Ministrul chinez de externe, Wang Yi, a discutat luni cu omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba, în cadrul unei convorbiri telefonice. Beijingul a făcut apel la discuții pentru a pune capăt conflictului din Ucraina, informează Reuters.
Convorbirea, despre care Beijingul a spus că a avut loc la cererea Ucrainei, a fost prima conversație la nivel înalt între cele două țări de la 1 martie, când Kuleba a cerut Beijingului să își folosească legăturile cu Moscova pentru a opri invazia Rusiei, a declarat atunci Ministerul ucrainean de Externe.
„Războaiele se termină în cele din urmă. Cheia este cum să menținem o securitate durabilă în Europa și să stabilim un mecanism de securitate european echilibrat, eficient și durabil", a declarat Wang, potrivit ministerului.
„China este pregătită să joace un rol constructiv în această privință, într-o poziție obiectivă”, a adăugat acesta.
Kuleba a scris pe Twitter: „Recunoscător omologului meu chinez pentru solidaritatea cu victimele civile”.
„Amândoi împărtășim convingerea că încheierea războiului împotriva Ucrainei servește intereselor comune ale păcii, securității alimentare globale și comerțului international”, a spus el, potrivit Mediafax.
Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier, mult timp susţinător al apropierii Occidentului de Rusia, şi-a exprimat luni regretul pentru această poziţie, spunând că susţinerea sa timp de mai mulţi ani a gazoductului Nord Stream 2 a fost o greşeală evidentă, potrivit Reuters.
Steinmeier, un social-democrat care a fost ministru de externe în timpul cancelarului Angela Merkel înainte de a ajunge la preşedinţie, a spus că invadarea Ucraina de către Rusia l-a făcut, la fel ca pe alţii, să se gândească sincer la ce a greşit.
"Susţinerea mea faţă de Nord Stream 2 a fost clar o greşeală. Noi sprijineam un pod în care Rusia nu mai credea şi în legătură cu care alţi parteneri ne-au atenţionat", a afirmat el.
Steinmeier a fost un membru important al aripii din Partidul Social Democrat, condusă de fostul cancelar Gerhard Schroeder, care a susţinut că a avea legături economice strânse cu Rusia este un mijloc de a o atrage în sistemul global orientat spre Occident.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Analistul economic Cristian...
Miniștrii europeni de externe,...
Contribuabilii trebuie să...
Banca Națională a publicat...
Cererea pentru extrem de...
Pierderile sunt de ambele părți...
România a pierdut titlul de țară cu cea mai mare...
Comisia de muncă din Senat...
Analistul economic Cristian...
Camera Deputaților urmează să...
Berkshire Hathaway, compania legendarului investitor...
Janusz Bugajski, Senior Fellow...
Uniunea Europeană lansează un...
Parlamentul României analizează...
O analiză a Deutsche Bank.
Senatul dezbate un proiect de...
Rețeaua de comunicații Starlink, deținută de miliardarul...
OPEP și aliații săi se confruntă cu o dilemă delicată:...
Producătorul american de medicamente deschide un centru...
Într-o mișcare strategică complexă, Starlink a devenit...
Guvernul României urmează să...
Fabricanții europeni trimit în...
Anunțul vine după ce fondatorul...
Despre examenul scris pe care ar urma să-l susțină...
Arieratele bugetului general...
Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...