Câţi bani cheltuie un turist străin în România şi pe ce îi dă
Autor: DCBusiness Team | 17 iun 2022, 10:08
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Institutului Național de Statistică (INS) vine cu informaţii interesante din domeniul turismului.

Turiştii străini care au ajuns în primul trimestru al anului în România au cheltuit în medie 2.465,9 lei/persoană, arată datele Institutului Național de Statistică (INS).

Conform INS, numărul total al turiștilor străini cazaţi în structurile de cazare turistică colective în trimestrul I din 2022 a fost de 232,4 mii, cheltuielile acestora însumând 573,1 milioane de lei, în medie aproximativ 2465,9 lei/persoană).

Călătoriile pentru afaceri (inclusiv participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii) au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut de către 52,4% dintre turiştii străini sosiți în România în trimestrul I 2022, cheltuielile acestora reprezentând 56,2% din totalul cheltuielilor.

Dintre turiștii sosiți în România, 47,6% au călătorit în scop particular, cheltuielile acestora reprezentând 43,8% din totalul cheltuielilor. Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit şi alte activităţi.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri în trimestrul I 2022, ponderea principală o reprezintă cheltuielile pentru cazare (49,4%), din cadrul acestui tip de cheltuieli fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (86,7% din totalul cheltuielilor pentru cazare). Cheltuielile în restaurante şi baruri au fost de 18,6%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 14,6% din totalul cheltuielilor pentru afaceri. Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 63,9% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces în parcuri de distracții, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 34,8% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Citeşte şi: Case şi spaţii comerciale construite fără autorizație, demolate la Sinaia - Foto

Din totalul cheltuielilor în scop particular în trimestrul I 2022, ponderea principală o reprezintă cheltuielile pentru cazare (42,1%), fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (77,9% din totalul cheltuielilor pentru cazare). Cheltuielile pentru cumpărături au fost de 16,7%, iar cele în restaurante şi baruri au reprezentat 15,7% din totalul cheltuielilor pentru afaceri.

Din totalul turiștilor sosiţi în România în trimestrul I 2022, 38,9% și-au organizat sejurul printr-o agenție de turism, 34,9% și-au organizat singuri sejurul, 18,2% au optat pentru alte modalităţi de organizare a călatoriei, în timp ce 8,0% și-au organizat călătoria atât pe cont propriu cât și printr-o agenție de turism, transmite Mediafax.

Principalul mijloc de transport utilizat pentru a sosi în România a fost avionul, folosit de 78,0% din numărul total de turişti, în timp ce 17,7% au utilizat autoturisme proprii, 2,5% autocare și autobuze, iar 1,8% au sosit cu alte mijloace de transport (tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.).

Numărul turiştilor străini cazaţi în unităţile de cazare privată (apartamente şi camere de închiriat) în trimestrul I 2022 a fost de 10,3 mii, cheltuielile acestora în România fiind de 6,8 milioane de
lei.

63,3% dintre aceștia au avut ca scop al călătoriei pe cel particular, iar 36,7% pe cel profesional.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Controale la companiile din energie ale Inspecției Muncii

Inspecţia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de...

Ultimul 747 de la Boeing: "Regina aerului" devine istorie

A revoluționat aviația și, cu cocoașa lui...

ROBOR, 1 februarie 2023. Indicele bancar a scăzut

Indicele bancar a înregistrat o nouă scădere.

Piaţa unică a împlinit 30 de ani

Comisia Europeană a publicat marţi "Raportul anual privind piaţa unică...

Spania majorează salariul minim cu 8%

Premierul spaniol Pedro Sanchez anunţă o creştere cu 8%...

Profitul net al Grupului TeraPlast a scăzut cu 64% în 2022

Profitul net al Grupului TeraPlast a scăzut cu 64% în...

Prețul uraniului, așteptat să crească în 2023

Probabil că va exista o nouă revenire a prețurilor...

AUR: Cererea mondială a atins cel mai ridicat nivel din 2011

Metalul prețios și-a recâștigat rolul de refugiu...

Crossuri externe