În plină degringoladă, Germania, prima economie a UE, își decide viitorul
Favoriți în sondaje,...
În acest oraş muncitoresc, situat la o oră de mers cu trenul de capitala Stockholm, un centru comercial cu o suprafaţă de 5.000 de metri pătraţi botezat ''ReTuna'', care este deţinut de municipalitate şi a oferit locuri de muncă pentru 50 - 60 de persoane, este imaginea unei localităţi care s-a orientat spre ecologie în anii 1990 pentru a se reinventa.
O casă de modă te invită la ceai. Vezi de ce
"Suntem un oraş industrial tradiţional, am cunoscut dificultăţi şi a trebuit să găsim un mijloc de a consolida încrederea şi de a ne asuma responsabilităţi pentru a face din Eskilstuna o localitate industrială modernă", a explicat primarul social-democrat, Jimmy Jansson.
Desemnat în 2020 de Guinness World Records ca fiind "primul centru comercial din lume destinat în întregime produselor reparate, reciclate sau restaurate", ReTuna a fost inaugurat cu cinci ani mai devreme, în 2015.
Deşi este departe de mastodonţii din sectorul de larg consum clasic, complexul atrage totuşi între 250.000 şi 300.000 de vizitatori în fiecare an, cu un profil din ce în ce mai ''mainstream'', susţine responsabilul complexului, Anna Bergström. Pe cele două etaje ale centrului comercial sunt magazine de echipamente informatice, librării, jucării pentru copii şi un magazin de mobilă şi "puteţi să vă faceţi cumpărăturile obişnuite la fel ca într-un magazin tipic", susţine responsabilul.
Pe lângă shopping, ReTuna oferă şi posibilitatea unui program de pregătire profesională timp de un an în domeniul 'recycle design', designul de produse reciclate.
În ţara "Kapskam" (jena de a cumpăra ceva nou), obiectele la a doua mână au devenit ceva normal. Ţara nordică are o lungă tradiţie de magazine de ocazie, însă ReTuna este un simbol.
Chiar dacă nu este scutită ea însăşi de contradicţii, cu giganţii de îmbrăcăminte low cost (H&M) şi de mobilă pe care o asamblezi singur (Ikea), Suedia intenţionează să fie un model ecologic pentru între lume şi să devină una dintre primele ţări cu emisii neutre de carbon la orizontul anului 2045.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Favoriți în sondaje,...
Se dorește verificarea...
Litiul, cobaltul și nichelul...
Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...
Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică
Angajații federali obligați să...
Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...
SUA apără acordul propus de...
O decizie dificilă pentru...
Președintele argentinian Javier...
Care este țara europeană care plătește abonamentul...
Guvernul s-a decis în privința...
Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...
Rating susţinut de apartenenţa...
Cum poți obține 500 de lei de...
Un avertisment adresat în...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...
Termenele de livrare care ar putea determina...
Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...
Aplicația de inteligență...
Afacerile stârnesc interes până...