BNS cere înghetarea prețurilor la alimente și medicamente

Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Blocul Național Sindical cere închețarea temporară a prețurilor
Blocul Național Sindical cere închețarea temporară a prețurilor
 Blocul Naţional Sindical (BNS) solicită Guvernului identificarea unor măsuri cu aplicare temporară pentru a stopa şi pedepsi orice iniţiative de speculă, în special în domeniul alimentar şi farmaceutic, luând în calcul inclusiv măsuri precum îngheţarea preţurilor pentru o perioadă limitată de timp.

Cererea face parte dintr-o serie de solicitări formulate de Blocul Naţional Sindical către Guvern pentru protejarea locurilor de muncă ale angajaţilor ameninţaţi de disponibilizări în urma crizei economice provocate de noul coronavirus.

Celelalte solicitări adresate Guvernului de către BNS sunt: evaluarea de urgenţă a disponibilităţilor Guvernului pentru intervenţii suport pentru salariaţi şi mediul de afaceri; clarificarea situaţiei juridice şi financiare a salariaţilor ale căror contracte individuale de muncă au fost suspendate având ca motivaţie epidemia de coronavirus; extinderea imediată a accesului la concediu medical plătit, respectiv renunţarea pe perioadă limitată la obligaţia ce vizează existenţa unui stagiu minim de cotizare pentru a beneficia de concediu medical plătit; menţinerea veniturilor pe perioada în care lucrătorii beneficiază de concediu medical;
extinderea accesului la concediu medical plătit inclusiv pentru lucrătorii ce desfăşoară activitate sub altă formă de ocupare decât cea de relaţie de muncă, cum sunt lucrătorii sezonieri sau lucrătorii angajaţi pe cont propriu, se menţionează într-un comunicat remis vineri de organizaţia sindicală.

De asemenea, BNS cere identificarea rapidă a unor soluţii pentru protejarea salariaţilor din serviciile de utilitate publică şi din sectorul bugetar expuşi unui risc ridicat de contaminare prin natura activităţilor desfăşurate, implementarea unor pachete de măsuri de stimulare pentru susţinerea locurilor de muncă şi a economiei, protejând salariile, bunăstarea lucrătorilor şi întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-uri), acordând o atenţie specială sectorului industriei alimentare, sectorului farmaceutic şi sectorului Comerţ, pentru a evita orice întreruperi în alimentarea populaţiei cu produse de bază.

ANPC face precizări: Supermarketurile au destule stocuri de alimente și dezinfectante

"BNS atrage atenţia asupra necesităţii respectării prevederilor legislative în materie de muncă, având în vedere noul context creat de măsurile impuse pentru prevenirea epidemiei de coronavirus. Au apărut în aceste zile, atât în media, cât mai ales în sesizări adresate direct BNS sau instituţiilor abilitate, comunicări ale unor situaţii de încetare a unor contracte individuale de muncă prin simple notificări făcute de angajatori către salariaţi, cu singura motivaţie forţa majoră. Dorim să atragem atenţia asupra faptului că forţa majoră nu poate constitui, conform prevederilor Codului Muncii, o cauză de încetare a contractului individual de muncă. Codul Muncii indică posibilitatea de a invoca forţa majoră doar în situaţii ce vizează: efectuarea de ore suplimentare, chemarea salariatului din concediul de odihnă sau modificarea temporară a locului muncii", se arată în comunicat.

Organizaţia sindicală consideră că soluţia legală în asemenea cazuri poate fi fie reducerea temporară a activităţii, în temeiul art.53 din Codul Muncii, situaţie în care salariatul beneficiază de o indemnizaţie ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului ocupat, fie, în cazul în care angajatorul îşi restrânge activitatea din motive economice, reducerea locurilor de muncă ocupate de salariaţii vizaţi.

"Concedierea salariaţilor poate avea loc doar cu derularea tuturor procedurilor legale privind concedierea colectivă.
Condamnăm în mod ferm orice tentativă de limitare a pierderilor financiare din partea mediului de afaceri, prin încetarea contractelor de muncă unilateral, cu încălcarea normelor de drept, profitând astfel de situaţia specială în care ne aflăm. (...) Salariaţii, în special unele categorii, sunt primii expuşi infectării cu coronavirus, eşuarea protejării lor ar putea creşte viteza de răspândire a virusului. (...) Lucrătorii sunt primii expuşi riscului de a contacta COVID-19 şi totodată se confruntă cu impactul economic şi social generat de răspândirea virusului. Dacă nu vor fi protejaţi aria de răspândire a bolii va creşte. Se impune adoptarea unor dispoziţii speciale pentru extinderea imediată a accesului tuturor lucrătorilor la concediu medical plătit, pentru îmbunătăţirea drepturilor cuvenite salariaţilor în perioada concediului medical, precum şi pentru asigurarea unor condiţii de munca adecvate şi implicit introducerea unor modalităţi de protecţie", mai spun sindicaliştii BNS.

Organizaţia sindicală transmite şi angajatorilor următoarele solicitări: să iniţieze discuţii cu reprezentanţii sindicatelor în vederea identificării unor soluţii pentru a proteja sănătatea salariaţilor, precum şi pentru identificarea unor soluţii pentru a depăşi actuala situaţie de criză, inclusiv în procesele de identificare a riscurilor şi de elaborarea a măsurilor de prevenire; să acorde prioritate măsurilor de protecţie a sănătăţii lucrătorilor implicaţi în activităţile şi lanţurile de aprovizionare; să se asigure că măsurile de protecţie şi planurile de sănătate sunt în vigoare şi sunt respectate fără excepţie; să asigure plata salariilor în cazul tuturor lucrătorilor, aşa cum au fost convenite prin negocieri colective; să garanteze accesul la concediu plătit, medical sau de concediu de odihnă, din prima zi de concediu, pentru toţi lucrătorii ameninţaţi sau infectaţi cu COVID-19; să ofere programe de lucru personalizate pentru fiecare lucrător, limitând astfel expunerea acestora la risc. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com

pixel