Businessurile a peste jumătate dintre întreprinzătorii români au progresat în 2023

Autor: Vlad Roibu
Data publicării:
Businessurile a peste jumătate dintre întreprinzătorii români au progresat în 2023
Businessurile a peste jumătate dintre întreprinzătorii români au progresat în 2023
Conform antreprenorilor români, mediul de afaceri sporește anul acesta față de anul trecut iar majoritatea lor sunt concentrați pe dezvoltarea unui business la nivel local.

Peste jumătate dintre întreprinzătorii români susţin că performanţele acestui an, până în prezent, au fost mai bune decât cele de anul trecut, reiese din datele centralizate în ediţia cu numărul 21 a "Cartei Albe a IMM-urilor din România", prezentate joi de preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu.

"Antreprenorul român acţionează mai ales la nivel local, deci nici măcar regional sau naţional, identificând drept oportunităţi întotdeauna piaţa internă, în proporţie de peste 60%. De asemenea, peste 50% dintre întreprinzători chestionaţi relevă faptul că performanţele acestui an, până în acest moment, au fost mai bune decât în anul precedent. Antreprenorul român este atent la reputaţia firmei şi am văzut că este atent la serviciile post-vânzare, adică există o recurenţă în relaţia cu clienţii, cu partenerii şi cu furnizorii. 70% dintre întreprinzători pun accent pe stabilitatea angajaţilor. Asta, pentru a arăta că întreprinzătorii români, IMM-urile noastre, sunt într-o simbioză cu proprii angajaţi, că nu există o dualitate şi un angajator versus angajaţi. Dimpotrivă, există o colaborare între antreprenori şi angajaţi. Din păcate pentru noi, antreprenorul român este conservator, inovează foarte puţin în propria companie. Mai puţin de unu din trei întreprinzători folosesc inovarea drept atribut pentru propria companie", a subliniat Jianu.


Cu ce probleme se confruntă, mai nou, întreprinzătorii români

 

Florin Jianu a adăugat că, dincolo de problema inflaţiei, celelalte probleme din top s-au schimbat.

"În acest an avem inflaţia pe primul loc, apoi, pe locul doi, scăderea cererii interne. Deci, atenţie, economia începe încet-încet să scadă motoarele şi poate şi din această perspectivă ar trebui să fim mai atenţi la schimbările pe care le realizăm şi cum le realizăm. Pe locul trei, creditele încep să fie mai scumpe, costurile ridicate ale creditelor, pregătirea şi menţinerea personalului din nou revine. În ceea ce înseamnă evoluţia mediului de afaceri, mai multe IMM-uri, un pic mai mult de 22% faţă de 21%, consideră o evoluţie favorabilă dezvoltării propriilor afaceri. Atenţie la o cifră îngrijorătoare: numai cinci din zece intenţionează să acceseze fonduri europene, faţă de şapte din zece, anul trecut. Această intenţie nu cred că este o intenţie reală, ci în sensul în care, dacă nu ai fonduri la care să aplici, sigur că scade şi interesul şi o formă de răspuns versus numărul de call-uri, de apeluri. Reamintesc public faptul că Guvernul şi-a asumat în acest an deschiderea a 490 de call-uri în valoare de 36,8 miliarde de euro, din perioada 2021-2027. Până în acest moment, din păcate, nu s-a deschis niciun call. Aşteptăm veşti mai bune din partea Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi schimbarea acestei abordări", a afirmat şeful CNIPMMR.

De asemenea, din cauza scumpirii creditelor, tot mai multe IMM-uri încep să se autofinanţeze sau se gândesc la autofinanţare.

"Principalele evoluţii contextuale cu influenţă negativă asupra activităţii IMM-urilor rămân în continuare: situaţia economică globală, ce se întâmplă la graniţa României, o încredere mai bună în Guvern şi în capacitatea Guvernului de a aplica politici publice, o predictibilitate redusă, care iarăşi ar putea să fie schimbată, şi noi sperăm să nu se întâmple acest lucru. Nevoile de finanţare rămân cam aceleaşi faţă de anul trecut, şi anume: echipamente, tehnologie, finanţarea stocului şi a capitalului de lucru, dezvoltarea de noi produse, pregătirea angajaţilor şi refinanţarea altor obligaţii financiare"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Investitori la bursă / FOTO: Freepik
Este nevoie de redresare
Lacătul pe ușă
COP29 BAKU / FOTO: https://cop29.az/en/media-hub/media-gallery/35/album?slide=8
Garage DDD / FOTO: Captură ecran
Toyota
Donald Trump / Foto: Flickr, Casa Albă

Echipa Donald Trump II: Loialitate în slujba unei ambiții

Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...

În laboratoare / FOTO: https://www.leti-cea.fr/cea-tech/leti/Pages/presse/Phototheque.aspx
Mașină electrică / FOTO: Freepik
Unicredit

UniCredit exclude relocarea sediului central în Germania

Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...

Unilever / FOTO: Freepik

Unilever vrea să renunțe la o serie de produse alimentare

Este o manevră care face parte din planurile de...

foto: pexels.com
O colaborare de succes
Bună dimineața! Să aveți o zi minunată!
Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Jeff Bezos și Elon Musk
La volan, fără griji! FOTO: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...


pixel