Un sondaj realizat în 51 de țări a arătat că persoanele care nu cred că infecția cu COVID-19 le-ar putea amenința grav sănătatea sunt mai puțin predispuse să creadă în importanța prevenirii răspândirii bolii și mai puțin dispuse să se vaccineze. James M. Leonhardt de la Universitatea din Nevada, Reno, și colegii săi prezintă aceste rezultate în revista PLOS ONE din 27 octombrie 2021.
Pentru a suprima răspândirea COVID-19, ar putea fi esențial ca indivizii să se simtă preocupați să ia măsuri pentru a preveni transmiterea în cadrul comunității lor. Cu toate acestea, după cum sugerează cercetările anterioare, astfel de preocupări și acțiuni pot fi influențate de o serie de factori atât individuali, cât și culturali. Leonhardt și colegii săi au emis ipoteza că un factor care influențează preocupările legate de pandemie ar putea fi percepția invincibilității oamenilor față de COVID-19.
Imunitatea colectivă. Când estimează autoritățile că vom ajunge acolo
Pentru a testa această idee, cercetătorii au analizat răspunsurile a peste 200.000 de persoane din 51 de țări dintr-un sondaj în curs de desfășurare, administrat de Massachusetts Institute of Technology (MIT) și de Facebook's Data for Good, folosind reclame țintite în social media în timpul pandemiei. Sondajul a inclus o întrebare despre cât de grav ar fi să fii infectat cu COVID-19, precum și întrebări despre disponibilitatea de a te vaccina și de a lua măsuri pentru a reduce răspândirea bolii în propria comunitate. De asemenea, cercetătorii au luat în calcul starea generală de sănătate a participanților, vârsta, sexul și nivelul de educație.
Analiza statistică a rezultatelor sondajului a constatat că persoanele care au declarat că se simt invincibile în fața COVID-19 au fost mai puțin dispuse să se vaccineze și mai puțin predispuse să creadă în importanța acțiunilor individuale pentru a reduce transmiterea.
Analiza a arătat, de asemenea, că amploarea acestei legături diferă de la o țară la alta. Persoanele cu o percepție ridicată a invincibilității care trăiesc în țări cu un accent mai mare pe libertățile și autonomia individuală - cum ar fi SUA, Marea Britanie și Canada - au fost mai puțin dispuse să se vaccineze și mai puțin dispuse să acționeze decât persoanele cu o percepție ridicată a invincibilității care trăiesc în culturi cu un accent mai mare pe acțiunea colectivă.
Autorii spun că rezultatele lor evidențiază importanța luării în considerare atât a factorilor individuali, cât și a celor culturali atunci când se abordează pandemiile. Ei sugerează ca eforturile de suprimare să utilizeze mesaje care să sublinieze importanța acțiunii colective - în special în culturile individualiste. Între timp, cercetările viitoare ar putea explora în continuare impactul factorilor culturali asupra convingerilor și comportamentelor de sănătate.
Autorii adaugă: "În timp ce sentimentul de invincibilitate poate fi benefic pentru a depăși greutățile economice sau în timpul perioadelor de război, rezultatele studiului nostru sugerează că acesta amenință probabilitatea ca oamenii să se vaccineze împotriva COVID-19, iar acest lucru este valabil mai ales în țările individualiste, cum ar fi SUA, unde oamenii au tendința de a se concentra pe propria sănătate mai degrabă decât pe sănătatea colectivă a comunității lor."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...