Bugetul UE pentru pentru 2022: Parlamentul European doreşte ca redresarea post-pandemie să rămână o prioritate
Autor: Antonia Popescu | 21 oct, 14:51
Bugetul UE pentru pentru 2022: Parlamentul European doreşte ca redresarea post-pandemie să rămână o prioritate
Bugetul UE pentru pentru 2022: Parlamentul European doreşte ca redresarea post-pandemie să rămână o prioritate
Bugetul Uniunii Europene pentru 2022 trebuie să se concentreze pe redresarea în contextul crizei cauzate de COVID-19, încurajarea investiţiilor, combaterea şomajului şi stabilirea bazelor pentru o Uniune mai sustenabilă, susţine Parlamentul European (PE) într-o rezoluţie adoptată miercuri la Strasbourg, indică un comunicat al legislativului european.

Rezoluţia stabileşte poziţia PE cu privire la bugetul Uniunii Europene pentru 2022. Eurodeputaţii au respins majoritatea tăierilor propuse de Consiliu (care însumează 1,43 miliarde euro) şi au revenit astfel la proiectul propus iniţial de Comisia Europeană, în capitolele bugetare vizate.

De asemenea, eurodeputaţii au propus creşterea finanţării mai multor programe şi politici pe care ei consideră că vor contribui la redresarea post-pandemie, în concordanţă cu priorităţile Parlamentului European stabilite pentru 2022. Acestea includ programul de cercetare Horizon Europe (+305 milioane euro faţă de proiectul de buget propus de Comisie), Instrumentul Connecting Europe, care finanţează construirea unor reţele transeuropene de transport, energie şi digitale sustenabile şi de înaltă calitate (+171 milioane euro faţă de propunerea Comisiei).

ANAF a demarat acţiuni de control la marii contribuabili

Sprijinul pentru tineri rămâne o prioritate esenţială: potrivit eurodeputaţilor, bugetul alocat programului Erasmus+ ar trebui să fie majorat cu 137 milioane euro. De asemenea, programului EU4Health ar urma să i se aloce mai mult cu 80 de milioane de euro, comparativ cu propunerea executivului comunitar, pentru a construi o Uniune Europeană a Sănătăţii puternică şi a face mai eficiente sistemele naţionale de sănătate.

În plus, Parlamentul European a propus creşterea cu 20% a finanţării ajutorului umanitar.

În domeniul securităţii şi apărării, eurodeputaţii doresc ca liniile bugetare vizate să fie majorate cu peste 80 de milioane de euro.

Cu acest vot, Parlamentul European a stabilit nivelul total al angajamentelor pentru 2022 la 171,8 miliarde euro, în creştere cu 2,7 miliarde euro comparativ cu proiectul propus de Comisie, şi cel al plăţilor la 172,5 miliarde euro. Timp de trei săptămâni se va desfăşura procedura de conciliere cu Consiliul în scopul ajungerii la un acord asupra bugetului UE pentru anul viitor, după care textul comun va fi supus votului în plenul PE. 

G Ad:

Ştiri Recomandate

Curs valutar BNR. Ce se întâmplă cu LEUL și EURO

Moneda naţională s-a apreciat luni în raport cu euro,...

Rusia a oprit internetul ca să-și testeze netul propriu

Rusia a oprit internetul în țară, în urma unor teste...

Croația și Bulgaria, în anticamera EURO. Ce face România

Croația și Bulgaria sunt candidate la intrarea în zona...

Italia începe lockdown-ul persoanelor nevaccinate

Italia a introdus restricții mai dure pentru persoanele...

Crossuri parteneri
Crossuri parteneri
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro