Bijuteriile, ce includ un set împodobit cu safir şi diamante şi o pereche de cercei şi a căror valoare a fost estimată iniţial între 300.000 şi 500.000 de dolari, au fost adjudecate pentru 806.500 de franci elveţieni (885.000 de dolari, 765.000 de euro), cu taxe incluse.
Casa de licitaţii a subliniat că se întâmplă rar ca bijuterii cu un trecut atât de încărcat de istorie să fie scoase la licitaţie, adăugând că aceste piese excepţionale cu safir şi diamante au stârnit interesul colecţionarilor din întreaga lume.
''Avem un semi-set cu safir şi diamant de provenienţă excepţională, cu o istorie incredibilă, deoarece a aparţinut Marii Ducese Maria Pavlovna a Rusiei'', soţia Marelui Duce Vladimir, a indicat pentru AFP înainte de vânzare Olivier Wagner, director de vânzări la casa Sotheby's. Cumpărătorul, care a licitat prin telefon, a dorit să rămână anonim, a declarat purtătoarea de cuvânt a casei Sotheby's, Hanae Rebelo, potrivit Reuters.
În timpul Revoluţiei din 1917, Marea Ducesă a încredinţat bijuteriile unei persoane de încredere, diplomatul britanic Albert Henry Stopford, care, deghizat în femeie, le-a recuperat la Sankt Petersburg. După ce le-a demontat, el le-a ascuns în ziare vechi.
Diplomatul a ajuns la Londra pe 26 septembrie 1917, purtând într-o geantă 244 de piese din bijuteriile Mariei Pavlovna. După o călătorie incredibilă în care a traversat ţările scandinave, el a depus bijuteriile într-un seif, la o bancă din Londra, a precizat Wagner.
Citește și Cea mai VALOROASĂ colecție din lume, va însufleți licitațiile la New York
Maria Pavlovna (1854-1920) a fost unul dintre ultimii membri ai familiei Romanov care au părăsit Rusia, în 1919. Ea a murit în Franţa, un an mai târziu. Fiica sa, prinţesa Elena a Greciei şi Danemarcei, a moştenit bijuteriile care au rămas în familie înainte de a fi scoase la licitaţie de Sotheby's la Geneva în 2009, când au fost achiziţionate de o familie princiară europeană cu aproximativ 500.000 de dolari.
Datând din 1900, semi-setul include un safir oval de Ceylon de 26,80 carate. Cerceii sunt împodobiţi cu safire de 6,69 şi 9,36 carate.
''Piaţa de bijuterii este foarte puternică în acest moment, foarte dinamică. După COVID, mulţi oameni au vrut să cumpere bijuterii, refugii sigure. Şi există o cerere mare în special din partea clienţilor asiatici pentru bijuterii istorice, piese cu o provenienţă şi, bineînţeles, şi pentru pietre foarte frumoase'', a precizat Wagner. Cumpărătorii ''sunt gata să plătească un preţ pentru o provenienţă, pentru o poveste, care depăşeşte cu mult valoarea intrinsecă a obiectului'', a menţionat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Creştere a numărului de...
Trump și criptomonedele: Un...
Aeronavele suplimentare vor...
Randamentele obligațiunilor...
Canalele de pe Telegram au publicat videoclipuri...
Pizza de 100 de lire: Un...
Deficitul bugetar al României...
Selecție de știri pentru această dimineață.
Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...
Dropshipping-ul câștigă tot mai...
Prețurile petrolului au fost...
BNR a publicat cursul valutar...
OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.
Indicatorul de Încredere...