Insolvențele se mută în Capitală: Bucureștiul înregistrează un val de falimente!
Scade numărul firmelor intrate...
Conform calendarului iniţial, uzina Tesla de lângă Berlin urma să fie inaugurată în vara acestui an. Însă grupul american a fost nevoit să amâne inaugurarea "Gigafactory" pentru sfârşitul lui 2021, dând vina pe birocraţia germană. În plus, construcţia acestei uzine s-a lovit şi de rezistenţa opiniei publice pe fondul îngrijorărilor cu privire la impactul asupra mediului înconjurător.
"Ne aşteptăm să primim aprobarea pentru a produce primele automobile, posibil în octombrie dacă suntem norocoşi", a declarat Elon Musk cu ocazia unei vizite pe şantierul uzinei de lângă Berlin, alături de Armin Laschet, candidatul conservatorilor germani pentru a fi succesorul Angelei Merkel în postul de cancelar.
Însă, având în vedere că Agenţia de protecţie a mediului din landul Brandenburg nu a emis încă autorizaţia finală pentru uzina Tesla, este posibil să apară noi întârzieri, posibil până în 2022.
Armin Laschet, a cărui popularitate în sondaje a scăzut înaintea alegerilor parlamentare din 26 septembrie, a spus vineri că Germania trebuie să reducă birocraţia. "Uneori avem impresia că inventarea a ceva nou este mai uşor din punct de vedere tehnologic decât să reduci birocraţia în Germania", a declarat Laschet, stând alături de Elon Musk. Întrebat dacă are unele sfaturi pentru Laschet pentru ca acesta să îşi energizeze campania, Musk a răspuns: "Această uzină este despre energie, energie verde care este sustenabilă. Sperăm că această uzină poate fi o sursă de inspiraţie pentru oamenii din Germania şi restul Europei ca o sursă de entuziasm cu privire la viitor".
Directorul Tesla a făcut un apel pentru o revizuire periodică a reglementărilor la nivel local, regional şi federal în Germania, şi la nivelul UE, pentru a se stabili dacă acestea aduc beneficii. Însă dacă vor fi introduse şi mai multe reguli, "în cele din urmă, oamenii nu vor mai putea face nimic", a apreciat Musk.
Tesla şi-a propus să ajungă rapid la un ritm de producţie de 500.000 de vehicule pe an la uzina sa de lângă Berlin. Însă construcţia uzinei din Germania a demarat graţie unei autorizaţii temporare, iar o autorizaţie definitivă din partea landului Brandenburg nu a fost încă emisă, deşi lucrările de construcţie la viitoarea uzină au început în primul trimestru din 2020. Comparativ, uzina Tesla din Shanghai a fost terminată în doar 11 luni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Scade numărul firmelor intrate...
Papa Francisc, reformatorul...
Acționarii au aprobat în AGA un...
Grupaj de știri.
Lichiditate solidă și aprecieri...
Donald Trump ar dori să vadă...
Eveniment de proporții la...
Hidroelectrica a semnat un...
Reformă de amploare la...
„Este prețul libertății” – așa...
Trump atacă dur China pentru că...
Carnajul bursier continuă pentru actorii din acest...
Poziție fermă a SUA împotriva...
Guvernul pregătește compensații...
Leul s-a apreciat ușor joi în...
Fondul suveran al Norvegiei, afectat de declinul pieței...
După ce a jucat încă de la...
În ședința de Guvern de astăzi,...
Guvernul urmează, în ședința de...
Guvernul amână sancțiunile pentru e-Transport până la...
Firme care întrețin spații...
Cătălin Leonte, Director...
ROBOR în ușoară creștere,...
Guvernul continuă Programul de...
Cristian Popa (BNR) spune că:...