BLACK FRIDAY 2022. Se estimează vânzări online de 7 miliarde de euro
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Pelivan (ARMO): Estimăm că vom ajunge la vânzări online de 7 miliarde de euro, în 2022.

Vânzările din online, în România, vor înregistra creşteri probabil între 5 şi 10% şi pentru tot anul 2022 estimăm că vom reuşi să ajungem la pragul de şapte miliarde de euro, a declarat, vineri, directorul executiv al Asociaţiei Române a Magazinelor Online (ARMO), Cristian Pelivan, la evenimentul online "Black Friday HUB by Pay", organizat de PayU România.

"În ciuda tuturor celorlalte provocări - inflaţie crescută, preţul la energie mai mare, iată că am recuperat pe parcursul anului şi, astăzi, toţi comercianţii şi toate estimările arată că vânzările vor fi, probabil, între 5 şi 10% mai mari. Şi noi estimăm pentru tot anul 2022 că vom reuşi să ajungem la pragul de şapte miliarde de euro vânzări. Asta ne spun şi partenerii noştri de la E-commerce Europe, pe baza datelor pe care le-au studiat ei. Asta vedem şi dinspre curieri. Pare că vom reuşi să atingem sau cel puţin să fim foarte aproape de acest prag. Noi suntem foarte optimişti. În 2020 am văzut un salt al numărului celor care au cumpărat ceva online vreodată. În 2019 eram în jur de 19%, cred, şi în 2020 am sărit la 45% şi pe la 45% am rămas de atunci. Cauzele pentru care nu mai creşte acest procent ţin poate de competenţe digitale. Pe măsură ce magazinele online îşi fac infrastructura sau procesul de cumpărare îl fac să fie cât mai uşor, cât mai accesibil, în contextul în care 92% din populaţia României foloseşte social media şi în care noi suntem la 14% comerţ electronic în total retail, potenţial există", a afirmat el.

"Black Friday 2022" va genera, în România, încasări de peste 400 milioane de euro, după ce anul trecut, ediţia cu numărul 11 a evenimentului a înregistrat vânzări de aproximativ 350 de milioane de euro, potrivi estimărilor realizate de consultanţii Frames.

În ceea ce priveşte valoarea medie a coşului de cumpărături, în online, aceasta va trece de nivelul de 500 de lei, faţă de 450 de lei, cât a fost anul trecut, asta şi pe fondul scumpirii produselor, nu neapărat a dorinţei românilor de a cumpăra mai mult.

În România, ziua de "Black Friday 2022" a fost stabilită pentru data de 11 noiembrie, moment în care marea majoritate a retailerilor au lansat oferte speciale.

Cu toate acestea, în prezent, există companii, precum Flanco, Orange, Altex şi Media Galaxy, care au dat deja startul reducerilor, pe care le vor oferi timp de mai multe săptămâni, se menţionează analiştii Frames. 

 

Citeşte şi: Black Friday 2022. Recomandări pentru cumpărături online în siguranţă

 

Poliţia Română a transmis, joi, o serie de recomandări pentru cetăţenii care efectuează cumpărături online cu ocazia promoţiilor de Black Friday.

Potrivit unui comunicat al Poliţiei Române, printre cele mai întâlnite fraude online sunt vânzările fictive, adică postarea de anunţuri de vânzare online.

În acest mod, ulterior convingerii cumpărătorilor să transfere sumele de bani solicitate, bunurile nu mai ajung la destinaţie, nefiind livrate.

Redăm lista cu sfaturile poliţiştilor pentru evitarea fraudelor online:

* Dacă efectuaţi cumpărături online, este recomandat să nu trimiteţi banii în avans. Folosiţi un serviciu cu plata ramburs (achitarea costurilor de către destinatar la momentul livrării bunului). Înainte de a face achiziţii online, verificaţi cu atenţie sursa de comercializare. Cumpăraţi bunuri din surse sigure, folosind site-uri de comerţ online pe care le cunoaşteţi sau pe care le-aţi mai folosit şi verificaţi recenziile comerciantului, înainte de a achiziţiona produsul.

* Păstraţi întotdeauna documentele referitoare la plăţile pe care le-aţi efectuat online.

* Cumpărătorii pot primi pe email mesaje care par a fi trimise de societăţi sau persoane de încredere, însă, în fapt, adresele de email ale expeditorilor sunt modificate, astfel încât să pară că sunt legitime.

* Mare atenţie la mail-urile care conţin link/link-uri. În conţinutul email-urilor poate fi introdus unul sau mai multe link-uri spre o pagină falsă, iar în momentul în care se introduc date precum username şi parolă, acestea pot fi furate ori se poate instala malware (una dintre cele mai întâlnite ameninţări în mediul cibernetic).

* Atunci când navigaţi pe internet de pe dispozitivul dumneavoastră, asiguraţi-vă că această conexiune este securizată prin HTTPS - pictograma unui lacăt arătând că pagina accesată este securizată.

* Evitaţi să transmiteţi prin telefon sau alte dispozitive informaţii referitoare la datele dumneavoastră bancare (numărul contului bancar, codul de securitate al cardului, PIN-ul cardului, parole de acces, seria sau IP-ul token-ului), precum şi date de identitate, cum ar fi: codul numeric personal, seria şi numărul cărţii de identitate.

* Evitaţi operatorii economici care nu afişează date de contact complete (adresă, telefon, cod unic de identificare fiscală etc.) şi care se rezumă la o simplă adresă de e-mail. Aveţi grijă dacă accesaţi o pagină web care conţine greşeli gramaticale.

* În momentul în care cumpăraţi bunuri de la persoane fizice, cereţi documentele de provenienţă ale acestora (factura sau bonul fiscal cu care a fost cumpărat iniţial produsul de la magazin) şi certificatul de garanţie emis de producător.

* Pentru situaţia în care ar exista vreo problemă mai târziu, salvaţi sau tipăriţi comanda dumneavoastră, precum şi clauzele şi condiţiile ce apar pe site la momentul cumpărării. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...


pixel