Bursa de la București închide pe creștere, cu un rulaj de peste 45 milioane lei

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Bursa / sursa foto: Pexels.com / Anna Nekrashevich
Bursa / sursa foto: Pexels.com / Anna Nekrashevich
Bursa de Valori București (BVB) a înregistrat o nouă zi pozitivă miercuri, încheind ședința de tranzacționare cu o creștere generalizată a principalilor indici.

Valoarea totală a tranzacțiilor a fost de 45,79 milioane de lei, echivalentul a aproximativ 9,21 milioane de euro, ceea ce demonstrează un interes continuu din partea investitorilor pentru acțiunile listate la bursă.

Cele mai lichide titluri

În ceea ce privește cele mai tranzacționate companii, OMV Petrom a condus topul lichidității, cu schimburi în valoare de 8,61 milioane de lei. Aceasta a fost urmată îndeaproape de Banca Transilvania, cu tranzacții de 6,85 milioane de lei, și de Hidroelectrica, cu aproximativ 2,15 milioane de lei. Aceste trei companii au atras cel mai mare interes din partea investitorilor, consolidându-și poziția în portofoliile acestora.

OMV Petrom continuă să fie un jucător-cheie în sectorul energetic, iar volumul mare de tranzacții reflectă interesul constant pentru titlurile din domeniul petrolier. De asemenea, Banca Transilvania și Hidroelectrica au rămas în atenția investitorilor, datorită performanțelor financiare stabile și a perspectivelor de creștere pe termen lung.

Indicii bursieri, în creștere

Principalul indice al Bursei de Valori București, BET, care include cele mai tranzacționate 20 de companii listate pe Piața Reglementată, a înregistrat o apreciere de 0,60%, ajungând la 17.442,24 puncte. În paralel, indicele BET-Plus, care reflectă evoluția celor mai lichide 43 de acțiuni de la bursă, a urcat cu 0,57%.

De asemenea, indicele blue-chip extins BET-XT, care urmărește performanțele celor mai lichide 25 de titluri, a înregistrat o creștere de 0,54%. Indicele BET-FI, care include societățile de investiții financiare (SIF-uri), a fost unul dintre cei mai performanți, apreciindu-se cu 0,83%.

Un alt indice important, BET-BK, considerat reper pentru randamentul fondurilor de investiții, a crescut cu 0,32%. În sectorul energetic, indicele BET-NG, care măsoară evoluția celor zece companii din domeniul energiei și utilităților, a închis ședința pe plus, cu o creștere de 0,27%.

Piața AeRO, care include companii cu potențial ridicat de creștere, a avut și ea o zi pozitivă, indicele BET AeRO înregistrând o ușoară creștere de 0,12%.

Evoluții pozitive

Printre acțiunile cu cele mai bune evoluții de miercuri se numără titlurile AETA, care au înregistrat o creștere spectaculoasă de 13,14%. Sinteza a avut o apreciere semnificativă, de 11,20%, iar Casa de Bucovina - Club de Munte a crescut cu 7,52%. Aceste companii au atras atenția investitorilor prin performanțe solide și perspective favorabile.

Acțiunile AETA au avut una dintre cele mai mari creșteri din ultima perioadă, reflectând o încredere sporită din partea investitorilor. De asemenea, titlurile Sinteza și Casa de Bucovina au beneficiat de o cerere mare, consolidându-și poziția pe piață.

Scăderi importante

Deși majoritatea indicilor și acțiunilor au înregistrat evoluții pozitive, câteva companii au consemnat scăderi notabile. Bermas a înregistrat o corecție de 3,33%, UCM Reșița a scăzut cu 3,01%, iar Chimcomplex Borzești a închis ziua cu o depreciere de 2,17%.

Aceste scăderi pot fi puse pe seama unor factori specifici fiecărei companii, precum rezultatele financiare mai slabe sau o scădere temporară a interesului din partea investitorilor. În general, aceste evoluții fac parte din volatilitatea naturală a pieței bursiere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa / sursa foto: Pexels.com / Anna Nekrashevich
Harta administrativă a României
Într-un magazin de bijuterii din aur / Foto: Freepik
Marcel Ciolacu
Un vot important / FOTO: Freepik

Alegeri americane: Ce nu se va schimba cu Harris sau Trump

Viitorul locatar al Casei Albe va conduce o...

Dumitru Chisăliță

Populism și prețuri mai mari la gaze și combustibili

Dumitru Chisăliță, directorul general al Asociației...

Cipuri / FOTO: Unsplash

Germania suspendă un important proiect industrial

Autoritățile germane au anunțat miercuri că suspendă un...

Bani
Viktor Orban și Peter Magyar (dreapta, spate) / Foto: Parlamentul European
Boeing
Turcii se confruntă cu o puternică inflație / Foto: bass_nroll / Flickr

Sfatul FMI pentru Turcia: Nu vă jucați cu salariul minim

Jim Walsh, șeful misiunii FMI în Turcia, a declarat...

Luiz Inacio Lula da Silva / FOTO: Wikipedia
Avion de luptă F-35 / Foto: US Navy

Lockheed Martin: Un posibil sfârșit de ciclu financiar

Pentru Lockheed Martin, războiul nu rimează întotdeauna...

Adrian Câciu

Câciu: România nu are, de fapt, o cotă unică

Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor...

Taxe
Ray-Ban
Angajați / Foto: Freepik

De ce persoanele de peste 45 de ani nu-și caută job-uri?

Persoanele cu vârsta de peste 45 de ani sunt reticente...

Dolari / Foto: Freepik
Muncitori într-o fabrică de confecții / Foto: Ministerul Muncii
foto: pexels.com
Banca Națională a României
Familie / FOTO: Freepik
Sobă pe lemne / Foto: Freepik

pixel