CAS și CASS mai mari în 2022 pentru veniturile independente

Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
ANAF
ANAF
Majorarea salariului minim brut pe țară care a avut loc de la 1 ianuarie 2022 care ca și consecință mărirea plafonul pentru plata CAS și CASS inclusiv pentru cei care realizează venituri din activități independente, respectiv Persoanele Fizice Autorizate (PFA).

Pe lângă impozitul obligatoriu pe veniturile independente, care este de 10%, Codul fiscal prevede că PFA-urile pot fi obligate să achite inclusiv CAS și CASS în 2022 dacă obțin venituri de cel puțin 30.600 lei (sub acest plafon, plata CAS și CASS este opțională). Creșterea acestui plafon este consecința creșterii salariului minim brut pe țară de la 1 ianuarie 2022 (de la 2.300 la 2.550 lei), măsură stabilită prin HG 1.071/2021.

CAS și CASS sunt obligatorii pentru veniturile independente dacă o PFA estimează sau chiar obține în 2022 un venit lunar de minimum 2.550 lei.

Declararea veniturilor independente și stabilirea taxelor aferente se face prin depunerea declarației unice pentru persoanele fizice. În 2022, termenul-limită este stabilit pe 25 mai. Până la acea dată, prin declarația unică (formularul 212) se estimează veniturile ce vor fi obținute în 2022 și taxele aferente, însă plata taxelor respective poate fi făcută până la 25 mai 2023, după ce situația pe 2022 a PFA-urilor este definitivată. Tot până la 25 mai 2022 se definitivează veniturile obținute efectiv în 2021 și se plătesc taxele aferente.

Lista completă a taxelor pentru care se face pușcărie în caz de neplată. Cum se poate evita pedeapsa cu închisoarea

Dacă persoanele fizice au primit, în 2021, indemnizațiile de la stat reglementate de OUG 30/2020 (cei cu activitate întreruptă - valabilă numai până la 30 iunie 2021), OUG 132/2020 (cei cu activitate redusă) și OUG 111/2021 (cei cu activitate întreruptă - valabilă între octombrie și decembrie 2021), conform informațiilor sintetizate de Avocatnet, acestea trebuie să țină cont de următoarele: 

- calculul pentru impozitul pe venit și contribuțiile sociale obligatorii se face separat pentru indemnizațiile de la stat, nu laolaltă cu veniturile realizate din desfășurarea activității specifice; impozitul pe venit, CAS și CASS sunt obligatorii pentru indemnizațiile de pandemie, indiferent ce bani s-au încasat sau câte tipuri de indemnizații s-au încasat;

- indemnizațiile de la stat sunt ignorate când se face calculul pentru stabilirea plafonului în funcție de care persoanele cu venituri independente datorează obligatoriu CAS și CASS pentru veniturile independente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Elena Cristian
Garnizoana Bacău / Foto: MApN
Energie electrică / Foto: Freepik
România intră în Schengenul terestru de la 1 ianuarie

România intră complet în Schengen de la 1 ianuarie 2025

România a obținut astăzi un acord crucial pentru...

ANAF / Foto: Oana Pavelescu
CET Sud
Elon Musk este perceput ca un risc la Casa Albă
Fosta uzină Laminorul
Bursa de la București
Pașaport SUA / sursa foto: Freepik.com
Foto: Pexels.com
Capitoliul / FOTO: Freepik

Economia SUA, creștere solidă în trimestrul al treilea

Economia SUA a înregistrat o creștere solidă în...

BVB

Victor Ponta: De luna viitoare am putea rămâne fără bani

Fostul premier și lider social democrat, Victor Ponta, a...

Gaze
Foto: Arhiva. Protest BNS în Piața Victoriei
Avocat / FOTO: Freepik

Soarta TikTok în Statele Unite se joacă pe 6 decembrie

Se profilează o decizie crucială pentru TikTok în...

Războiul înghite mulți bani
Marius Budăi
Marius Budăi / Foto: gov.ro
Posibile probleme cu încălzirea
iPhone
Ședință de Guvern / gov.ro
Bani / Foto: DCBusiness

pixel