Bulgaria trece la EURO. Care va fi rata de schimb leva-euro
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Grecia majorează salariul minim în plină pandemie
Grecia majorează salariul minim în plină pandemie
Guvernul bulgar a confirmat planurile țării de a adopta euro ca monedă oficială la 1 ianuarie 2024, fără o perioadă de pregătire tranzitorie - toate instituțiile și magazinele din țară vor fi obligate să accepte plăți în euro încă din primul moment al adoptării sale.

Conversia se va face prin aplicarea cursului de schimb fix actual între euro și lev - 1,9558 BGN per euro. După introducerea monedei euro în termen de o lună, leva și euro vor fi ambele valute legale, notează Euractiv.

Documentul strategic pentru introducerea monedei euro este proiectul Planului național pentru introducerea monedei euro în Bulgaria. Proiectul va fi publicat pentru discuții publice.

Documentul definește regulile pentru recalcularea prețurilor și a altor valori, explică procedurile pentru schimbul de numerar și pentru conversia depozitelor și împrumuturilor BGN cu rate fixe și variabile ale dobânzii.

Data introducerii planificate a euro, lansată de guvernul interimar, este o continuare a planurilor celui de-al treilea guvern al lui Boyko Borissov.

Data 1 ianuarie 2024 a fost menționată ca posibil termen pentru Bulgaria, cu un an mai devreme de vicepreședintele Comisiei Europene Valdis Dombrovskis, care este unul dintre cei mai consecvenți susținători ai țării pe drumul către moneda unică europeană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...

Telefoanele Samsung care vor avea acces la Android 15

În timp ce Android 15 este planificat pentru această...

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel