Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Săpătmâna aceasta, piețele financiare au fost supuse la două încercări majore. Pe de o parte a fost efectul măsurilor adoptate de țările afectate de epidemia de coronavirus, devenită, între timp, pandemie, și impactul deciziei Rusiei de a se retrage din înțelegerea cu Arabia Saudită privind stabilizarea pieței petrolului, hotărâre care a antrenat cea mai mare scădere a prețului la țiței din ultimii aproape 30 de ani.
Ce e de făcut mai departe? Trebuie cumpărate acțiunile deja ieftinite sau încă nu s-a atins pragul minim? Poate trebuie investit în obligațiuni și aur? Sau poate este nevoie de un demers mai ferm, precum retragerea de a piață, cu monetizarea activelor deținute?
Warren Buffett
În urmă cu vreo două săptămâni, fondatorul Berkshire Hathaway, Warren Buffett, declara: ”Mâine, evoluția prețurilor la acțiuni poate fi cu totul alta. Uneori, pe piețe se întâmplă căderi serioase, de 50%, poate chiar mai mult”. Potrivit investitorului, prăbușirea de pe piețele de captial ”ne ajută”, pentru că ”noi mereu cumpărăm acțiuni”. Totuși, într-un fel sau altul, coronavirusul va avea un impact negativ asupra companiilor americane.
Repetându-se, Buffett a insistat că, în condiții de incertitudine, investitorii trebuie să se concentreze pe afaceri pe termeni lung, nu pe termen scurt, pe companii de perspectivă și care au supraviețuit de-a lungul timpului, indiferent de intemperiile care s-au abătut asupra piețelor. ”În cazul în care cumpărați o companie, nu uitați că ea este reprezentată de acțiuni, aveți grijă de deciziile, contractele și tranzacțiile pe care le faceți. Și nu veți avea probleme”, spune Buffett.
Ray Daylo
După orice degringoladă a piețelor, fondatorul Bridgewater Associates, Ray Daylo, caută noi oportunități. ”Perioadele de turbulențe crează atât riscuri, cât și mari posibilități De aceea, după ce vă veți convinge că angajații dumneavoastră sunt protejați de orice pericol, căutați oportuniți favorabile”, recomandă omul de afaceri.
Potrivit spuselor sale, în dorința de a se proteja de ”un posibil dezastru”, oamenii ignoră, de cele mai multe ori, posibilitățile care se deschis în vremuri tulburi. ”Nu trebuie să fiți decât foarte atenți la mișcările din piață și să prindeți momentul potrivit. Dacă sunteți familiarizat cu ceea ce înseamnă jocurile de pe bursă, nu veți da greș”, afirmă Daylo.
Lloyd Blankfein
Fostul șef al băncii Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, recunoaște faptul că, uneori, teama poate doborî piața, dar imediat ce riscurile dispar, piața își revine rapid. ”Spre deosebire de anul 2008, acum putem evita o prăbușire sistemică. Acum, șansele de redresare sunt mult mai mari decât în urmă cu 12 ani”, afirmă bancherul.
Howard Marks
Investitorii greșesc, încercând să anticipeze direcția de evoluție a pieței, consideră cofondatorul Oaktree Capital Management, Howard Marks, a cărui avere a depășit anul trecut 2 miliarde de dolari. ”Să stai să te întrebi dacă acțiunile vor scădea sau urca este o abordare greșită. În primul rând, pentru că nu există răspunsuri la astfel de întrebări”, explică omul de afaceri. ”Pur și simplu trebuie să investiți, dar cu cap, pornind, întotdeauna, de la raportul dintre prețul acțiunii și valoarea companiei”.
În opinia lui, fluctuațiile pe termen scurt în condiții de instabilitate nu pot fi evitate, dar investitorii adevărați pot traversa cu bine perioade de volatilitate și, într-un final, vor fi răsplătiți pentru răbdarea și abilitatea lor de a se strecura printre obstacole. ”Mai ales după ce va fi pus la punct un vaccin împotriva coronavirusului”, subliniază Marks, apreciind că ”virusul nu va schimba fundamental viața noastră și nici nu va distruge afaceri”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...