Economia între varză și portocale. Mircea Coșea: Se joacă alba-neagra cu România
Profesorul Mircea Coșea trage...
Impozitul de 2% pe cifra de afaceri a băncilor pe o perioadă de doi ani va avea un impact de 350 milioane lei, iar adiţionalitatea la companiile de petrol şi gaze naturale, de 0,5% din cifra de afaceri, va aduce alte 600 de milioane de lei, a afirmat miercuri ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.
"Această măsură (impozitul de 2% aplicat băncilor, n.r.) are un impact de 350 de milioane de lei şi, de asemenea, adiţionalitatea la companiile de petrol şi gaze naturale, de 0,5% din cifra de afaceri, sunt alte 600 de milioane de lei. Redevenţele fac parte din etapa a doua a măsurilor, pentru că, după cum bine cunoaşteţi, aceste măsuri vor continua, ca să avem un proces de consolidare fiscal-bugetară sănătos", a spus Boloş.
El a menţionat că şi partea de redevenţă face obiectul analizei în Ministerul de Finanţe.
"Am precizat că avem trei elemente fundamentale la redevenţe. Sunt resursele minerale, partea de ţiţei şi partea de gaze naturale. Acestea sunt redevenţe pe care încercăm să le reaşezăm şi este total nedrept ca, spre exemplu, pentru resursele minerale, 36 de resurse minerale să ne aducă la nivelul unui an 336 de milioane de lei. Sau, după cum este total nedrept, spre exemplu, să avem 300.000 de hectare de teren la proprietatea statului român şi să ne aducă 2,5 milioane de lei pe an. Suferinţa se vede în această nevoie pe care o avem continuu pentru pensii, salariile profesorilor, medicilor, bani pe care noi îi găsim şi acum şi sigur că acestea sunt bogăţii ale statului pe care trebuie să le valorificăm corespunzător", a adăugat ministrul.
Taxa percepută băncilor ar putea fi de 2% din cifra de afaceri în perioada 2024-2025, faţă de 1% cât s-a anunţat anterior, potrivit proiectului de lege privind măsurile fiscal-bugetare.
În privința pensiilor, ministrul Boloș, a explicat, marți, într-un interviu acordat postului de televiziune Antena 3 CNN, care este marea schimbare din sistemul public de pensii şi avantajele pe care le aduce. ”Noi am făcut simulările la nivelului Ministerului de Finanțe pe care îl va avea şi este legat pachetul de măsuri de astăzi cu reforma aceasta a pensiilor. Vor în plus 16 miliarde de lei. Aceste scenarii au ca sursă de finanțare exact banii care provin din pachetul de măsuri", a spus ministrul Finanțelor, menționând noua formulă de calcul a pensiilor, la care se lucrează însă, va fi ”complet diferită, menită să rezolve inechitățile existente din sistemul public de pensii generate de folosirea unui stagiu complet de cotizare diferit raportat la genul persoanei şi anul nașterii”.
Citește și Noua formulă de calcul a pensiilor. Marcel Boloș: ”Banii de acolo vor veni”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
TikTok riscă să fie suspendată...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...
România intensifică lupta...
Gazprom, pe fondul pierderilor...
Grupaj de știri.