Cât curent consumă un laptop într-o oră. Banii pe care îi plăteşti în plus în fiecare lună
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
CEO Leviatan: Acum, în România, lucrul în construcții este digitalizat
CEO Leviatan: Acum, în România, lucrul în construcții este digitalizat
Laptopul este un mare consumator de energie şi creşte enorm factura la energie electrică. De aceea, foarte important este să nu uitaţi să-l scoateţi din priză atunci când nu-l folosiţi.

Te-ai întrebat vreodată cât curent consumă un laptop? Ei bine, acest dispozitiv îţi măreşte enorm factura la energie electrică.

Laptopul consumă aproximativ 80 de wați pe oră, adica are un consum pe ora de 0.080 kWh. Timp de 8 ore, consumul este de aproximativ 0.640 kWh. Pentru o lună, ajunge la 19.2 kWh.

Luând în calcul un cost pe 1 kwh de 0.8 lei, rezultă că, pe lună, costul este: 19.2 x 0.8 lei = 15,36 lei pe lună, scrie gândul.ro

Cu toate acestea, nu laptopul este cel mai mare consumator de energie electrică dintr-o gospodărie. Potrivit Institutului pentru Diversificare și Conservare a Energiei (IDAE) din Spania, frigiderul conduce în clasament, cu aproape 19% din consumul total. Acesta este urmat de următoarele electrocasnice:

Televizior: 7,5%
Mașina de spălat: 7,3%
Cuptorul: 5,1%
Computer desk-top: 4,6%

Nu lăsa aparate electrice să funcționeze în regim sleep. Este mai bine să le scoți din priză.

Nu lăsa încărcătorul de telefon conectat atunci când nu-l utilizezi. Chiar și fără telefon, acesta consumă puțin.

Scapă de becurile convenționale, incandescente – înlocuiește-le pe toate cu becuri economice. Acestea consumă de până la cinci ori mai puțină energie. În plus, există becuri cu tehnologie LED cu diferite temperaturi de lumină, chiar și cu una apropiată de cea a luminii naturale.

Instalând termostate la calorifere și/sau un dispozitiv de setare a temperaturii locuinței, poţi face economii importante, deoarece poţi regla temperatura oricând doreşti.

Dacă pleci de acasă pentru perioade scurte, de câteva ore, se recomandă reglarea temperaturii cu 3-4 grade mai puțin decât în mod obișnuit pe timpul iermii. Dacă ești plecat apoximativ de 24 de ore, temperatura recomandată este de 16 grade. Dacă lipsești de acasă mai mult de 2 zile, temperatura recomandată este de 8 grade.

Citește și: Cursa cipurilor devine și mai acerbă. Samsung trece la producția celor de 3 nanometri

Samsung Electronics Co. a demarat producția în masă a cipurilor de 3 nanometri, care sunt mai puternice și mai eficiente decât cele anterioare, devansând rivalul Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) și atingând o etapă cheie în cursa pentru construirea celor mai avansate cipuri din lume.

Cea mai mare companie din Coreea de Sud va începe producția de semiconductori de 3nm pentru aplicații de calcul de înaltă performanță și aplicații informatice specializate cu consum redus de energie, înainte de a se extinde la procesoarele mobile, a precizat joi compania într-o declarație. Prin aplicarea așa-numitei arhitecturi de tranzistori Gate-All-Around, produsele Samsung pe 3nm reduc consumul de energie cu până la 45% și îmbunătățesc performanța cu 23% față de cipurile pe 5nm, a precizat aceasta.

Demersul Samsung de a fi primul pe piață cu cele mai recente tehnologii este esențial în ascensiunea sa pentru a egala TSMC, care rămâne dominantă pe piața de fabricare a cipurilor. Firma taiwaneză reprezintă mai mult de jumătate din activitatea globală de producție în funcție de venituri și este furnizorul exclusiv al procesoarelor Silicon ale Apple Inc. pentru iPhone, iPad, MacBooks și PC-uri Mac de birou.

TSMC și Samsung concurează de mai mulți ani pentru comenzi mari de la companii precum Apple și Qualcomm Inc. Producția de masă pe 3nm a producătorului taiwanez de cipuri va începe în a doua jumătate a anului, a declarat TSMC. Samsung va produce cipuri de 3nm la instalațiile sale din Hwaseong și se așteaptă să extindă această producție la cea mai nouă fabrică din Pyeongtaek.

"Vom continua inovarea activă în dezvoltarea de tehnologii competitive și vom construi procesoare care să ajute la accelerarea atingerii maturității tehnologiei", a declarat Siyoung Choi, președinte și șef al diviziei de turnătorie a Samsung.

Lansarea de către Samsung a producției de cipuri cu nod de 3 nm, bazată pe o arhitectură de tranzistori de nouă generație, nu ar trebui să afecteze cota de piață și creșterea vânzărilor TSMC în următoarele 12 luni. În ciuda performanțelor mai bune, cipul de 3nm al Samsung trebuie să demonstreze că poate fi produs la același nivel de eficiență a costurilor ca și cel mai avansat procesor N3 al TSMC înainte de a putea obține noi comenzi de la Apple, Qualcomm și alți mari proiectanți de cipuri. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

MIPE spune de ce România riscă să piardă banii din PNRR

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

Recordul de vizitatori, doborât: Japonia se întrece pe sine

Japonia nu se poate lăuda cu plaje întinse și însorite....

INS. Scădere majoră a industriei extractive

Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 5,4% în...

Chirițoiu: Trebuie blocate investițiile companiilor nocive

România are un cadru legal de verificare a...

TikTok introduce noi funcții

TikTok anunţă că actualizează Regulile Comunității și introduce noi funcții...

Atacul Iranului: Reacția pieței petrolului este „surprinzătoare”

Reacția pieței petrolului la recentul atac al Iranului...

Benzina mai scumpă decât ieri. Cât costă litrul de motorină

Putem vorbi despre o ușoară reașezare a prețurilor, care...

Site-urile neautorizate în România vor fi blocate

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) are în...


pixel