China lasă Europa fără gaze naturale? Ordinul autorităților de la Beijing

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
China înghite uriaș de multă energie
China înghite uriaș de multă energie
Beijingul este gata să cumpere energie indiferent de costuri, iar consecința acestei decizii nu poate fi decât una: înrăutățească aprovizionării cu gaze naturale și energie electrică a Bătrânului Continent.

Financial Times prezice o înrăutățire a situației deja dificile din Uniunea Europeană și Marea Britanie în privința asigurării necesarului de gaze naturale, după ce guvernul chinez a ordonat companiilor de stat să facă tot posibilul pentru buna funcționare a întreprinderilor industriale ale țării. Presa chineză preia, în acest sens, o declarația a premierului Li Keqiang, potrivit căreia China trebuie să-și asigure cu orice preț resurse energetice în această iarnă viitoare.

Potrivit Bloomberg, guvernul chinez a ordonat tuturor întreprinderilor de stat să cumpere energie, în principal cărbune și gaz, la orice preț. Ordinul de a nu ține cont de sumele care ar urma să fie cheluite a fost semnat de vicepremierul Han Zheng, care se gestionează sectorul energetic.

O veste care dă fiori, deoarece decizia autorităților de la Beijing va complica și mai mult misiunea altor state, în special a celor europene, de a face rost de resurse energetice la tarife cât de cât acceptabile. Oricum prețul gazelor în Europa a depășit orice imaginație, ajungând să coste chiar și 1200 de dolari/1000 de metri cubi. În plus, rezervoarele subterane de gaze sunt doar pe jumătate pline. Cererea tot mai mare resurse energetice din Asia, și care va crește acum, este considerată, de asemenea, una dintre cauzele crizei energetice din Europa.

Prețul gazelor naturale lichefiate (GNL) au atins un record istoric în Asia în ultima zi a lunii septembrie, crescând la 34,47 dolari pe milion de unități termice britanice. Motivul este creșterea accentuată a cererii de resurse energetice din ultimele zile pe continent și mai ales în China, căreia îi lipsește cărbunele la fel de mult cum Europei îi lipsesc gazele naturale. Până în prezent, scrie Financial Times, în războiul prețurilor pentru gazele dintre cele două continente, victoria pare să fie de partea Asiei. 

Citește și Vine ”Marea depresie”! Investitor britanic anunță o CRIZĂ CUMPLITĂ

Beijingul încearcă acum să răspundă nevoii economiei chineze de energie electrică din cărbune. Pe piața internă spot, o tonă de cărbune a fost vândută joi, 30 septembrie, pentru 1.700 de yuani (263 dolari), potrivit Argus Media. În Europa, prețurile sunt, de asemenea, ridicate, dar încă semnificativ mai mici decât în ​​China. 

Cererea de energie electrică în China a crescut anul acesta, potrivit lui Morgan Stanley, cu 15%, iar extracția de cărbune - cu doar 5%. În ciuda promisiunilor Beijingului de a emite zero emisii de carbon până în 2060, cărbunele este în continuare principala sursă de producere a energiei electrice din țară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Guvern sediu2
Sebastian Burduja / FOTO: gov.ro
Capitoliu - Senat / FOTO: Wikipedia
China / FOTO: Freepik

China, retrogradată de agenția Fitch. Care sunt implicațiile

Retrogradarea Chinei survine la o zi după ce Statele...

Foto: Freepik.com

UE decide, pe 9 aprilie, măsurile la tarifele impuse de SUA

Săptămâna viitoare, UE va decide cu privire la răspunsul...

Foto: Freepik.com
Calcul / FOTO: Freepik
Fabrică auto / FOTO: Freepik
Industria farmaceutică /FOTO: Freepik

Prețul medicamentelor. Analist: Va fi o lovitură dureroasă

Acțiunile companiilor din sectorul Pharma au cunoscut un...

Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Șantierul Naval Damen Mangalia
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Tanczos Barna / Foto: gov.ro
Elon Musk / Foto: Gage Skidmore / Flickr
Dolar / FOTO: Freepik
Pompieri sting un incendiu
Foto: Freepik.com
Lingouri de argint și aur
Diamante brute
Leonardo Badea
Ședință de guvern
Parlament

Chiulangii din Parlament, amendați. Ce penalizări vor plăti

Parlamentarii absenți riscă să piardă 5% din...

Donald Trump
Foto: Freepik.com
Premierul Marcel Ciolacu / FOTO: Gov.ro

pixel