Ciucă despre PNRR: Discuții de ”principiu”, la Bruxelles, despre plafonul de 9,4% pentru pensii

Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
Premierul a prezentat concluziile discuțiilor pe care le-a avut la Bruxelles. 

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, vineri, că în urma discuţiilor de la Bruxelles s-a ajuns la concluzia că este nevoie să fie făcute "ajustări" la Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), arătând că nu există timp de renegociere, pentru că ar însemna o pierdere de timp şi de resurse.

"Practic, în tot acest ansamblu al discuţiilor convenite, rezultatul, concluzia este că avem nevoie să facem aceste ajustări, timp de renegociere nu avem, pentru că ar însemna o pierdere atât de timp, cât şi de resursă şi, practic, angajamentul de a implementa acest PNRR şi de a face în aşa fel încât să putem să realizăm întreaga absorbţie de fonduri financiare, din granturi şi din împrumuturi, să nu se realizeze în proporţie de 100%. Ca atare, angajamentul nostru este să facem tot ceea ce este posibil, astfel încât împreună cu staff-ul tehnic de la ministerele de linie, cele care sunt coordonatoare de reforme şi staff-ul tehnic de la Comisie, să agreăm şi să reuşim să găsim acele soluţii să asigurăm îndeplinirea, implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă", a spus Ciucă în debutul şedinţei de Guvern.

El a spus că s-a discutat de "principiu" despre plafonul de 9,4% din PIB asumat prin PNRR pentru pensii.

"Am convenit cu doamna preşedintă (Ursula von der Leyen - n.r.) ca acest indicator să poată fi înlocuit cu indicatori de disciplină fiscală, având la bază studiul Băncii Mondiale, iar detaliile tehnice legate de modalitatea în care se va proceda vor fi stabilite la nivelul comisiilor de specialitate", a afirmat premierul.

În ceea ce priveşte decarbonarea, s-a convenit că, în actualul context, este nevoie ca la nivelul Uniunii Europene să se ia măsuri să se asigură securitatea energetică, a menţionat şeful Guvernului.

"România s-a coordonat şi va continua să se coordoneze cu Comisia Europeană în ansamblul deciziilor care s-au luat şi care vor fi luate în continuare pentru a putea să avem garanţia securităţii energetice şi în felul acesta, în conformitate cu planul propriu privind decarbonarea, anul acesta ar urma ca la 31 decembrie să fie scoase din producţie două grupului energetice, fiecare de câte 300 de mW. Grupuri care, aşa cum am convenit, să poată să fie trecute în rezerva tehnic, iar ele să fie disponibile pentru a fi repornite ori de câte ori va fi nevoie pentru asigurarea energiei şi echilibrarea sistemului", a afirmat Ciucă.

Premierul a precizat că în cadrul vizitei la Bruxelles s-au discutat şi elemente de infrastructură de transport.

"În principiu, toate aceste discuţii au fost agreate în sensul în care modificările de adaptare în interioru PNRR-ului să poată fi agreate tehnice. Şi aici vin şi prezint un exemplu. În PNRR este asumat să finalizăm magistrala M4 de la metrou, dar ţinând cont că nu este încă un proiect matur şi nu există timpul necesar ca până în 2026 să fie finalizat, există posibilitatea ca această magistrală să poată fi înlocuită cu o alta, care să poată să fie finalizată şi să asigure absorbţia banilor", a explicat Nicolae Ciucă. 

Citește și Pensii. Marius Budăi dezvăluie când va fi anunțat procentul de creștere a pensiilor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel