Cadourile autorităților la sfârșit de an: salarii, alocații, taxe
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Noile condiții pentru șomajul tehnic
Noile condiții pentru șomajul tehnic
Spre sfârșit de an, Guvernul premierului Ludovic Orban și parlamentarii care și-au reluat locurile în bănci după alegerile prezidențiale din noiembrie, au adoptat o serie de măsuri, inclusiv majorări de salarii și eliminări de taxe, deși vorbesc constant despre veniturile mici la bugetul statului.

Iată doar câteva dintre măsurile care au primit deja undă verde, votate sau aflate în fază de adoptare.

- Majorarea salariului minim brut pe țară la 2.230 de lei, începând cu 1 ianuarie 2020. Proiectul de hotărâre aferent va fi adoptat curând. În același timp, Executivul a anunțat că actualele salarii minime diferențiate (pentru studii superioare și cel din construcții) vor fi „înghețate” anul viitor.

- Creșteri salariale pentru anumite categorii de bugetari. Proiectul de lege a primit votul Camerei deputaților și va ajunge curând la promulgarea prin decret al președintelui țării. Documentul prevede, printre altele, majorări punctuale de salarii pentru directorii bibliotecilor și muzeelor naționale.

Citește și Scutirea de la impozitare a veniturilor pentru anumiți angajați

- Suprataxarea muncii în regim part-time va dispărea din ianuarie 2020. Parlamentarii au decis renunțarea la plata majorată, de către angajatori, a contribuțiilor pentru pensii și sănătate pentru salariații care lucrează cu normă parțială. Proiectul va ajunge curând la șeful statului.

- Accizele la combustibili. Se elimină supraaciza la combustibili, de la 1 ianuarie 2020. Practic, accizele plătite pentru benzină și motorină urmează să scadă și, odată cu ele, și prețurile pentru populație.

- Impozit pe venit. Senatorii au votat un proiect propus, acum, spre adoptare de deputați, și care prevede scutirea de la plata impozitului pe venit pentru jurnaliști.

Citește și Reducerile la transport pentru pensionari expiră. Ce se va întâmpla

- Valoarea tichetelor de masă crește la 20 de lei. Și acest proiect de lege a primit acordul senatorilor și acum se află, cu propunere de adoptare, foarte aproape de votul decisiv al deputaților.

- Alocațiile copiilor vor fi majorate anual conform unui document publicat deja în Monitorul Oficial și care va produce efecte de luna viitoare. Concret, alocațiile vor fi majorate anual cu 100% din rata medie anuală a inflației. Rămâne de văzut care va fi creșterea din 2020.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Schimbare la vârful Tuborg România

Tuborg România anunță o schimbare în managementul organizației, prin...

Italia stimulează angajările prin bonusuri pentru companii

Guvernul italian a aprobat marți un pachet de legi axat...

Brașovul impune o nouă taxă de drum din cauza TIR-urilor

CJ Brașov a trecut la contramăsuri pentru a proteja...

Pogramul IMM Plus: Credite de la Exim Banca Românească

Exim Banca Românească continuă să susțină antreprenorii...

Taxarea marilor averi, amânată până la toamnă

Aplicarea taxei pe marile averi a fost amânată până la...

Marea Britanie: Încep controalele la importurile din UE

O decizie dificilă, cu două tăișuri, ce vine la opt ani...

Cum reușește Airbus să cumpere titan din Rusia?

În ciuda sancțiunilor impuse Moscovei în urma invaziei...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel