Bursa de la București a început săptămâna în scădere: Roșu pe linie
Bursa de la București nu a...
”Brainstorming-ul realizat prin Comitetul Interministerial al Guvernului pentru identificarea unor măsuri care să scoată România din haosul introdus de schema de Plafonare/Compensare s-a finalizat cu aruncarea la gunoi a tuturor propunerilor realizate și continuarea a schemei de plafonare timp de un an”, explică președintele AEI, într-un mail trimis redacției.
”Încă o dată se dovedește că unii furnizori au ”anticipat” zilele trecute ce se va decide astăzi și au acționat în sensul creșterii prețului gazelor pe piața din România sub paravanul crizei Ucraineano-Română (a se citi analiza Sub paravanul crizei Ruso – Ucraineană, se forțează creșterea prețului gazelor în România! Cine are acest interes?), dar și prin faptul că unii furnizori sau grăbit zilele trecute să trimită facturi la prețuri imense consumatorilor – 1056 lei/MWh - tocmai pentru că au ”anticipat” faptul că urma să se aplice o schemă care-i avantaja să trimită facturi cât mai mari consumatorilor care le va aduce mai mulți bani din schema Guvernului în buzunarul furnizorilor”, mai spune Dumitru Chisăliță.
Președintele AEI mai spune că: ”Încă o dată se dovedește că cine poate ”anticipa” are de câștigat, cine nu, este bun de plată și nu oricât ci de 2,3 ori mai mult decât plăteau în anul 2020. (Concret un consumator care locuiește într-o casă medie plătea pentru gaze într-o lună de iarnă a anului 2020 – 804 lei/lună, urmează să achite 1840 lei/lună).
Citește și: E oficial! Noile preţuri la energie electrică şi gaze. Premierul Ciucă a făcut anunţul
”În fapt dintre toate măsurile propuse Guvernului, a fost aleasă pentru gazele naturale măsura cea mai dezavantajoasă pentru consumatorii de gaze. Deși puteam să avem măsuri care să reducă prețurile în factura de gaz pe termen scurt și lung, să avem măsuri care să ne găsească pregătiți pentru astfel de situații viitoare, s-a ales să fie sacrificați consumatorii în detrimentul câștigurilor la bugetul de stat prin TVA mărit, impozite și supraimpozite mari extrase din sumele de bani plătite de consumatori”, mai spune expertul.
”Probabil cel mai deranjant lucru este folosirea din nou și din nou a modului de a păcăli românii prin prezentarea în prim plan a multiplelor măsuri care se iau pentru reducerea facturii la energie electrică (știut fiind faptul că nu energia este problema pentru consumatorii casnici și non casnici mici ci gazele) și lipsa unor măsuri reale pentru diminuarea prețului la gaze pe termen scurt și termen lung”, afirmă Dumitru Chisășiță și chonchide spunând că: ”Dintre toate schemele propuse, această schemă este cea mai avantajoasă pentru furnizori de gaze”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bursa de la București nu a...
Orizontul pentru producătorii...
Comerţul online ia amploare în Germania.
O situația similară s-a înregistrat și în luna mai, când...
Evoluția pieței carburanților este, oarecum,...
Sunt date publicate de...
Chiar dacă inflația în zona...
Analistul economic Adrian...
Grupaj de știri.
Performanțele variate ale...
Într-o notă adresată recent...
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...
Un concept surprinzător și...
Înainte de a se lansa în forță...
Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...
"Make the impossible possible"...
Anunțul a fost făcut de Bernd...
Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...
Este o manevră care face parte din planurile de...
Amazon continuă să-și...
Suedia este pregătită să...
Bitcoin, cea mai mare...