Miliardarii Chinei au toate motivele să gâfâie. China accelerează lupta antimonopol
Autor: Oana Pavelescu | 12 oct 2021, 14:11
China accelerează lupta antimonopol
China accelerează lupta antimonopol
China se pregătește să facă și mai bine într-un domeniu în care putem spune că excelează: controlul.

Organismul de supraveghere a concurenței din China intenționează să angajeze mai mulți oameni la sediul central din Beijing și să creeze departamente pentru a supraveghea mai bine afacerile și investigațiile, menținând presiunea după un an de măsuri drastice împotriva monopolurilor.

Administrația de Stat pentru Reglementarea Pieței va mări numărul de angajați la biroul său antimonopol, care va fi împărțit în trei divizii separate, axate pe investigații antitrust, concurență pe piață și supravegherea fuziunilor, potrivit unor persoane care au cunoștință de acest lucru, care au cerut să nu fie identificate deoarece informațiile nu au fost făcute publice. Acesta intenționează să crească numărul de funcționari antitrust de la peste 40 în prezent la 100, înainte de a ajunge la 150 în cinci ani, au declarat două dintre persoane.  

Planurile preliminare, care au fost comunicate la nivel intern înainte de sărbătoarea de o săptămână a Zilei Naționale a Chinei, ar trebui să fie finalizate până la sfârșitul lunii octombrie. Autoritatea de reglementare nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii. 

Beijingul a intensificat supravegherea antitrust asupra sectorului privat chinezesc, care se întinde pe o arie foarte mare, în special în domeniul digital, după un deceniu de creștere neîngrădită. Măsurile semnalează faptul că SAMR, care a emis amenzi de miliarde de euro pentru Alibaba Group Holding Ltd. și Meituan pentru abuz de piață, intră într-o nouă fază de aplicare a unei multitudini de reglementări care acoperă acum fiecare colț al celui mai mare sector de internet din lume, de la livrarea de alimente la cumpărături online și social media.

Citește și: Evergrande. De la mărire la decădere. Sunt șanse de salvare a imperiului?

Președintele Xi Jinping a cerut oficialilor să consolideze activitatea antitrust pentru a asigura o concurență loială, parte a viziunii sale mai largi de a realiza "prosperitatea comună" și de a nivela inegalitățile care au crescut vertiginos în ultimele decenii. 

Controlarea companiilor de tehnologie a fost considerată un element crucial al acestor eforturi, având în vedere puterea excesivă și cunoștințele acumulate de companii precum Alibaba și rivalul de top Tencent Holdings Ltd. Luna trecută, un consilier al băncii centrale a denunțat, de asemenea, dinamica "câștigătorul ia totul" între platformele de internet pentru creșterea inegalității și încetinirea creșterii economice.    

Directorul adjunct al SAMR, Gan Lin, este luat în considerare pentru a conduce administrația, în timp ce Wu Zhenguo, care conduce în prezent divizia antimonopol, va deveni responsabil pentru noul birou de investigații, a declarat una dintre persoane.

În ultimele 11 luni, SAMR a reușit să promulge noi legi antitrust într-un interval de patru luni, a aplicat amenzi giganților din domeniul tehnologiei pentru acorduri vechi de ani de zile, precum și a blocat fuziuni propuse. Autoritatea de reglementare a fost înființată în mod oficial în urmă cu trei ani pentru a prelua responsabilitatea pentru problemele de concurență de pe piață de la diferite ministere. Deși este cunoscut mai ales pentru rolul său în represiunea în domeniul tehnologiei, mandatul său include, de asemenea, standarde de siguranță alimentară și de publicitate, precum și supravegherea înregistrării întreprinderilor.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

O nouă zi liberă. Angajatorii, obligați să o acorde

Angajatorii ar putea fi obligați să acorde o nouă zi...

Prețul gazelor naturale s-a prăbușit în Europa

Preţul gazelor naturale în Europa a scăzut la cel mai...

Șoferii pot verifica online istoricul sancțiunilor rutiere

Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat recent,...

Fondurile de pensii facultative, în creştere cu 17,35%

Fondurile de pensii facultative aveau active în valoare...

Românii au patru destinații de vacanță preferate

Românii au patru destinații de vacanță favorite care...

Azi, timp de 7 ore, prețul energiei va fi negativ în România

Pentru a doua săptămână consecutiv, prețul energiei...

Biden, mulțumit că SUA evită o situație catastrofală

Acordul bugetar de principiu găsit cu opoziţia...

Elon Musk, undă verde la implanturi cerebrale

Neuralink, start-up creat de miliardarul american Elon...

Crossuri externe