Vine taifunul tarifar! Negrescu: Se pare că Trump nu a citit cartea de istorie
Analistul financiar Adrian...
Pe lângă impozitul obligatoriu pe veniturile independente, care este de 10%, Codul fiscal prevede că PFA-urile pot fi obligate să achite inclusiv CAS și CASS în 2022 dacă obțin venituri de cel puțin 30.600 lei (sub acest plafon, plata CAS și CASS este opțională). Creșterea acestui plafon este consecința creșterii salariului minim brut pe țară de la 1 ianuarie 2022 (de la 2.300 la 2.550 lei), măsură stabilită prin HG 1.071/2021.
CAS și CASS sunt obligatorii pentru veniturile independente dacă o PFA estimează sau chiar obține în 2022 un venit lunar de minimum 2.550 lei.
Declararea veniturilor independente și stabilirea taxelor aferente se face prin depunerea declarației unice pentru persoanele fizice. În 2022, termenul-limită este stabilit pe 25 mai. Până la acea dată, prin declarația unică (formularul 212) se estimează veniturile ce vor fi obținute în 2022 și taxele aferente, însă plata taxelor respective poate fi făcută până la 25 mai 2023, după ce situația pe 2022 a PFA-urilor este definitivată. Tot până la 25 mai 2022 se definitivează veniturile obținute efectiv în 2021 și se plătesc taxele aferente.
Dacă persoanele fizice au primit, în 2021, indemnizațiile de la stat reglementate de OUG 30/2020 (cei cu activitate întreruptă - valabilă numai până la 30 iunie 2021), OUG 132/2020 (cei cu activitate redusă) și OUG 111/2021 (cei cu activitate întreruptă - valabilă între octombrie și decembrie 2021), conform informațiilor sintetizate de Avocatnet, acestea trebuie să țină cont de următoarele:
- calculul pentru impozitul pe venit și contribuțiile sociale obligatorii se face separat pentru indemnizațiile de la stat, nu laolaltă cu veniturile realizate din desfășurarea activității specifice; impozitul pe venit, CAS și CASS sunt obligatorii pentru indemnizațiile de pandemie, indiferent ce bani s-au încasat sau câte tipuri de indemnizații s-au încasat;
- indemnizațiile de la stat sunt ignorate când se face calculul pentru stabilirea plafonului în funcție de care persoanele cu venituri independente datorează obligatoriu CAS și CASS pentru veniturile independente.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Analistul financiar Adrian...
Președintele SUA, Donald Trump,...
Executivul se reunește joi, 3...
Casa Albă susține că taxele lui...
Acest proiect ar putea avea un impact semnificativ...
Ministerul Energiei continuă să investească în...
România a absorbit doar 9,4...
Sergiu Manea, CEO al Băncii...
Patru mari jucători europeni...
Grupul de inteligență artificială MLCommons a dezvăluit...
Un avertisment lansat de un expert internațional.
Informare din partea...
Creștere masivă a comenzilor...
De la 1 aprilie 2025,...
De neclintit. Nici măcar valul...
În ultimii 12 ani nu s-a mai...
Acțiunile băncii franceze BNP Paribas au înregistrat o...
ANAF anunță întreruperi ale...
Banca Națională a României și...