Ce înseamnă falimentul băncii SVB. Experții trag un semnal de alarmă
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Cum se spune, banca a intrat la apă
Cum se spune, banca a intrat la apă
Falimentul Silicon Valley Bank (SVB), instituție bancară considerată solidă, dar care s-a prăbușit în doar două zile, a tras câteva semnale de alarmă pentru sectorul bancar.

Cu toate acestea, analiștii consultați de agențiile de presă sunt de părere că riscurile unei contagiuni generalizate rămân limitate. Problemele care au scufundat banca "sunt foarte specifice" și nu sunt de natură să "să afecteze întregul sector bancar, cu atât mai puțin marile bănci", spune Ken Leon, analist la firma CFRA. Potrivit explicațiilor sale, și-au spus cuvântul cerințele sporite impuse de autoritățile de reglementare după criza financiară din 2008.

Vrem să fim foarte clari

Analiștii de la Morgan Stanley s-au făcut ecoul acestui punct de vedere, venind cu asigurări și mai ferme: ”Vrem să fim foarte clari... Nu credem că sectorul bancar se confruntă cu o criză de lichidități”, au lansat experții băncii americane.

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a ieșit, la rândul ei, la rampă pentru a preveni o eventuală stare de încordare a pieței, subliniind că sectorul bancar a rămas "rezistent". Venind în completare, consilierul economic al Casei Albe, Cecilia Rouse, a punctat faptul că, acum, ”sectorul este fundamental diferit de ceea ce era în urmă cu 10 ani".

După prăbușirea Lehman Brothers și criza financiară din 2008-2009, autoritățile de reglementare au impus obligații mai mari băncilor, în special în ceea ce privește capitalul de care acestea dispun pentru a absorbi eventualele pierderi. De asemenea, autoritățile europene și americane organizează în mod regulat teste de stres pentru cele mai mari bănci.

Dificultatea de a prevedea...

Pentru Eric Compton, de la Morningstar, necazurile cu care s-a confruntat SVB confirmă ”cât de dificil este să anticipezi” evoluția nivelului de lichidități pe parcursul unui trimestru și "când pot prinde ele viață". 

Morgan Stanley este de părere că SVB, închisă vineri de autoritățile de reglementare americane, a suferit din cauza concentrării pe un singur tip de clienți. Banca a finanțat "în principal companii din domeniul tehnologiei, biotehnologiei și sănătății și a fost parte integrantă a ecosistemului de capital de risc", au spus analiștii.

Dar pe fondul creșterii ratei dobânzilor, care a scumpit împrumuturile, și dificultățile sectorului tehnologic în sine, acești clienți au retras mulți bani în ultimele luni. Prin urmare, SVB trebuia să strângă urgent lichidități. Dar a eșuat și, prin urmare, a vândut titluri financiare în valoare de 21 de miliarde de dolari, pierzând 1,8 miliarde de dolari în acest proces.

Întrucât majoritatea clienților săi au mai mult de 250.000 de dolari în conturi, suma maximă pe care autoritățile americane o rambursează de obicei în caz de faliment, mulți dintre ei au încercat să își retragă banii, ceea ce a precipitat falimentul băncii.

În timp ce marile bănci americane, după panica de joi de pe Wall Street, și-au revenit vineri, băncile considerate mai localizate sau specializate au continuat să sufere. First Republic Bank, care se adresează clienților cu averi mari, a pierdut 15%, în timp ce Signature Bank, care este puternic expusă la sectorul criptomonedelor, a scăzut cu 23%.

Pierderi potențiale de 620 de miliarde de euro...

Pierderea generată de vânzarea titlurilor financiare ale SVB a scos în evidență și riscul ca majorarea ratelor dobânzilor operată de Rezerva Federală (FED) în ultimul an, în încercarea de a combate inflația, să apese asupra băncilor. 

Pe de o parte, băncile profită, "pentru că le crește venitul net din dobânzi", adică diferența dintre dobânzile pe care o bancă le obține din împrumuturile acordate clienților săi și dobânzile pe care le plătește economiștilor, spune Ken Leon. În același timp însă, cresc ratele la care ele însele se împrumută, cu impact asupra "cererii de credite", a adăugat el. 

În plus, creșterea ratelor scade în mod mecanic valoarea obligațiunilor deținute de bănci. FDIC a avertizat recent că pierderile potențiale ale acestora se ridică în prezent la 620 de miliarde de dolari. Dar nu există niciun motiv a priori pentru care marile bănci, cu depozite "ample" provenite din "surse diversificate", să fie obligate să vândă obligațiuni în pierdere înainte de scadență, notează Ken Leon.

Greg Becker, directorul general al Silicon Valley Bank, a trimis un mesaj angajaților despre cele 48 de ore "incredibil de dificile" care au precedat prăbușirea băncii. "Cu o inimă incredibil de grea mă aflu aici pentru a transmite acest mesaj", a spus el în videoclipul difuzat de Reuters.

”Nu există nici o garanție că se va ajunge la vreo înțelegere”, a transmis Becker, în condițiile în care Federal Deposit Insurance Corporation a preluat controlul creditorului, iar autoritățile de resort caută un partener pentru SVB. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Brașovul impune o nouă taxă de drum din cauza TIR-urilor

CJ Brașov a trecut la contramăsuri pentru a proteja...

Pogramul IMM Plus: Credite de la Exim Banca Românească

Exim Banca Românească continuă să susțină antreprenorii...

Taxarea marilor averi, amânată până la toamnă

Aplicarea taxei pe marile averi a fost amânată până la...

Marea Britanie: Încep controalele la importurile din UE

O decizie dificilă, cu două tăișuri, ce vine la opt ani...

Cum reușește Airbus să cumpere titan din Rusia?

În ciuda sancțiunilor impuse Moscovei în urma invaziei...

Constelația europeană Galileo primește noi sateliți

Comisia Europeană, care tocmai a lansat, din Statele...

Spania se confruntă cu o rată a șomajului în creștere

Contractelor temporare, precum și productivitatea...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel