Ce trebuie să știe angajații despre program și plata anumitor zile lucrate
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Atât angajații cât și angajatorii trebuie să știe ce obligații și drepturi au
Atât angajații cât și angajatorii trebuie să știe ce obligații și drepturi au
Codul muncii prevede clar modul în care se desfășoară programul de lucru al angajaților cât și modul în care aceșta trebuie remunerați sau recompensați, în funcție de orele lucrate, perioadele din timpul zilei sau ale săptămânii.

Opt prevederi de care toate firmele și angajații trebuie să țină seama

1. Pentru salariații angajați cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi (timp de 5 zile) și de 40 de ore pe săptămâna. Se poate opta și pentru o repartizare inegală a timpului de muncă, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă. Durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăși 48 de ore pe săptămâna, inclusiv orele suplimentare. Durata zilnică a timpului de muncă de 12 ore va fi urmată de o perioada de repaus de 24 de ore.

2. Muncă suplimentară necesită acordul salariatului (cu excepția cazului de forță majoră). Efectuarea muncii suplimentare peste durata maximă este interzisă (cu excepția cazului de forță majoră). Muncă suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia sau cu un spor la salariu de cel puțîn 75% din salariul de baza, corespunzător duratei acesteia.

3. Muncă prestată între orele 22.00 - 6.00 este considerată muncă de noapte, iar salariatul de noapte este cel care  lucrează de noapte în proporție de cel puțîn 30% din timpul sau lunar de lucru sau cel puțîn 3 ore din timpul sau zilnic de lucru.

4. Salariații de noapte beneficiază fie de program de lucru redus cu o ora față de durata normală a zilei de muncă, fără că această să ducă la scăderea salariului de baza, fie de un spor pentru muncă prestată în timpul nopții de 25% din salariul de baza.

Asigurare de sănătate. Schimbări IMPORTANTE. O nouă lege în Parlament

5. Lucrătorii au dreptul între două zile de muncă la un repaus zilnic care nu poate fi mai mic de 12 ore consecutive.  Prin excepție, în cazul muncii în schimburi, acest repaus nu poate fi mai mic de 8 ore între schimburi.

6. Repausul săptămânal este de 48 de ore consecutive, de regulă, sâmbătă și duminică. Pentru repausul săptămânal acordat în alte zile, angajatorul stabilește și acordă un spor la salariu.

7. Pentru zilele de sărbătoare legală în care se lucrează  se acordă fie zile libere, fie se va plăti un spor la salariul de baza de minim 100% din salariul de baza corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

8. Încadrarea în muncă a tinerilor cu vârstă sub 15 ani este interzisă. Persoană fizică dobândește capacitate de muncă la împlinirea vârstei de 16 ani. Tinerii care au împlinit vârstă de 15 ani, pot fi angajați în baza contractului individual de muncă cu acordul părinților sau al reprezentanților legali, numai dacă muncă prestată nu le pune în pericol sănătatea și pregătirea profesională.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Știri despre: Cheltuieli de Paști; Temerile...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...


pixel