Știrile dimineții. Cele mai importante informații la început de zi
În mod remarcabil, din acele 27 de trilioane de dolari ”aflate” în mâinile americanilor, cel puțin 7 trilioane de dolari - adică o cincime din datoria federală totală - se află în posesia diferitelor agenții și departamente guvernamentale. Cu alte cuvinte, cei mai mari creditori ai guvernului federal nu sunt nimeni alții decât administrațiile pe care Administrația le controlează direct.
Tot pe linie de creditori autohtoni, pe următorul loc se situează instituții financiare precum fondurile de pensii și fondurile de investiții cu alte 7 trilioane de dolari, rezidenții americani deținând bonuri de trezorerie în valoare de aproximativ 6 trilioane de dolari. Vine apoi Rezerva federală – FED – cu 5 trilioane de dolari și, la coada liste se regăsesc diferite state străine, cu puțin mai puțin de 2 trilioane de dolari.
Japonia, China, Marea Britanie...
Peisajul este mult mai fragmentat în rândul celor 8 trilioane de dolari din datoria suverană aflate în mâinile creditorilor străini. Prima dintre acestea ar fi Japonia, cu 3% din datoria federală totală, după care China și Marea Britanie, cu câte 2%. Luate împreună, celelalte țări – este vorba, în principal de monarhiile din Golf și statele membre UE – controlează aproximativ 15% din total.
Spre comparație, potrivit agenției France Trésor, jumătate din datoria suverană a Franței este deținută de investitori străini, majoritatea europeni. Este de remarcat faptul că această proporție a scăzut semnificativ în ultimii cincisprezece ani, când datoria noastră suverană era de două treimi în mâinile investitorilor străini.
Dintre jumătate deținută în Franța, un sfert se află în posessia rezidenților francezi, companiilor de asigurări și băncilor franceze, un alt sfert se află la Banque de France - care poate juca astfel un rol puternic de stabilizare a situației financiare a statului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Ungaria caută o soluție pentru...
Proiectele vor asigura o putere...
Valoarea sprijinului acordat...
Surprinzători cine sunt cei mai mari cumpărători.
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o...
O descoperire istorică a fost...
Actul normativ a fost promulgat...
Cheltuielile de apărare ale...
Întreprinderea vizată numără...
Negocieri intense pentru un plan de economii fără...
Pe ultima sută de metri!
Miliardarul american Frank McCourt intenționează o...
În multe magazine acest produs...
Grupaj de știri.
Vicepreședintele Administrației...
Cred că de la Bucureşti sau Budapesta nu putem evalua cu...
În ultimul an, prețul boabelor de cacao a crescut...
Banca Națională a României a...
Decizia vine în urma...
Președintele ales și-a transmis mesajul printr-o postare...
Agenţia Fitch a revizuit...
Totul devine prea scump pentru această țară europeană.
CEC Bank a listat vineri pe...
Dezamăgirea investitorilor a fost foarte mare.
Președintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, o lege...
O criză „foarte, foarte...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...