China vrea un rol mai mare în BRICS, în contextul tensiunilor cu Occidentul
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Luiz Inacio Lula da Silva, Xi Jinping, Cyril Ramaphosa, Narendra Modi și Serghei Lavrov
Luiz Inacio Lula da Silva, Xi Jinping, Cyril Ramaphosa, Narendra Modi și Serghei Lavrov
Organizația interguvernamentală BRICS, creat în 2006, care include o parte dintre marile puteri ale lumii, și vizează răsturnării puterii globale în favoare acestora ar putea să dea o mai mare putere de decizie Chinei.

China a îndemnat națiunile memebre BRICS să îi atribuie responsabilități mai mari în cadrul acestui grup, a declarat marți ministrul de externe Wang Yi, în contextul sancțiunilor occidentale și a restricțiilor comerciale impuse țării.

Numeroase companii chineze s-au confruntat cu sancțiuni occidentale din cauza sprijinului acordat Rusiei în războiul din Ucraina, iar Comisia Europeană urmează să anunțe în această săptămână majorări de taxe pentru importurile de vehiculele electrice chinezești, în încercarea de a proteja producătorii auto europeni.

Săptămâna aceasta, se așteaptă ca membrii G7să trimită un avertisment dur către băncile chineze mici pentru a nu mai ajuta Rusia să se sustragă sancțiunilor occidentale, relatează Reuters, conform unor surse.

Politizarea problemelor economice a crescut odată cu sancțiunile unilaterale și barierele tehnologice, a declarat ministrul de externe al Chinei la o reuniune a miniștrilor de externe din BRICS, care a avut loc la Nijni Novgorod, în Rusia, fără a numi vreo țară.

BRICS, din care fac parte Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, are ca scop contracararea dominației occidentale în ordinea mondială, s-a extins cu încă câțiva membri după ce Egiptul, Emiratele Arabe Unite, Iranul și Etiopia s-au alăturat la începutul acestui an.

Ministrul de Externe Chinez a declarat că „BRICS” în noua sa formă ar trebui să transforme grupul într-un „nou mecanism de cooperare multilaterală” condus de piețele emergente și de țările în curs de dezvoltare.

În cadrul unei întâlniri cu ministrul brazilian de externe, Mauro Vieira, în marja reuniunii BRICS, Wang a declarat că Beijingul este dispus să colaboreze cu Brazilia pentru a permite BRICS să joace un rol mai important în guvernanța globală și pentru a proteja interesele țărilor în curs de dezvoltare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Foate firmele, obligate să accepte plata cu cardul

Începând cu 16 iunie, Legea 406/2023 impune firmelor,...

Revolut se pregătește să vândă multe acțiuni, înainte de IPO

Compania are în vedere să vândă acțiunile, în valoare de...

Noi beneficiari ai normei de hrană. Modificare a OG 26/1994

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Dan Vardie: "Mașinile diesel nu mai au viitor"

Dan Vardie, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi...


pixel