Bitdefender avertizează asupra unui atac mai puțin obișnuit
Autor: Matei Ioana
Data publicării:
DNSC avertizează în legătură cu o nouă tentativă de phishing care exploatează folosirea serviciilor de curierat
DNSC avertizează în legătură cu o nouă tentativă de phishing care exploatează folosirea serviciilor de curierat
Bitdefender avertizează asupra unui nou val de atacuri, dar de această dată hackerii au abordat o tehnică mai puțin obișnuită, SMS-urile.

Cercetătorii în securitate informatică de la Bitdefender au interceptat un val de cel puţin 100.000 de mesaje SMS, parte dintr-o campanie globală de răspândire a ameninţării informatice Flubot care urmăreşte infectarea dispozitivelor cu sistem de operare Android.

Potrivit unui comunicat al Bitdefender, cei din spatele ameninţării informatice schimbă din mers ţările vizate şi modifică tacticile continuu pentru a-i convinge pe utilizatori să acceseze linkurile infectate.

Dacă în luna decembrie, victimele vizate proveneau din Australia (40%), Germania (32%) şi Polonia (8,6%), în ianuarie hackerii s-au concentrat mai ales pe victime din România (72%).

Ameninţarea Flubot foloseşte spam-ul prin SMS ca mijloc de livrare. Dacă victima accesează linkul din mesaj, Flubot se instalează pe dispozitive şi sustrage date bancare, date din agenda telefonului, SMS-uri şi alte tipuri de date private şi, în plus, cuprinde un arsenal de alte comenzi, inclusiv capacitatea de a trimite mesaje SMS la alte numere de telefon, inclusiv cu suprataxă.

Experții avertizează: Atacul cibernetic rusesc asupra Ucrainei s-ar putea răspândi rapid în întreaga lume

Peste jumătate dintre mesajele SMS trimise de către hackeri par a veni de la companii de curierat, în timp ce un sfert folosesc înşelătorii de tipul "Tu eşti în acest video?".

În plus, în cadrul investigaţiei despre Flubot, cercetătorii Bitdefender au descoperit o nouă campanie, care utilizează reclame infectate introduse în aplicaţii populare găzduite în Google Play Store. Odată instalată pe telefon sau tabletă, ameninţarea Teabot dă dreptul atacatorilor să intercepteze mesaje, să fure codurile de autentificare Google şi chiar să preia controlul complet de la distanţă al dispozitivelor cu sistem de operare Android.

Chiar dacă cele două campanii nu au în comun acelaşi mecanism de atac şi nici aceeaşi ameninţare, acestea arată apetitul atacatorilor de a se folosi de mesaje periculoase pentru a păcăli ţintele, precizează sursa citată.

În aceste condiţii, Bitdefender recomandă utilizatorilor să folosească o soluţie de securitate performantă pe toate dispozitivele şi să verifice numărul de telefon de la care provine orice mesaj scris înainte de a accesa linkurile din SMS.

Bitdefender oferă soluţii superioare de prevenţie, detecţie şi răspuns la incidente de securitate cibernetică. Milioane de sisteme folosite de oameni, companii şi instituţii guvernamentale sunt protejate de soluţiile companiei, ceea ce face Bitdefender unul dintre cei mai de încredere experţi în combaterea ameninţărilor informatice, în protejarea intimităţii şi datelor şi în consolidarea rezilienţei la atacuri. Ca urmare a investiţiilor susţinute în cercetare şi dezvoltare, laboratoarele Bitdefender descoperă peste 400 de noi ameninţări informatice în fiecare minut şi validează zilnic în jur de 30 de miliarde de interogări privind ameninţările. Fondată în 2001, compania Bitdefender are clienţi în peste 170 de ţări şi birouri pe toate continentele. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cele mai mari companii listate la bursa din Germania

Clasamentul celor mai mari capitalizări de la bursa...

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...


pixel