FT. Canicula distruge turismul și agricultura din Europa

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Caniculă
Caniculă
În timp ce temperaturile au atins maxime aproape record în zona mării Mediterane, agenția europeană de prognoză meteorologică a avertizat că continentul ar trebui să se pregătească pentru valuri de căldură mai intense și de durată mai lungă.

"Ne așteptăm ca valurile de căldură, cum ar fi cele care au afectat Europa vara trecută sau cea în curs, să devină mai intense și să dureze mai mult timp din cauza schimbărilor climatice", a declarat Carlo Buontempo, directorul Serviciului Copernicus pentru schimbări climatice. El a adăugat că nu este clar încă dacă recordul anterior de 48,8C stabilit în Sicilia în urmă cu doi ani a fost depășit în această săptămână.

Temperaturile vor scădea ușor spre sfârșitul acestei săptămâni, dar vor rămâne "mult mai ridicate decât în mod normal" în multe părți din sudul Europei, a spus Buontempo.

Luni și marți, temperaturile au atins 40 de grade Celsius în Sardinia și Sicilia și au fost doar puțin mai scăzute în orașe precum Madrid și Roma, determinând autoritățile să închidă atracțiile turistice și să emită alerte.

Căldura insuportabilă de pe continent este rezultatul unui sistem anticiclonic de înaltă presiune, numit Cerberus de către Societatea Meteorologică Italiană, după monstrul mitic care păzea porțile iadului. Aceasta vine după cea mai călduroasă lună iunie înregistrată la nivel global și cea mai fierbinte primă săptămână din iulie. Potrivit Copernicus, temperaturile din iunie au fost cu 0,5C peste media globală.

Cele mai afectate industrii 

Vremea a avut consecințe drastice asupra turismului, agriculturii și industriei. Mai multe incendii de vegetație în afara Atenei, care au început luni, ardeau încă marți, distrugând case și mașini și forțând mii de locuitori și copii din taberele de vară să evacueze zona. Vânturile puternice, împreună cu temperaturile ridicate, au plasat Atena Mare la cel mai înalt nivel de alertă pentru incendii de vegetație.

La sfârșitul săptămânii trecute, unul dintre cele mai populare situri arheologice din Atena, Acropole, care primește zilnic peste 15.000 de vizitatori, a trebuit să fie închis în timpul orelor de vârf ale căldurii. 

Lina Mendoni, ministrul grec al culturii, a declarat că a primit actualizări din oră în oră privind temperaturile pentru a decide dacă să mențină site-urile deschise.

"Cu toții trebuie să ne adaptăm în criza climatică cu care ne confruntăm", a spus ea.

Spitalele din Italia, în alertă

În Italia, oficialii din domeniul sănătății au declarat marți urgențe din cauza căldurii în 20 de orașe, care vor ajunge la 23 miercuri, în timp ce spitalele au fost avertizate să se pregătească pentru un potențial val de persoane care suferă de probleme legate de căldură și care necesită îngrijiri urgente.

La Roma, unde turiștii s-au chinuit să găsească locuri de odihnă răcoroase sau umbrite, organizația de protecție a orașului și voluntarii au înființat 28 de puncte de ajutor în tot orașul pentru a oferi apă, dar și asistență medicală celor copleșiți de căldură.

Un studiu condus de Institutul pentru Sănătate Globală din Barcelona a estimat luni că peste 61.000 de persoane au murit din cauza căldurii în Europa între sfârșitul lunii mai și începutul lunii septembrie anul trecut, Italia fiind cea mai afectată de căldură. Spania și Germania s-au numărat, de asemenea, printre țările cu cel mai mare număr de decese cauzate de căldură.

Fermierii iau măsuri radicale

Influentul lobby agricol italian, Coldiretti, a declarat că producătorii de lactate au recurs la utilizarea ventilatoarelor și a sistemelor de stropire pentru a-și răcori animalele, avertizând asupra unei scăderi de 10% a producției de lapte din cauza stresului provocat de căldură.

Aceasta a declarat că fermierii vor suferi nu doar din cauza reducerii producției de lapte, ci și din cauza costurilor mai mari cu apa și energia, deoarece vor folosi sistemele de răcire "pentru a ajuta animalele să reziste la asediul căldurii".

Luca Bergamaschi, fondator al Ecco, un grup de reflecție independent privind clima, a declarat că această căldură extremă, la doar două luni după ce zona agricolă din nordul Italiei a fost devastată de inundații masive, ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru guvernul de dreapta al Italiei, care a respins unele părți din ambițiosul acord verde al UE pentru combaterea încălzirii globale.

Deși prim-ministrul Italiei, Giorgia Meloni, a declarat că membrii guvernului său de dreapta nu sunt "negaționiști periculoși ai schimbărilor climatice", guvernul său a declarat că orice măsură de combatere a schimbărilor climatice ar trebui să fie graduală, astfel încât să nu afecteze economia și tradițiile Italiei. 

Valurile de caniculă sunt tot mai frecvente în toate părțile lumii, dar Europa se încălzește mai repede decât media globală, din cauza procentului ridicat de uscat și a poziției sale pe suprafața Pământului.

Temperaturile record sunt rezultatul schimbărilor climatice, cauzate de arderea combustibililor fosili și de alte activități umane, combinate cu apariția fenomenului El Niño, un model meteorologic ciclic în Pacific care determină temperaturi mai ridicate la nivel global, potrivit Dr. Robert Rohde, cercetător principal la Berkeley Earth, o organizație americană non-profit de cercetare climatică, care a prezis că recordurile ar putea fi depășite din nou în următoarele săptămâni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Investitori la bursă / FOTO: Freepik
Este nevoie de redresare
Lacătul pe ușă
COP29 BAKU / FOTO: https://cop29.az/en/media-hub/media-gallery/35/album?slide=8
Garage DDD / FOTO: Captură ecran
Toyota
Donald Trump / Foto: Flickr, Casa Albă

Echipa Donald Trump II: Loialitate în slujba unei ambiții

Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...

În laboratoare / FOTO: https://www.leti-cea.fr/cea-tech/leti/Pages/presse/Phototheque.aspx
Mașină electrică / FOTO: Freepik
Unicredit

UniCredit exclude relocarea sediului central în Germania

Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...

Unilever / FOTO: Freepik

Unilever vrea să renunțe la o serie de produse alimentare

Este o manevră care face parte din planurile de...

foto: pexels.com
O colaborare de succes
Bună dimineața! Să aveți o zi minunată!
Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Jeff Bezos și Elon Musk
La volan, fără griji! FOTO: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...


pixel