Carduri energie. Cum verifici soldul rămas în cont
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Contor electric
Contor electric
Mai multe reguli care vizează cardurile de energie se vor modifica în curând.

Una dintre modificări vizează modul în care se verifică soldul din contul beneficiarilor ajutorului de 1.400 de lei, sumă care este acordată de stat celor cu venituri mici pentru plata plata facturilor la energie.

Astfel, aceștia vor putea afla câți bani mai sunt disponibili pe card de la poștașii care-i vizitează, după cum apare într-un proiect de ordonanță aflat în dezbatere publică.

Proiectul de OUG vizează, mai exact, modificarea și completarea regulilor ajutorului financiar de care pot beneficia persoanele cu venituri mici pentru plata facturilor la energie.

După cum scrie în noul document, sistemul informatic folosit de Poșta Română va trebui să permită interogarea soldului disponibil pentru fiecare card de energie, în timp real, inclusiv să poată fi posibilă afișarea soldului disponibil pe echipamentele PDA (personal digital assistant, în engleză) utilizate de poștași.

Apoi, proiectul stabilește introducerea unei noi prevederi în OUG 166/2022, care conține actualele reguli ale ajutorului pentru plata facturilor la energie: “Prin intermediul aplicației informatice (...),  Compania Naţională «Poşta Română» - S.A. pune la dispoziția MIPE (Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene - n. red.), în timp real, toate operațiunile efectuate cu fiecare card de energie, declarație pe propria răspundere, ancheta socială, înștiințare de neeligibilitate, plata prin mandat poștal, în urma interogării bazelor de date la nivel de beneficiar de sprijin, pe bază de CNP”.

Cu alte cuvinte, autoritățile vor să extindă funcțiile sistemului informatic destinat gestionării programului, astfel încât să permită interogarea soldului disponibil pentru fiecare card de energie, inclusiv afișarea valorii acestuia pe echipamentele portabile utilizate de poștași și, totodată, să permită vizualizarea, în timp real, a tuturor operațiunilor efectuate cu fiecare card de energie.

Ajutorul temporar de stat (regulile actuale stabilesc că se acordă doar anul acesta) în valoare de 1.400 de lei poate fi folosit pentru plata facturilor (curente sau restante) la energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Cei care pot beneficia de acest ajutor sunt persoanele cu venituri mici, de până la 2.000 de lei pe lună, printre care pensionarii ori persoanele cu dizabilități, dar și persoanele sau familiile care primesc ajutor social.

Proiectul de OUG mai aduce și alte schimbări în legătură cu regulile ajutorului pentru energie. De pildă, sprijinul financiar acordat anul acesta se va putea folosi pentru plata facturilor în cazul mai multor surse de energie și va apărea o procedură ce se va aplica în cazul beneficiarilor care-și schimbă domiciliul.

De asemenea, se clarifică faptul că banii nu se pot folosi pentru plata penalităților de întârziere, acestea fiind în sarcina beneficiarului, dar și faptul că, dacă la momentul acordării sprijinului beneficiarul era neeligibil, cardul de energie se va anula, iar banii folosiți deja nu trebuie returnați.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Rezervele valutare ale BNR s-au redus

Banca Națională a României a prezentat ultimele cifre. 

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Un miliard de euro pentru un coniac!

Cea mai importantă tranzacție din istoria companiei...

Finanțele se vor împrumuta mai puțin în luna mai

Ministerul Finanțelor și-a stabilit programul de...

WhatsApp se transformă! O noutate extraordinară

Asta da, veste! Ce pregătesc cei de la Meta

Mai puțini cozonaci pe piață, dar mai ieftini, anunță ROMPAN

Preşedintele Patronatului Român din Industria de...

Lockheed Martin, contract istoric în Australia

Compania americană Lockheed Martin a anunțat că divizia...

De ce a inventat Guvernul lozul Team România

Până la debutul Jocurilor Olimpice de la Paris mai este...

Număr record de firme radiate în România

În primele trei luni ale anului peste 25.000 de firme au...

Programul de Paște al magazinelor Lidl din România

Cum funcționează magazinele Lidl în zilele Sărbătorilor...

SUA interzic importul de uraniu din Rusia

Senatul american a aprobat marți o lege prin care se...

Plăți de 119 milioane de euro pentru agricultori

Cele mai semnificative plăți, în valoare de 112,7...

De Sărbători, românii riscă amenzi de până la 5000 de lei

Sunt prevederi legislative pe care românii fie nu le...

Record de mortalitate în fermele de somon din Norvegia

Aproape 63 de milioane de somoni au murit prematur anul...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel