Ce ne aşteaptă din toamnă. Negrescu: România, în antecamera recesiunii
Autor: Dana Mihai
Data actualizării:
Data publicării:
Unele salarii au crescut
Unele salarii au crescut
EXCLUSIV
Analistul economic Adrian Negrescu a explicat, pentru cititorii DC Business, la ce să ne așteptăm în această toamnă și în iarnă în condițiile în care avem seceta care afectează agricultura, situaţia privind energia este incertă, iar inflația nu dă semne că ar încetini.

"România, în antecamera recesiunii. Situația economică a României tinde să se deterioreze pe zi ce trece. Producția industrială, comerțul au încetinit semnificativ, iar efectele se simt deja. Suntem în antecamera recesiunii, într-o perioadă de stagflație – cu o activitate economică care a încetinit semnificativ și cu o continuare a creșterii prețurilor.

Seceta fără precedent în ultimii 20 de ani este cea mai recentă veste proastă și care vine să completeze tabloul veștilor negative din economie în care inflația, aflată la cel mai ridicat nivel din ultimii 19 ani (Scumpirea gazelor cu 89% și a carburanților cu 41%), și creșterea deficitului comercial cu 40% vin să contureze tabloul unei crize puternice în care ne afundăm.

Din păcate, va trebui să trecem prin recesiune ca să ne facem bine din punct de vedere economic", a spus analistul.

"Facturi duble, costuri tot mai mari, credite din ce în ce mai scumpe"

"Toamna, dar mai ales iarna lui 2022-2023 vor fi două perioade dificile pentru majoritatea populației, erodarea puternică a puterii de cumpărare urmând să genereze o scădere a consumului – principalul motor al economiei, și o creșterea a numărului datornicilor. Facturi duble la energie, la gaze, costuri tot mai mari cu alimentele și credite din ce în ce mai scumpe. Pentru mulți dintre români, austeritatea va fi cuvântul de ordine.

Pentru mediul de afaceri, problemele se accentuează pe zi ce trece, de la creșterea blocajului financiar la limitarea accesului la finanțare – băncile nu mai sunt dispuse  să împrumute firmele, iar dacă o fac, dobânzile sunt atât de mari încât împrumuturile nu mai sunt fezabile din pdv al business-ului.

Probabil vom avea peste 100.000 de firme care se vor afla într-o situație de risc, iar multe dintre ele vor trebui să disponibilizeze angajații.

Marea probemă este că investitorii nu mai sunt dispuși să investească, mai ales în contextual modificărilor fiscale, iar dezintermedierea va genera victime pe scară amplă în lanțurile economice. Neîncrederea în partenerii de afaceri, în susținerea unor relații comerciale se vede deja din scăderea semnificativă a creditului furnizor, altădată la un nivel record în economie", a explicat Adrian Negrescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel