Cât de periculoase și versatile sunt avioanele Su-57

Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Su-57 este probabil cel mai versatil avion al Forțelor Aeriene ruse
Su-57 este probabil cel mai versatil avion al Forțelor Aeriene ruse
În decembrie 2020, Forțele Aeriene Ruse au introdus în serviciu primul său avion de vânătoare de ultimă generație Su-57 și se preconizează că va pune în funcțiune 76 de avioane până în 2027, când actualul Plan de Stat pentru Armament va fi încheiat.

În prezent, Su-57 este considerat un avion de luptă de generația a cincea, dar structura sa a fost utilizată pentru a testa un număr din ce în ce mai mare de tehnologii de generația a șasea, inclusiv rachete hipersonice, forme avansate de inteligență artificială, opțiuni pentru zborul fără pilot și controlul dronelor de escortă "wingman".

Avionul de vânătoare urmează să primească noi motoare Saturn 30 începând cu 2022, care îi vor îmbunătăți semnificativ performanțele de zbor, precum și rezistența, care este deja printre cele mai ridicate din lume și este foarte potrivită pentru operațiuni ofensive mult dincolo de spațiul aerian rusesc.

În ciuda performanțelor sale impresionante, potențialul oricărui avion de vânătoare în lupta aer-aer se bazează în mare măsură pe tipurile de rachete aer-aer pe care le poate desfășura. Avionul de luptă ușor JF-17 al Pakistanului, de exemplu, deși este oarecum nesemnificativ în ceea ce privește capacitățile sale de luptă, poate desfășura unele dintre cele mai sofisticate rachete aer-aer cu rază lungă de acțiune din lume, cum ar fi rachetele chinezești PL-12 și, în special, pentru cea mai recentă variantă PL-15 și PL-10, dispune și de senzori sofisticați pentru a susține aceste rachete.

Acest lucru i-ar putea conferi un avantaj potențial asupra unor avioane de vânătoare altfel superioare, cum ar fi MiG-29 indian, în lupta dincolo de raza vizuală, în cazul în care Forțele Aeriene Indiene nu reușesc să își echipeze propriile aeronave cu rachete cu capacități similare.

Un alt exemplu notabil sunt forțele aeriene ale Irakului, Venezuelei și Egiptului, care, deși dispun de avioane de luptă F-16 relativ capabile, se bazează pe rachete aer-aer învechite care le împiedică să reprezinte o amenințare serioasă în lupta aer-aer.

Și pentru Su-57 capacitatea sa de a se confrunta cu cele mai puternice avioane de luptă inamice va depinde în mare măsură de capacitatea sa de a desfășura rachete aer-aer capabile.

Sunetul ÎNSPĂIMÂNTĂTOR al avioanelor Su-57 Felon VIDEO

Demonstrație de forță a unui avion de luptă SU-57 VIDEO

Roiuri de avioane SU-35! Așa vor rușii să înfrângă aeronavele americane F-35

Majoritatea avioanelor de luptă rusești, inclusiv o mare parte din flota sa de avioane de ultimă generație Su-35, se bazează pe variante modernizate ale rachetei R-27 din timpul Războiului Rece, care, deși este considerată cea mai avansată rachetă aer-aer din lume, care se bazează pe o localizare radar semi-activă, are capacități insuficiente în comparație cu rachetele moderne cu localizare radar activă, cum ar fi R-77 și AIM-120C/D americane.

Deși variantele moderne ale R-77 sunt formidabile, acestea sunt considerate mult mai puțin puternice în comparație cu cele mai recente rachete americane și chineze cu rază lungă de acțiune, AIM-120D și PL-15. Pe măsură ce SUA și China dezvoltă noi generații de rachete și mai capabile, Rusia riscă să fie lăsată în urmă. Astfel, o nouă rachetă aer-aer cu rază lungă de acțiune foarte specializată, K-77M, a fost dezvoltată pentru Su-57 și este pregătită să îi ofere un avantaj față de principalii săi concurenți.

Cu o rază de acțiune de peste 190 km, aceasta nu are cea mai lungă rază de acțiune pe care Rusia a dezvoltat-o, dar este, în multe privințe, cea mai sofisticată. Raza sa de acțiune se situează între cea a rachetei chinezești PL-15, de 200-300 km, și cea a rachetei americane AIM-120D, de 160-180 km, oferind un avantaj confortabil în ceea ce privește raza de acțiune față de avioanele de luptă occidentale. De asemenea, se pare că racheta folosește un radar AESA, la fel ca și PL-15 chinezesc, dar spre deosebire de AIM-120D, ceea ce o face mai greu de bruiat și oferă capacități mai bune de blocare împotriva aeronavelor invizibile. 

În timp ce rachetele rusești cu rază de acțiune mai lungă au fost dezvoltate în principal pentru a lovi ținte mari și greu de manevrat, cum ar fi AWACS, avioanele cisternă, bombardierele și mijloacele de transport, K-77M este optimizată pentru a doborâ ținte mici și agile la distanțe extreme. Poate că cea mai notabilă caracteristică a modelului este utilizarea unui sistem de ghidare cu antenă activă de tip "Active Phased Array" (APAA) montată pe nas, care este esențială pentru a-i facilita precizia și pentru a împiedica luptătorii inamici să se sustragă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel