Bula Bitcoin s-a spart? Pierderi uriașe și scenarii negre pentru cripto

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Criptomonezile s-au prăbușit / Foto: Freepik
Criptomonezile s-au prăbușit / Foto: Freepik
Bitcoin se prăbușește cu peste 25% față de recordul istoric, pe fondul incertitudinilor legate de Donald Trump.

Pierderi masive în piața cripto

Bitcoin a continuat să scadă puternic vineri, în timpul sesiunii asiatice, ajungând să se tranzacționeze cu 5,5% mai jos, la 79.627 de dolari, la ora 12:05 în Singapore. Scăderea amplă a dus criptomoneda la cel mai scăzut nivel din 10 noiembrie și a anulat o mare parte din câștigurile obținute după victoria lui Donald Trump în alegeri, notează Bloomberg.

Ether, a doua cea mai mare criptomonedă din lume, s-a depreciat cu 7,3%, în timp ce Solana și XRP au pierdut 7,1%, respectiv 7,8%. Evoluția negativă reflectă o schimbare bruscă a sentimentului investitorilor, care inițial au pariat masiv pe creșterea Bitcoin după ce Trump a promis să transforme SUA într-o „superputere Bitcoin”.

De la euforie la panică

Bitcoin atinsese un maxim istoric de 109.241 de dolari pe 20 ianuarie, chiar în ziua inaugurării lui Trump. Însă, de atunci, moneda digitală a pierdut peste un sfert din valoare, în condițiile în care investitorii au devenit tot mai îngrijorați de abordarea combativă a președintelui american și de perspectivele economiei SUA.

„Având în vedere contextul macroeconomic, nu este surprinzător că ne aflăm aici”, a declarat Stefan von Haenisch, director de tranzacții la Bitgo Inc. Acesta a subliniat că investitorii încă așteaptă măsuri concrete din partea lui Trump pentru susținerea sectorului cripto.

Tarifele impuse de Trump amplifică declinul

Pe lângă prăbușirea Bitcoin, piețele bursiere asiatice au fost afectate de declarațiile recente ale lui Trump privind tarifele comerciale. Președintele a anunțat că, începând cu 4 martie, SUA vor impune taxe vamale de 25% pentru Canada și Mexic și vor majora cu 10% tarifele asupra importurilor din China. Această veste a dus la o scădere de aproximativ 2% a MSCI AC Asia Pacific Index.

În același timp, fondurile de investiții în Bitcoin listate la bursă au înregistrat retrageri record. Marți, investitorii au scos peste un miliard de dolari din aceste ETF-uri, marcând cea mai mare ieșire zilnică de capital de la lansarea acestora anul trecut.

Cât de jos poate ajunge Bitcoin?

Traderii analizează acum cât de mult ar putea continua scăderea Bitcoin. Ruslan Lienkha, analist la YouHodler, consideră că nivelul de 70.000 de dolari ar putea reprezenta un suport solid. „Vom atinge acest prag doar dacă sentimentul negativ va domina piețele de acțiuni”, a spus acesta.

În ciuda declinului, Trump a făcut deja câteva mutări favorabile industriei cripto, inclusiv numirea unor susținători ai acestui sector în funcții cheie și închiderea unor investigații SEC asupra unor companii cripto. Rămâne de văzut dacă aceste măsuri vor fi suficiente pentru a opri declinul actual al pieței.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ilie Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Alexandru Nazare, ministrul de Finanțe
Administrator de firmă / Foto: Freepik
Programul Rabla
Magazin Loro Piana
Factură energie electrică
Amazon Iași
Clădire cu risc seismic
Curs valutar
ANAF / Foto: DCBUsiness
Temu / Foto: DCBusiness
Rovinieta
Benzinărie / Foto: Freepik
Un bărbat ține în mâini documente naziste descoperite recent în Palatul Justiției din Buenos Aires / Foto: Reuters
Caschetă de militar
Tanczos Barna, Ilie Bolojan și Cseke Attila
Agenția Fitch Ratings
Trafic intens pe autostradă / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Fermierii vor fi mai protejați / Foto: Freepik
Petroliști / Foto: Enrique Marcarian / Reuters
Curtea Constituțională
Muncitor
Ciprian Șerban, ministrul Transporturilor
Muncitori în fața unui panou de comandă / Foto: Freepik
Casă de schimb valutar

pixel