Înaintea tuturor
Indiferent dacă sunt echipați cu inteligență artificială sau nu, te cu AI sau nu, roboții humanoizi au ocupat, până acum, o nișă destul de îngustă pe piața tehnologiilor avansate. Pot fi amintiți aici robotul Atlas de la Boston Dynamics, robotul TeslaBot de la Tesla sau chiar Fedor, mașina trimisă pentru câteva zile la bordul tației Spațiale Internaționale (ISS) în 2021. Ce s-ar întâmpla dacă roboții humanoizi ar deveni norma într-un viitor mai mult sau mai puțin scurt?
Potrivit unui articol din cotidianul hongkonez South China Morning, Ministerul Industriei și Tehnologiei al Chinei a publicat un raport de nouă pagini destinat industriilor din țară, chemate să stabilească un sistem de inovare pentru roboți humanoizi, să realizeze progrese în mai multe tehnologii cheie și să asigure o aprovizionare sigură și eficientă pentru componentele esențiale până în 2025.
Acest lucru ar trebui, potrivit factorilor de decizie, să plaseze China pe primul loc la nivel mondial în ceea ce privește roboții humanoizi inteligenți până în 2030. În plus, ministerul mai sus menționat a afirmat că industriile vor trebui să acorde o atenție deosebită creierului și membrelor acestor mașini. Cu siguranță, acest lucru va fi în centrul cercetării.
O armată de roboți inteligenți?
În prezent, este destul de dificil de spus care este destinația precisă a acestor roboți. Oricum, în raportul cu pricina se subliniază că mult doriții roboți trebuie astfel concepuți, încât să poate fi utilizați în condiții dificile și periculoase. Cu siguranță nu poate fi vorba de o armată de roboți în sensul direct al cuvântului. Este vorba, mai degrabă, despre roboți capabili să îndeplinească anumite sarcini în serviciul cetățenilor, inclusiv poliția și pompierii.
Dar, dacă la un moment dat se va pune problema, în contextul cursei înarmării care a prins mare viteză pe fondul războaielor izbucnite în lume, realizării de roboți-soldați, SUA sunt deja cu câțiva pași înainte. În orice caz, încă din 2014 au existat rapoarte la diferite niveluri dedicate acestui subiect. Și chiar dacă nimeni nu a văzut până acum o astfel de mașină, asta nu înseamnă că nu se lucrează la ele sau nu există deja.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Agenția Națională de...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...