Chisăliță: Măsurile de la 1 aprilie 2022, praf în ochii consumatorilor de gaze
Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Cât costă amânările în cazul legii offshore
Cât costă amânările în cazul legii offshore
Unii furnizori au ”anticipat” că se vor aplica aceleași măsuri de la 1 aprilie 2022 și au mărit prețurile din contracte, explică Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

”Brainstorming-ul realizat prin Comitetul Interministerial al Guvernului pentru identificarea unor măsuri care să scoată România din haosul introdus de schema de Plafonare/Compensare s-a finalizat cu aruncarea la gunoi a tuturor propunerilor realizate și continuarea a schemei de plafonare timp de un an”, explică președintele AEI, într-un mail trimis redacției.

”Încă o dată se dovedește că unii furnizori au ”anticipat” zilele trecute ce se va decide astăzi și au acționat în sensul creșterii prețului gazelor pe piața din România sub paravanul crizei Ucraineano-Română (a se citi analiza Sub paravanul crizei Ruso – Ucraineană, se forțează creșterea prețului gazelor în România! Cine are acest interes?), dar și prin faptul că unii furnizori sau grăbit zilele trecute să trimită facturi la prețuri imense consumatorilor – 1056 lei/MWh - tocmai pentru că au ”anticipat” faptul că urma să se aplice o schemă care-i avantaja să trimită facturi cât mai mari consumatorilor care le va aduce mai mulți bani din schema Guvernului în buzunarul furnizorilor”, mai spune Dumitru Chisăliță.

Președintele AEI mai spune că: ”Încă o dată se dovedește că cine poate ”anticipa” are de câștigat, cine nu, este bun de plată și nu oricât ci de 2,3 ori mai mult decât plăteau în anul 2020. (Concret un consumator care locuiește într-o casă medie plătea pentru gaze într-o lună de iarnă a anului 2020 – 804 lei/lună, urmează să achite 1840 lei/lună).

Citește și: E oficial! Noile preţuri la energie electrică şi gaze. Premierul Ciucă a făcut anunţul

”În fapt dintre toate măsurile propuse Guvernului, a fost aleasă pentru gazele naturale măsura cea mai dezavantajoasă pentru consumatorii de gaze. Deși puteam să avem măsuri care să reducă prețurile în factura de gaz pe termen scurt și lung, să avem măsuri care să ne găsească pregătiți pentru astfel de situații viitoare, s-a ales să fie sacrificați consumatorii în detrimentul câștigurilor la bugetul de stat prin TVA mărit, impozite și supraimpozite mari extrase din sumele de bani plătite de consumatori”, mai spune expertul.

”Probabil cel mai deranjant lucru este folosirea din nou și din nou a modului de a păcăli românii prin prezentarea în prim plan a multiplelor măsuri care se iau pentru reducerea facturii la energie electrică (știut fiind faptul că nu energia este problema pentru consumatorii casnici și non casnici mici ci gazele) și lipsa unor măsuri reale pentru diminuarea prețului la gaze pe termen scurt și termen lung”, afirmă Dumitru Chisășiță și chonchide spunând că: ”Dintre toate schemele propuse, această schemă este cea mai avantajoasă pentru furnizori de gaze”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele se vor împrumuta mai puțin în luna mai

Ministerul Finanțelor și-a stabilit programul de...

Reducerea dobânzilor: FED nu se grăbește, mai ia o pauză

Rezerva Federală a Statelor Unite a dat tonul: o...

Mai puțini cozonaci pe piață, dar mai ieftini, anunță ROMPAN

Preşedintele Patronatului Român din Industria de...

De ce a inventat Guvernul lozul Team România

Până la debutul Jocurilor Olimpice de la Paris mai este...

Număr record de firme radiate în România

În primele trei luni ale anului peste 25.000 de firme au...

Programul de Paște al magazinelor Lidl din România

Cum funcționează magazinele Lidl în zilele Sărbătorilor...

SUA interzic importul de uraniu din Rusia

Senatul american a aprobat marți o lege prin care se...

Plăți de 119 milioane de euro pentru agricultori

Cele mai semnificative plăți, în valoare de 112,7...

China își flexează mușchii și testează al treilea portavion

Presa de stat chineză a anunțat că primul portavion de...

De Sărbători, românii riscă amenzi de până la 5000 de lei

Sunt prevederi legislative pe care românii fie nu le...

Record de mortalitate în fermele de somon din Norvegia

Aproape 63 de milioane de somoni au murit prematur anul...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel