și altora să contribuie și ar putea fi extins cu ușurință.

Comisia Europeană trebuie mai întâi să își dea avizul, iar apoi țările UE trebuie să aprobe planul. Ulterior, statele UE ar urma să decidă dacă vor contribui sau nu la fond.

Citește și: Guvernul alocă încă 95 de milioane de lei pentru decontarea cheltuielilor cu refugiaţii din Ucraina

Guvernul a suplimentat cu 95 de milioane de lei bugetul MAI pentru decontarea cheltuielilor cu refugiaţii din Ucraina.

Bugetul Ministerului Afacerilor Interne a fost suplimentat cu 95 milioane lei pentru decontarea cheltuielilor cu hrana şi cazarea a refugiaţilor proveniţi din Ucraina, printr-o hotărâre aprobată, joi, de Guvern.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, fondurile aprobate prin hotărâre sunt destinate pentru suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Interne, în scopul decontării din bugetul inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă/Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov a cheltuielilor cu hrana şi cazarea cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, găzduiţi de persoane fizice.

Suma va fi alocată din Fondul de Rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, pentru o perioadă de 90 de zile. 

Actele normative aprobate în ședința Guvernului României din 23 iunie 2022

I.    PROIECTE DE LEGI

1.    PROIECT DE LEGE pentru aprobarea contului general anual de execuţie a bugetului de stat, a contului anual de execuţie a bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi a contului general anual al datoriei publice aferente anului 2021

Actul normativ aprobă contul general de execuție a bugetului de stat aferent anului 2021, cuprinzând venituri în valoare de 168,88 miliarde lei, cheltuieli în valoare de 264,23 miliarde lei și un deficit de 95,349 miliarde lei (8,1% din PIB). Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...

Motorina continuă să fie mult mai ieftină decât benzina

Până acum câțiva ani, motorina era mai ieftină decât...

De ce americanii vor să interzică TikTok

TikTok și proprietarul rețelei de socializare,...

Porturile belgiene, invadate de mașini electrice chinezești

Consecință a volumului impresionant de producție al...

Bijuterii: Richemont achiziționează grupul italian Vhernier

Gigantul elvețian Richemont, proprietar printre altele...

Rusia intenționează să reia exporturile de benzină

Rusia intenționează să ridice interdicția privind...


pixel