China își taie singură craca de sub picioare? Starea de revoltă crește

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Ar putea să regrete mai târziu
Ar putea să regrete mai târziu
Incertitudinea a devenit atât de mare, încât nimeni nu mai are siguranță că lucrurile merg bine în țara președintelui Xi Jinping.

Tot mai nemulțumite, revoltate chiar, multe companii europene își reconsideră investițiile în China din cauza "incertitudinii uriașe" legate de restricțiile impuse de politica "Covid zero", este concluzia unui studiu publicat luni. Potrivit documentului, China este ultima mare economie care menține o strategie sanitară strictă împotriva coronavirusului: carantină pentru persoanele testate pozitiv, izolări specifice sau teste PCR generalizate și obligatorii.

Dar această politică are un impact serios asupra economiei, cu multe întreprinderi închise, turismul la jumătate, fabricile care nu funcționează și liniile de producție grav perturbate.  Prin urmare, măsurile anti-Covid 19 au fost în continuare principalul obstacol în calea afacerilor în China pentru companiile europene în 2021, potrivit unui sondaj anual realizat de Camera de Comerț a Uniunii Europene (UE) în China.

Este chiar mai dificil

Pentru 60% dintre companiile intervievate, este chiar mai dificil să faci afaceri în China decât în 2020, anul în care a început, oficial, pandemia care a paralizat economia gigantului asiatic. Sondajul a fost realizat în februarie și martie în rândul a 600 de companii. O perioadă în care a început invazia rusă în Ucraina și blocarea Shanghaiului, două evenimente care au penalizat și mai mult comerțul mondial.

Închiderea Shanghaiului timp de două luni, de la sfârșitul lunii martie, a exacerbat dificultățile economice. Pentru a evalua impactul închiderii și al războiului din Ucraina, Camera de Comerț a realizat un sondaj de monitorizare în aprilie.

În acest al doilea sondaj, 23% dintre companiile intervievate iau în considerare mutarea investițiilor în afara Chinei din cauza restricțiilor sanitare. Aceasta este cea mai mare proporție din ultimii 10 ani.

"Nociv" pentru investiții

În total, 92% dintre companii spun că au fost afectate de probleme de aprovizionare și trei sferturi spun că activitatea lor a fost perturbată de controalele Covid-19. Strategia Covid zero provoacă "o incertitudine enormă" pentru companii, ceea ce este "dăunător" pentru investiții, a declarat pentru AFP vicepreședintele Camerei, Bettina Schoen-Behanzin.

"Sperăm cu adevărat că autoritățile țării se vor trezi, vor decide redeschiderea granițelor și vor găsi o cale de ieșire" din această strategie de sănătate dăunătoare din punct de vedere economic, a insistat ea. Cu toate acestea, în ciuda frustrărilor, companiile europene "nu părăsesc China, pentru că piața este prea mare", cu "multe oportunități de creștere în viitor", notează Schoen-Behanzin.

Totuși, chiar dacă nu pleacă, asta nu înseamnă că nu fac nimic. Dimpotrivă, "își reconsideră" amploarea prezenței lor în China și își "reorientează" viitoarele investiții, a precizat interlocutoarea agenției France Presse. 

"Lumea nu așteaptă China. Dacă nu va exista nicio schimbare, companiile vor începe cu siguranță să se gândească la planuri de urgență și să se orienteze către alte piețe", a avertizat, totodată, Schoen-Behanzin. 

Citește și De unde are Rusia bani? A devenit cel mai mare furnizor de petrol al Chinei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Registrul Auto Român
ANAF / Foto: DCBusiness
Conducte petroliere / Foto: Rawpixel
Warren Buffett / FOTO: Facebook
Călin Georgescu / Foto: LUCIAN TUDOSE / Agerpres
Casă țărănească din secolul XIX
Nvidia / Foto: Nvidia / Flickr
Bani. Foto: Mihai Ciobanu

Cursul BNR: Euro a crescut, dolarul și aurul au scăzut

Banca Națională a României a calculat valoarea leului...

Bursa de Valori București

BVB a închis ziua în scădere pe toţi indicii

Bursa de Valori Bucureşti a închis în scădere pe toţi...

Foto: Pexels.com
Grafic bursier
Bani
Baterii. Mașini electrice
Proteste fermieri polonezi / sursa foto: Wikimedia Commons
Tranzacție încheiată
Petroliști Aramco / Foto: Aramco

Prețul petrolului scade, piața este din nou agitată

În prima zi a săptămânii, investitorii au exprimat o...

Conducte de gaze / Foto: Freepik
Foto: Pexels.com

Germania devine o națiune de cumpărători online

Comerţul online ia amploare în Germania.

Buletin de vot / FOTO: Facebook AEP
Rubla rusească
CEC Bank / Ilustrație: Oana Pavelescu
BCE
Bună dimineața! Să aveți o zi de neuitat!
Investitori la bursă / FOTO: Freepik
Lacătul pe ușă
COP29 BAKU / FOTO: https://cop29.az/en/media-hub/media-gallery/35/album?slide=8
Garage DDD / FOTO: Captură ecran

pixel