Cine a finanțat de fapt vaccinul Pfizer
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Pfizer se așteaptă la un profit semnificativ până la sfârșitul anului
Pfizer se așteaptă la un profit semnificativ până la sfârșitul anului
După anunțul Pfizer despre succesul pe care vaccinul său pe care l-a proiectat împreună cu compania BioNtech, oficialii de la Washington s-au înghesuit să-și aroge meritele.

Începând cu Mike Pence care a declarat că totul s-ar datora programului operațional Warp Speed care ar fi contrinuit la accelerarea dezvoltării vaccinului, notează Bloomberg.

Adevărul este că Pfizer nu a primit nicio finanțare din partea programului american Warp Speed ​​pentru dezvoltarea, studiile clinice și fabricarea vaccinului. Mai degrabă, partenerul său, BioNTech SE, a primit bani de la... guvernul german.

BioNTech este creditat pentru contribuția tehnologiei ARN messenger, care determină organismul să producă o proteină cheie din virus, creând un răspuns imun. Compania de biotehnologie are deja o istorie de lucru cu Pfizer pentru vaccinurile antigripale, iar în martie au încheiat un acord pentru a co-dezvolta un vaccin împotriva Covid-19 în laboratoarele de cercetare atât din SUA, cât și din Germania. Cele două companii au început testarea umană a vaccinului în aprilie, înainte ca existența Warp Speed ​​să fie dezvăluită public.

Berlin a acordat companiei germane 445 milioane de dolari într-un acord semnat în septembrie pentru a ajuta la accelerarea vaccinului prin dezvoltarea capacității de producție și dezvoltare pe piața sa internă.

Între timp, ceea ce au făcut SUA, a fost că s-au angajat să cumpere sute de milioane de vaccinuri în avans pentru a se asigura că americanii sunt printre primii care obțin medicamentul Administrația Trump a convenit în iulie să plătească aproape 2 miliarde de dolari pentru 100 de milioane de doze, cu opțiunea de a achiziționa până la 500 de milioane în plus, odată ce va fi aprobat vaccinul.

De ce vaccinul Pfizer va fi o provocare pentru România

Operațiunea Warp Speed ​​este creditată cu accelerarea altor câteva programe de vaccin, inclusiv unul de la Moderna Inc., care utilizează tehnologie similară cu cea a Pfizer și care ar putea produce date de testare la sfârșitul acestei luni. 

Unii republicani, inclusiv Donald Trump Jr. și senatorul de Texas, Ted Cruz, au pus sub semnul întrebării momentul pe care Pfizer l-a ales pentru a da publicității datelor sale pozitive adică la aproape o săptămână după alegerile prezidențiale. Cei doi insinuează că informațiile ar fi putut schimba rezultatele alegerilor, balanța în ar fi putut înclina în favoarea președintele Donald Trump, care a pierdut în fața fostului vicepreședinte Joe Biden.

Pfizer a declarat pe 27 octombrie, cu o săptămână înainte de ziua alegerilor, că nu a atins pragul cazurilor pozitive care i-ar fi permis să raporteze datele. După aceea, și-a revizuit protocoalele de testare după ce s-a consultat cu Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente cu privire la ceea ce ar fi acceptabil pentru a obține aprobarea. FDA s-a aflat sub presiunea oamenilor de știință pentru a stabili standarde dure pentru un vaccin, astfel încât americanii să simtă că acesta a fost riguros verificat și este sigur de utilizat.

De-a lungul timpului, cei mai mulți directori ai Pfizer au încercat să elimine ideea că acesta a fost influențată de actorii politici.

Directorul executiv Albert Bourla a spus în repetate rânduri că gigantul farma a evitat să ia bani de la guvern, respectiv contrinuabili, pentru cercetare și dezvoltare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel