Christine Lagarde avertizează populația! Vor urma şi alte majorări de dobândă de câte 50 de puncte de bază
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Christine Lagarde avertizează populația! Vor urma şi alte majorări de dobândă de câte 50 de puncte de bază
Christine Lagarde avertizează populația! Vor urma şi alte majorări de dobândă de câte 50 de puncte de bază
Banca Centrală Europeană va continua să majoreze dobânda de referinţă cu câte 50 de puncte de bază "pentru o anumită perioadă de timp", în ideea de a lupta împotriva inflaţiei persistente din zona euro, a avertizat joi preşedintele BCE, Christine Lagarde, informează AFP.

La conferinţa de presă de după reuniunea Consiliului guvernatorilor BCE, la care gardienii euro au decis să majoreze costul creditului cu 50 de puncte de bază după mai multe majorări de 75 de puncte de bază, Christine Lagarde a explicat că BCE este interesată de evoluţiile pe termen lung.

"Cineva care crede că acesta este un moment de cotitură pentru BCE se înşeală. Ne aşteptăm să majorăm dobânzile într-un ritm de 50 de puncte de bază pentru o anumită perioadă de timp. Mai avem mult teren de acoperit, trebuie să mergem mai departe şi suntem implicaţi într-o evoluţie pe termen lung", a spus Christine Lagarde.

Noile prognoze ale BCE vor hotărî cât de lung va fi acest termen.

În condiţiile în care războiul din Ucraina continuă, cele mai recente proiecţii ale experţilor Eurosistemului arată că o recesiune în zona euro va fi una relativ scurtă şi superficială. Cu toate acestea, se anticipează o creştere economică modestă anul viitor, aceasta fiind revizuită semnificativ în jos comparativ cu proiecţiile anterioare.

În ansamblu, proiecţiile experţilor Eurosistemului estimează, în prezent, o creştere economică în zona euro de 3,4% în 2022, de 0,5% în 2023, de 1,9% în 2024. În schimb, prognozele de inflaţie pentru zona euro au fost revizuite în sus, până la 8,4% în anul 2022, pentru a se reduce la 6,3% în 2023, urmând ca ritmul de creştere a preţurilor să rămână peste ţinta de 2% inclusiv în 2025.

Bloomberg. Extrema dreaptă austriacă conduce în sondaje. Inflația și corupția erodează curentul principal

Partidul Libertății, de extremă dreapta, devine din nou cea mai populară formațiune politică din Austria, reflectând nemulțumirea tot mai mare față de corupția guvernamentală și inflația în creștere.

Aproximativ 29% dintre respondenți au declarat că ar vota pentru Partidul Libertății, potrivit unui sondaj realizat de institutul de sondaje Market și publicat de ziarul Der Standard. Această cifră este în creștere față de 21%, cât s-a înregistrat într-un sondaj similar din august. Prin comparație, 27% dintre alegătorii din sondajul Market au declarat că ar susține socialiștii și 21% au spus că ar susține Partidul Popular al cancelarului Karl Nehammer.

Sprijinul pentru Partidul Libertății se află acum la cel mai ridicat nivel din 2017, în același an în care Sebastian Kurz a devenit lider al Partidului Popular și a cucerit alegătorii cu politici populiste. Austria urmează să organizeze alegeri în a doua jumătate a anului 2024. 

Cancelarul Karl Nehammer, care încearcă să reproducă abordarea dură a lui Kurz în ceea ce privește imigrația, a blocat săptămâna aceasta decizia UE care ar fi extins spațiul Schengen, spațiul european fără control la frontieră, pentru a include România și Bulgaria. O serie de anchete de corupție, majoritatea legate de perioada în care Kurz a fost la putere, au afectat popularitatea partidului său.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Germania estimează o creştere economică de 0,3%

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin,...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel