Bill Gates a dat de pământ cu NFT-urile și criptomonedele

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Bill Gates, neiertător față de criptomonede
Bill Gates, neiertător față de criptomonede
Prezent la conferința TechCrunch privind schimbările climatice, Bill Gates s-a năpustit, pur și simplu, asupra criptomonedelor și NFT-urilor. 

Cofondatorul companiei Microsoft, Bill Gates, a explicat, în acest context, că, în opinia lui, criptomonedele și NFT-urile se bazează "100% pe teoria celui mai mare nebun", referindu-se la ideea că prețurile activelor criptografice cresc din simplul motiv că există suficienți investitori dispuși să plătească mai mult.

Gates a glumit pe seama capacității "foarte scumpelor imagini digitale cu maimuțele" de a "îmbunătăți substanțial lumea", referindu-se la colecția NFT Bored Ape Yacht Club.

Ca un ecou al argumentelor prezentate în repetate rânduri de Warren Buffett, Gates a criticat, de asemenea, natura neproductivă a criptomonedelor și a NFT-urilor. "Sunt obișnuit cu clasele de active... cum ar fi o fermă, unde au producție, sau o afacere, care realizează mărfuri mărfuri", a spus Gates.

În cele din urmă, dacă nu era deja evident, Gates a făcut precizări și cu privire la criptomonede: "Nu sunt implicat în așa ceva. Nu am nici un fel de interese în privința acestor lucruri.

În fine, trebuie amintit că Bitcoin, afectat de perspectiva unei creșteri bruște a dobânzii de către Fed și de evoluțiile specifice de pe piața criptomonedelor, înregistrează un declin puternic și amenință miercurea aceasta să revină sub pragul psihologic al capitalului de 20.000 de dolari.

Citește și Doi grei ai finanțelor lumii dezbat un plan grandios pentru criptomonede

De altfel, cotaţia bitcoin a scăzut miercuri cu 6,3%, la 20.715,69 dolari, cel mai redus nivel din decembrie 2020, provocând declinul altor criptomonede mai mici, ceea ce arată că recentele turbulenţe de pe piaţă nu se atenuează, transmite Reuters.

Cea mai importantă monedă digitală a scăzut cu aproximativ 28% din februarie, iar anul acesta a pierdut mai mult de jumătate din valoare. Bitcoin înregistrase în noiembrie un nivel record, 69.000 dolari, iar de atunci a scăzut cu aproximativ 70%.

Declinul vinde după ce creditorul cripto Celsius din SUA a anunţat îngheţarea retragerilor şi transferurilor dintre conturi, provocând temeri privind evoluţia pieţei activelor digitale.

Aşteptările privind posibilitatea ca Rezerva Federală a SUA (Fed) să majoreze rata dobânzii, posibil cu 75 de puncte de bază, pentru a contracara inflaţia, au sporit de asemenea presiunile asupra activelor riscante, de la criptomonede la piaţa bursieră.

Criptomonedele mai mici, care tind să aibă o evoluţie asemănătoare cu bitcoin, au înregistrat de asemenea scăderi. O altă criptomonedă globală importantă, ethereum, a scăzut cu 9,4%, la 1.090 dolari.

Conform datelor publicate de firma CoinMarketCap, valoarea de piaţă a tuturor criptomonedelor a coborât luni sub pragul de 1.000 de miliarde de dolari, pentru prima dată după luna ianuarie 2021, ajungând până la un minim de 926 de miliarde de dolari.

La nivel global, există peste 4.000 de criptomonede, însă monedele cu cea mai mare valoare de piaţă sunt Bitcoin, Ethereum, Tether, XRP şi Bitcoin Cash.

Valoarea de piaţă a tuturor criptomonedelor existente la nivel global a atins un maxim de 2.900 de miliarde de dolari în luna noiembrie 2021, însă este într-o continuă scădere de la începutul acestui an. Numai în ultimele două luni valoarea de piaţă a criptomonedelor a scăzut cu 1.000 de miliarde de dolari pe măsură ce investitorii au renunţat la activele considerate riscante în contextul inflaţiei ridicate şi a îngrijorărilor că majorarea dobânzilor de către băncile centrale va afecta creşterea economică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Deficit record în România, în contrast cu trendul european

Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...

Strângere de mână / FOTO: Freepik
Beijing / FOTO: Freepik
Mină de suprafață / Foto: Pexels

Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit

Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...

Dolari / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio
ANAF / Foto: DCBusiness
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind TAXELE vamale pentru oţel şi aluminiu
Christel SCHALDEMOSE
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
foto: pexels.com

Cum s-a văzut în Coreea de Nord învestirea lui Donald Trump

Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...

Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...

Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota
Bursa. Foto: pexels.com
Sediu al băncii Raiffeisen din Sankt Petersburg
Instabilitatea politică este periculoasă pentru economie
Criptomonede. Foto: Pexels.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro

pixel