Cine nu va fi obligat să aibă repartitoare de căldură. Noi excepții
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Legiuitorul vrea o amânare
Legiuitorul vrea o amânare
Românii care locuiesc în spații care au încălzire centrală, conform Legii 196/2021 care a apărut în iulie, stabilește obligativitatea montării contoarelor de căldură în fiecare apartament până la sfârșitul lunii decembrie 2021.

Pentru că termenul se împlinește peste o lună și jumătate, iar, după cum estimează autoritățile, sunt de instalat peste 550.000 de contoare, se propune acum, prin proiectul legislativ de la Senat, amânarea acestuia.

„În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2022 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/ răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit”, apare, la modul concret, în proiectul de lege.

Vor fi exceptate, potrivit proiectului, de la obligația dotării de contoare pentru căldură:

- imobilele în care au fost deconectate de la sistemul de încălzire centralizată minimum 25% dintre locuinţele individuale;

- imobilele care nu au fost reabilitate termic.

Citește și: Încălzirea centrală. Termen limită pentru contoarele de căldură. Ce amenzi riscă cei care nu le instalează

În cazul acestora din urmă, montarea contoarelor va fi obligatorie în termen de șase luni de la data recepţiei finale a lucrărilor de reabilitare termică.

În expunerea de motive a inițiativei legislative se spune și că: ”În contextul creşterii preţului pentru energie electrică şi gaze naturale, regăsite, în principal, în creşterea costului de producţie pentru agentul termic, suportat de consumatori, se impune
prorogarea termenului privind obligaţia consumatorilor de a monta sisteme de măsurare pentru individualizarea consumurilor de
energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă pentru locuinţe/spaţii cu altă destinaţie decât cea de locuit”.

În același document se mai spune că: ”[...] având în vedere că în sectorul montării contoarelor de energie termică activează doar 20 de companii acreditate de ANRE este posibil ca nivelul cererii pentru acest serviciu să crească artificial costurile. Este nevoie de o prorogare a termenului de aplicare pentru a oferi timp consumatorilor să intre legalitate şi să aleagă cele mai competitive oferte.

Inițiatorii mai spun că în actualul context pandemic, montajul propriu-zis al aparatelor de măsurare presupime ca specialiştii în acest domeniu sau instalatorii sanitari să intre în locuinţele oamenilor, în doar două luni urmând a fi montate peste 550.000 de astfel de aparate, doar în Bucureşti. Acest lucru expune inutil populaţia la un risc de contaminare cu Sars-CoV-2.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel