Cine este microbiologul care a creat noul vaccin rusesc

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Denis Logunov
Denis Logunov
Rușii au anunțat să și-au înregistrat oficial primul vaccin împotriva Covid-19, lucru care a stârnit controverse în Occident, unii specialiști exprimându-și îngrijorarea că noul medicament nu a fost suficient testat.

Pe de altă parte rușii merg mai departe cu noul vaccin și spun că în două săptămâni vor începe vaccinarea în masă în timp ce Vietnamul s-a înscris deja pe lista cumpărătorilor.

Dar cine este cel care a creat acest noul vaccin și ce spune despre acesta

Este vorba despre Denis Logunov, director adjunct de cercetare la Gamaleya Center, care conduce grupul ce dezvoltă primul vaccin împotriva coronavirusului din Rusia. 

Logunov acum refuză să discute public despre experimentele efectuate a explicat totuși că a testat vaccinul pe sine însuși. De atunci, el a administrat vaccinul la 76 de voluntari, fiecare dintre au ținut un „jurnal”, unde au consemnat orice reacții adverse, cum ar fi febră, erupții cutanate și iritații. Până acum, din fericire, nu au existat reacții adverse grave, a explicat Logunov. Autoritățile speră că imunizarea va fi gata imediat după septembrie.

Logunov a explicat, pentru publicația științifică Meduza, că producția în masă a vaccinului nu va începe înainte de sfârșitul anului, deși așteaptă aprobarea provizorie pentru testări mai ample până în toamnă. Logunov nu a publicat încă rezultatele cercetărilor sale în reviste științifice, dar a fost de acord să împărtășească unele detalii ale lucrării sale.

Vaccinul rusesc anticoronavirus este un "cocktail MOLOTOV". Ce spun experții

Logunov a declarat că echipa sa a creat  vaccinul folosind un adenovirus ca vector pentru a livra materialul genetic SARS-CoV-2 la pacienți. Odată ce se află în corpul unei persoane, bucățile de agent patogen coronavirus din adenovirusuri stimulează un răspuns imun, sperând să inoculeze gazda împotriva SARS-CoV-2.

Logunov și echipa sa au avut un avantaj, au perfecționat anterior aceste metode în timp ce dezvoltau un vaccin împotriva virusului Ebola. În cei trei ani înainte de pandemia COVID-19, a lucrat la crearea unui vaccin împotriva Sindromului respirator din Orientul Mijlociu (MERS). Când a făcut schimbarea către SARS-CoV-2 în februarie 2020, vaccinul prototip a fost gata în două săptămâni, notează Pharmazeutische Zeitung.

Întrebat despre afirmațiile recente din Occident potrivit cărora hackerii ruși și chinezi au încercat să fure date de cercetare despre vaccinurile coronavirus, Logunov și-a exprimat scepticism. „Când trăiești și respiri un anumit tip de tehnologie, indiferent dacă îți place sau nu, creezi o mulțime de bune practici pe care de multe ori nici nu le brevetezi. Dar sunt foarte greu de furat - trebuie să petreci 15-20 de ani din viața ta pentru a stăpâni cu adevărat tehnologia și pentru a o reproduce în orice mediu. Cum furi asta? Este posibil doar dacă lucrezi cu echipa de dezvoltare. Și odată ce vaccinul va intra pe piață, toată lumea va putea să-i vadă compoziția și nu va mai exista niciun secret, oricum ”, a argumentat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

ANAF introduce formularul 397. Cine depune și de când

Operatorii de platforme digitale care intermediază...

Bursa / sursa foto: Freepik.com
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Prăbușire istorică a piețelor
Criptomonede

Trump lovește și în Bitcoin! Criptomonedele în cădere liberă

Bitcoin scade sub 83.000 de dolari, pe fondul temerilor...

Donald Trump creează o fisură adângă în rândul republicanilor
Mihai Daraban și premierul Dr. Ralph Gonsalves
BVB / FOTO: Pagina de Facebook a BVB
Bani / Foto: DCBusiness
Sebastian Burduja / FOTO: gov.ro
Bună dimineața!
Negocieri / FOTO: Freepik
Guvern sediu2
Siemens / FOTO: Wikipedia
Capitoliu - Senat / FOTO: Wikipedia
China / FOTO: Freepik

China, retrogradată de agenția Fitch. Care sunt implicațiile

Retrogradarea Chinei survine la o zi după ce Statele...

Foto: Freepik.com

UE decide, pe 9 aprilie, măsurile la tarifele impuse de SUA

Săptămâna viitoare, UE va decide cu privire la răspunsul...

Foto: Freepik.com
Calcul / FOTO: Freepik
Fabrică auto / FOTO: Freepik
Industria farmaceutică /FOTO: Freepik

Prețul medicamentelor. Analist: Va fi o lovitură dureroasă

Acțiunile companiilor din sectorul Pharma au cunoscut un...

Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Șantierul Naval Damen Mangalia
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Tanczos Barna / Foto: gov.ro
Elon Musk / Foto: Gage Skidmore / Flickr

pixel