Chinezii cred că sunt prea puțini. Măsuri radicale
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Din 2017, rata natalităţii a scăzut constant în China, în pofida relaxării anul precedent a politicii "copilului unic", permiţând naşterea unui al doilea copil.
Din 2017, rata natalităţii a scăzut constant în China, în pofida relaxării anul precedent a politicii "copilului unic", permiţând naşterea unui al doilea copil.
Populația Chinei trebuie să crească, susțin delegații din Adunarea Populară Națională care cer acum conducerii țării să ia măsuri de stimulare a natalității, transmite Reuters . Ei solicită modificarea sau chiar abrogarea legilor privind planificarea familială astfel încât ”să fie eliberată fertilitatea” și să fie stopat declinul numeric al forței de muncă.

În 1978, China a impus o politică dură de control al natalității, fiecare cuplu de chinezi putând să facă un singur copil, restricție ce a dus chiar la avorturi forțate. Abia în 2016, chinezii au căpătat dreptul să facă un al doilea copil. Măsura este acum socotită insuficientă, parlamentarii chinezi fiind îngrijorați de impactul pe care reducerea populației l-ar avea asupra economiei și sistemului de asigurări sociale.

Statisticile sunt sumbte. În 2018, s-au născut 10,94 copii la fiecare 1.000 de chinezi, mai puțin de o treime față de nivelul din 1949. De asemenea, numărul de copii născuți de o femeie a scăzut de la 5,18 în 1970 la 1,6 anul trecut. Potrivit unor estimări ale experților, populația Chinei va atinge un vârf de 1,4 miliarde de oameni în 2029, după care va începe un declin accentuat care va face ca forța de muncă disponibilă să nu fie mai mare de 200.000.000 în 2050, an în care se prognozează că o treime dintre chinezi vor avea peste 60 de ani.

Citește și: Copii puțini înseamnă probleme economice mari

”China și-a întins singură o capcană demografică, condamnându-se la creștere redusă sau inexistentă în anii care vin, indiferent de câți copii vor face tinerele femei, de bunăvoie sau forțate”, crede Steven Mosher, președintele Institutului de Cercetare a Populației (SUA).

Unii delegați din Adunarea Populară Națională cer adoptarea de măsuri de urgență, inclusiv eliminarea din Constituție a referințelor la planificarea familială, care au fundamentat anterior reducerea creșterii populației, inclusiv prin creare de birouri de planificare familială în fiecare sat al Chinei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...


pixel