Virusul pestei porcine africane, inofensiv pentru om dar fatal pentru porcine, a fost descoperit la finele săptămânii trecute la o carcasă de mistreţ în regiunea Brandenburg (estul Germaniei), în apropiere de frontiera cu Polonia.
Între timp China, Coreea de Sud, iar luni şi Japonia, au anunţat că nu mai doresc să importe carne de porc din Germania.
Închiderea acestor pieţe, care sunt responsabile pentru un sfert din exporturile Germaniei de carne de porc, constituie un "motiv de profundă îngrijorare" pentru fermierii germani, a subliniat luni sindicatul agricol DBV.
Germania produce anual aproape cinci milioane de tone de carne de porc iar jumătate este destinată pieţei externe. China este cel mai important debuşeu, exceptând Uniunea Europeană, fiind responsabilă pentru 17% din exporturi. La rândul său, Coreea de Sud reprezintă 4% din exporturile germane de carne de porc iar Japonia 3%.
Veniturile pierdute ar putea să se ridice la miliarde de euro dacă suspendarea importurilor se va prelungi, avertizează DBV. Aceasta ar reprezenta o lovitură dură pentru un sector care se confruntă deja cu o neîncredere crescută din partea germanilor cu privire la metodele de lucru: condiţiile de viaţă ale animalelor din crescătoriile intensive făcând obiectul unor numeroase critici.
De asemenea, numeroasele cazuri de infecţie cu coronavirus în abatoare au scos la lumină condiţiile proaste de lucru ale salariaţilor din abatoare.
Chinezii s-au pus pe crescut porci uriași
Potrivit cifrelor oficiale, consumul de carne în Germania a scăzut cu 2,3% între 2018 şi 2019.
Pentru a evita criza economică, organizaţiile crescătorilor cer guvernului să negocieze astfel încât "regiunile care nu sunt afectate de pestă să poată în continuare să exporte", a declarat secretarul general al DBV, Bernhard Krüsken.
"Suntem în discuţii cu aceste ţări", a declarat luni un purtător de cuvânt de la Ministerul german al Agriculturii, care a calificat poziţia Chinei ca fiind "foarte dură", cu atât mai mult cu cât niciun nou caz de pestă porcină africană nu a mai fost detectat începând de joi în Germania. "Trebuie subliniat de asemenea că efectivele de porci domestici din Germania nu sunt afectaţi de maladie", a insistat purtătorul de cuvânt.
Subiectul ar putea fi abordat luni cu prilejul videoconferinţei între şefii UE şi preşedintele chinez, Xi Jinping, în contextul unor tensiuni comerciale crescute între cele două puteri economice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Secretarul pentru Securitate...
Pentru că veni vorba de...
Veşti bune de la BVB.
Veşti bune de la Banca...
Statele Unite consideră China o...
Luna trecută, conducerea Volkswagen şi sindicatele au...
Uniunea Europeană nu va permite...
Grupul austriac OMV a încheiat un acord cu grupul german...
Renovarea bucătăriei tale este o necesitate ce vizează...
Greenpeace România anunţă că a...
Asociația Națională a...
Statul american Alaska a dat...
Grupaj de știri.
Românii se confruntă cu cele mai mari rate ale sărăciei...
Vladimir Putin se află sub presiunea mediului de afaceri...
Meta face pași înapoi înainte...
Antal Rogán, un oficial de rang...
Belgradul a introdus transportul public gratuit pentru...
Elon Musk lansează...
O creștere a prețurilor pe termen scurt pare tot mai...
Prețurile rămân ridicate în a doua zi a săptămânii.