China profită și forțează schimbarea la față a lumii. Jocul Beijingului

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Zarurile au fost aruncate deja
Zarurile au fost aruncate deja
Avertismentul lansat zilele trecute de experții Fondului Monetar Internațional, potrivit cărora războiul din Ucraina ar putea modifica radical configurația economică a lumii este, fără îndoială, și un îndemn de a acorda atenția cuvenită și de a analiza la rece toate mutările, mai mult sau mai puțin mediatizate, care se produc pe marea scenă a jocurilor mai degrabă economice cu puternic impact geopolitic. 

"Războiul ar putea modifica în mod fundamental ordinea economică și geopolitică mondială dacă schimburile comerciale cu energie se schimbă, lanțurile de aprovizionare se reconfigurează, rețelele de plăți se fragmentează și țările își regândesc rezervele valutare", avertiza zilele trecute (FMI). Experții știau bine ce spun. Pentru că jocurile în această direcție au început deja, zarurile au fost aruncate, pionii așezați pe tabla de șah. Unele mutări au fost deja făcute. Se pregătesc altele. Iar China joacă un rol major în această schimbare la față a lumii. Iată un exemplu: potrivit informațiilor din Wall Street Journal, China și Arabia Saudită studiază posibilitatea de a plăti țițeiul saudit în yuani.

Linia de fractură

Această dorință nu datează de ieri, dar ea capătă o nouă dimensiune odată cu războiul din Ucraina, care trasează o linie de ruptură între țările occidentale și țările emergente. Chiar dacă nu sunt de acord cu invazia rusă, țările emergente sunt reticente în a se alinia la poziția Statelor Unite și a Europei. Iar discuțiile purtate între Beijing și Riad ar putea slăbi, în cazul ajungerii la un acord, "dominația" dolarului pe piața mondială a petrolului.

De șase ani, Riadul și Beijingul ridică, periodic, această problemă în funcție de ceea ce se întâmplă într-o parte sau alta a lumii. Dar discuțiile s-au intensificat în acest an, deoarece Arabia Saudită este nemulțumită de "dialogul nuclear" purtat de SUA cu Iranul, precum și de sprijinul slab pentru operațiunea sa militară din Yemen. La rândul ei, China profită de conjunctură.

O piață financiară proprie

Problema este departe de a fi marginală și ar putea grăbi mutarea. Aproximativ 25% din importurile de petrol ale Chinei, dintr-un total de aproximativ 10,5 milioane de barili pe zi (mbd) (conform ultimului raport lunar al Opec), sunt furnizate de Arabia Saudită, iar restul sunt livrate în principal de Rusia, Irak și Angola. Regatul, care exportă în medie 6,2 milioane de barili pe zi, este, de asemenea, unul dintre principalii furnizori de țiței pentru Japonia și India.

Dacă Arabia Saudită ia o astfel de decizie acum, când prețul petrolului rămâne ridicat, nu ar afecta negativ țara, spune Monica Malik, economist șef la Abu Dhabi Commercial Bank. "Mai degrabă, va fi văzut ca o aprofundare a legăturilor cu China, dar și ca o contribuție la eforturile Beijingului de a reduce din influența dolarului american pe piețele financiare ale lumii", a explicat ea.

În același timp nu trebuie deloc neglijate și înțelegerile dintre Moscova și Beijing care, împreună, vor să creeze o piață financiară proprie, unde yuanul să fie vioara întâi, secondată de rublă. Există chiar și un acord în acest sens, iar războiul din Ucraina și, mai ales, sancțiunile internaționale impune, în acest context, Rusiei ar putea accelera procesul. O mutare care vizează cu precădere spațiul euro-asiatic și la care ar putea adera și alte state cu greutate din regiune, precum India. 

Citește și Vladimir Putin, discurs halucinant în fața Guvernului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Freepik.com
Cosmin Marinescu
Foto: Freepik.com
Panouri solare / Foto: Unsplash
Foto: Freepik.com
Lingouri de aur / sursa foto: Freepik.com
Foto ilustrativ: Freepik.com
În magazin / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu

Surpriză pe piața valutară: dolarul cade, aurul urcă!

BNR a publicat vineri, 11 aprilie 2025, cursul valutar...

Declarația unică - Foto ilustrativ
Donald Trump
Foto: Freepik.com

SUA şi Rusia discută, la Moscova, soarta Ucrainei

Mesagerul lui Trump la Kremlin: Steve Witkoff negociază...

Foto ilustrativ / Foto: Freepik
Oameni pe stradă / Foto: Oana Pavelescu
București / Foto: Freepik
Pensionari
Reciclare
Investitorii fug de dolar și obligațiuni americane / Foto: Freepik
Ursula von der Leyen
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Banca Națională a României
Foto: Freepik.com
Donald Trump
Hidroelectrica / FOTO: https://www.facebook.com/hidroelectricaoficial/
IMagine cu rol ilustrativ / Foto: Arhivă

Statele Unite au luat la ţintă flota fantomă a Iranului

SUA lovesc „flota fantomă” a Iranului cu noi sancțiuni:...


pixel