Carduri energie. Cum verifici soldul rămas în cont

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Contor electric
Contor electric
Mai multe reguli care vizează cardurile de energie se vor modifica în curând.

Una dintre modificări vizează modul în care se verifică soldul din contul beneficiarilor ajutorului de 1.400 de lei, sumă care este acordată de stat celor cu venituri mici pentru plata plata facturilor la energie.

Astfel, aceștia vor putea afla câți bani mai sunt disponibili pe card de la poștașii care-i vizitează, după cum apare într-un proiect de ordonanță aflat în dezbatere publică.

Proiectul de OUG vizează, mai exact, modificarea și completarea regulilor ajutorului financiar de care pot beneficia persoanele cu venituri mici pentru plata facturilor la energie.

După cum scrie în noul document, sistemul informatic folosit de Poșta Română va trebui să permită interogarea soldului disponibil pentru fiecare card de energie, în timp real, inclusiv să poată fi posibilă afișarea soldului disponibil pe echipamentele PDA (personal digital assistant, în engleză) utilizate de poștași.

Apoi, proiectul stabilește introducerea unei noi prevederi în OUG 166/2022, care conține actualele reguli ale ajutorului pentru plata facturilor la energie: “Prin intermediul aplicației informatice (...),  Compania Naţională «Poşta Română» - S.A. pune la dispoziția MIPE (Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene - n. red.), în timp real, toate operațiunile efectuate cu fiecare card de energie, declarație pe propria răspundere, ancheta socială, înștiințare de neeligibilitate, plata prin mandat poștal, în urma interogării bazelor de date la nivel de beneficiar de sprijin, pe bază de CNP”.

Cu alte cuvinte, autoritățile vor să extindă funcțiile sistemului informatic destinat gestionării programului, astfel încât să permită interogarea soldului disponibil pentru fiecare card de energie, inclusiv afișarea valorii acestuia pe echipamentele portabile utilizate de poștași și, totodată, să permită vizualizarea, în timp real, a tuturor operațiunilor efectuate cu fiecare card de energie.

Ajutorul temporar de stat (regulile actuale stabilesc că se acordă doar anul acesta) în valoare de 1.400 de lei poate fi folosit pentru plata facturilor (curente sau restante) la energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Cei care pot beneficia de acest ajutor sunt persoanele cu venituri mici, de până la 2.000 de lei pe lună, printre care pensionarii ori persoanele cu dizabilități, dar și persoanele sau familiile care primesc ajutor social.

Proiectul de OUG mai aduce și alte schimbări în legătură cu regulile ajutorului pentru energie. De pildă, sprijinul financiar acordat anul acesta se va putea folosi pentru plata facturilor în cazul mai multor surse de energie și va apărea o procedură ce se va aplica în cazul beneficiarilor care-și schimbă domiciliul.

De asemenea, se clarifică faptul că banii nu se pot folosi pentru plata penalităților de întârziere, acestea fiind în sarcina beneficiarului, dar și faptul că, dacă la momentul acordării sprijinului beneficiarul era neeligibil, cardul de energie se va anula, iar banii folosiți deja nu trebuie returnați.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Certificat de înregistrare fiscală / Ilustrație: DCBusiness
Sebastian Burduja
Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Donald Trump
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Locuri de muncă
Un cuplu semnează un contract / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Unsplash
Elon Musk / FOTO: Facebook
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Santierul Naval Mangalia
Ursula von der Leyen la Forumul Economic Mondial de la Davos
Reactorul EAST / Foto: HFIPS
Strângere de mână / FOTO: Freepik

Deficit record în România, în contrast cu trendul european

Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...

Ilie Bolojan / FOTO: Captură ecran
Beijing / FOTO: Freepik
Mină de suprafață / Foto: Pexels

Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit

Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...

Dolari / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio
ANAF / Foto: DCBusiness
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind TAXELE vamale pentru oţel şi aluminiu
Christel SCHALDEMOSE
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
foto: pexels.com

Cum s-a văzut în Coreea de Nord învestirea lui Donald Trump

Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...

Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik

pixel