Câinii iau cu asalt piața criptomonedelor. Evoluții spectaculoase în 2021
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Banca Rusiei intensifică campania împotriva CRIPTOMONEDELOR
Banca Rusiei intensifică campania împotriva CRIPTOMONEDELOR
Recenta frenezie de tranzacționare a unui token digital numit Shiba Inu - numit în mod obișnuit "meme" sau monedă de glumă - a propulsat criptomoneda cu tema canină în topul celor mai valoroase zece active digitale după valoarea de piață, atingând 40 de miliarde de dolari și depășind vărul și aparenta sa inspirație, Dogecoin.

Shiba a crescut cu încă 10% luni la prânz și și-a dublat valoarea în ultima săptămână. Cea mai mare parte a acestei creșteri a avut loc într-o explozie de tranzacționare miercurea trecută, când a crescut cu 66%.

Chiar și cu recenta sa creștere meteorică - cu aproximativ 900% în ultima lună - fiecare monedă Shiba costă doar o fracțiune minusculă dintr-un cent. Dacă ați cumpărat monede Shiba în valoare de 1.000 de dolari la sfârșitul lunii septembrie, cele 20 de milioane de monede ar valora acum aproximativ 9.000 de dolari.

La fel ca majoritatea criptomonedelor, Shiba nu este folosită în mod obișnuit pentru tranzacții comerciale și este considerată de majoritatea experților și investitorilor ca fiind un pariu speculativ cu risc ridicat, din cauza volatilității mai largi a acestei piețe. Experții avertizează că investitorii trebuie să fie prudenți în ceea ce privește plasarea banilor în ceva cu o conducere anonimă care pare să aibă o utilizare funcțională redusă.

Lee Reiners, un sceptic declarat în materie de criptomonede, care predă cursuri de fintech și criptomonede la Facultatea de Drept a Universității Duke, a spus că nu este surprins de recenta creștere a Shiba: "Asta se întâmplă când ai speculații masive cu active fără valoare intrinsecă".

Investitorii s-ar putea să se gândească că această poveste sună familiar. Bitcoin și-a dublat valoarea de două ori în acest an - cu o cădere rapidă între timp - acum vânzându-se cu peste 60.000 de dolari pe monedă. Dintre acțiuni, GameStop a avut o creștere care rivalizează cu cea a lui Shiba, urcând de la aproximativ 17 dolari pe acțiune la începutul lunii ianuarie la 483 de dolari mai târziu în aceeași lună. În ultima vreme, s-a tranzacționat în mod constant în jurul valorii de 180 de dolari.

În timp ce Shiba este criptomoneda cea mai în vogă în prezent, nu o puteți tranzacționa prin intermediul brokerilor tradiționali - cel puțin nu încă. O petiție cu peste 450.000 de semnături pe Change.org face presiuni pentru ca aplicația de tranzacționare mobilă Robinhood să înceapă să permită tranzacțiile cu Shiba. În prezent, Robinhood permite tranzacționarea Dogecoin și a altor criptomonede. Directorul său general Vladimir Tenev a declarat săptămâna trecută investitorilor că firma va "evalua cu atenție dacă putem adăuga noi monede într-un mod sigur pentru clienți și în conformitate cu cerințele de reglementare".

Evoluție COLOSALĂ a criptomonedei Shiba Inu. Miliardari cu numai 1.000 € investiți?

O reglementare mai strictă a piețelor criptografice pare inevitabilă, dar nu este clar când ar putea avea loc. Președintele Comisiei pentru valori mobiliare și burse din SUA, Gary Gensler, a declarat în august că lumea cripto nu are suficientă protecție pentru investitori și a comparat-o cu "Vestul Sălbatic".

Nu este clar dacă această lipsă de reglementare determină recentele creșteri ale Shiba și ale altor active digitale. Ceea ce pare însă evident este că investitorii de retail - cei mici - sunt în frunte.

Kyle Waters, analist de cercetare la firma de date și analize blockchain Coin Metrics, a declarat că valoarea medie a tranzacțiilor cu Shiba în acea zi aglomerată de miercuri a fost de 115 dolari. Acest lucru arată că traderul tipic de Shiba pe Coinbase este un mic comerciant de retail, a spus Water.

Creșterea lui Shiba este similară cu ascensiunea lui Dogecoin din primăvară, când prețul a explodat și a crescut de la aproximativ 5 cenți la 57 de cenți între 7 aprilie și 7 mai.

La fel ca multe alte criptomonede, Shiba este învăluită în mister. Potrivit cărții sale albe - sau "Woof Paper", în acest caz - tokenul a fost inițiat în 2020 de o persoană sau un grup anonim numit "Ryoshi". Cartea, care descrie modul în care funcționează Shiba, este, de asemenea, presărată cu platitudini înălțătoare, dar vagi, despre comunitate, libertate, revoluție și distrugerea paradigmelor tradiționale.

Pentru persoană cu cunoștințe de bază limitate despre tehnologie și despre blockchain ar fi greu de descifrat o mare parte din formulările tehnice din această carte albă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

ALROSA a vândut o parte din diamantele sale statului rus

Acțiunile ALROSA au crescut pe fondul informației că...

Rheinmetall, investiție 63 de milioane de euro în Ungaria

Kristóf Szalay-Bobrovniczky, ministrul Apărării din...

Prețul unei clasice genți Chanel a spart pragul de 10.000 €

O geantă clasică a casei de modă Chanel, un model cu...

Moderna primește 750 milioane de dolari de la Blackstone

Moderna a anunțat că divizia ”Știința vieții” de la...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel