Ciucă, precizări depre creşterile de taxe şi de impozite în 2022

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Bugetul pentru 2022 este unul responsabil, echilibrat şi realist, capabil să răspundă nevoilor imperative de finanţare şi să consolideze economia pe termen mediu şi lung, a declarat, miercuri, prim-ministrul Nicolae Ciucă.

"Discutăm astăzi bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat pentru anul viitor, cea mai importantă legislaţie anuală de programare bugetară. Avem în faţă un buget echilibrat, responsabil şi realist, capabil să răspundă nevoilor imperative de finanţare şi să consolideze economia pe termen mediu şi lung, valorificând resursele financiare oferite de Uniunea Europeană. România are o viziune responsabilă de politici fiscale şi bugetare, o strategie de consolidare fiscală graduală, care să potenţeze şi să menţină creşterea economică la un nivel de peste 4-5% pe orizontul de referinţă, fiind conştientă că trebuie să utilizeze toate pârghiile pentru a pregăti economia în eventualitatea unor şocuri viitoare", a spus premierul în plenul Parlamentului.

El menţionat că bugetul pentru anul 2022 are la bază principii, precum transparenţă, realism, evitarea risipei banului public, reconsiderarea priorităţilor de finanţare în acord cu agenda europeană.

Prim-ministrul Nicoale Ciucă a dat asigurări miercuri că Guvernul nu vizează creşteri de taxe şi de impozite anul viitor şi că în proiectul de buget sunt prevăzuţi 88,8 miliarde de lei pentru investiţii, reprezentând cea mai mare alocare din ultimii 32 de ani.

"Nu vom creşte taxe şi impozite, nu vom pune presiune asupra mediului de afaceri. Vom menţine regimul fiscal actual al IMM-urilor, schemele de ajutor de stat pentru încurajarea investiţiilor şi toate măsurile aflate în vigoare pentru susţinerea antreprenorilor. Vom sprijini accesul la finanţare al IMM-urilor, prin continuarea programului IMM Invest, esenţial pentru susţinerea companiilor, afectate grav de criza COVID-19", a spus el în cadrul dezbaterilor din plenul reunit al celor două Camere.

Ciucă a menţionat că bugetul pentru anul viitor "se fundamentează pe stabilitate şi predictibilitate", coordonate menite să încurajeze investiţiile.

Proiectul de buget al Finanțelor a primit notă de trecere în comisii

"Este bugetul cu cea mai mare alocare a investiţiilor din ultimii 32 de ani, fondurile însumează aproximativ 88,8 miliarde de lei. Reprezintă, practic, dublul sumei investiţiilor realizate în România în anul 2019", a mai spus el.

Potrivit premierului, ţinta Guvernului este "reducerea treptată a deficitului bugetar" pe parcursul următorilor ani, în condiţiile în care efectele pandemiei sunt resimţite în continuare la nivel naţional şi global.

"Suntem foarte responsabili în respectarea angajamentelor cu partenerii noştri externi. În întrevederile avute, zilele trecute, la Bruxelles, cu înalţi oficiali ai UE, am informat cu privire la adoptarea proiectului bugetului pentru anul 2022, evidenţiind preocuparea noastră pentru menţinerea stabilităţii fiscal-bugetare în linii şi cu angajamente asumate de România, în ceea ce priveşte revenirea în limitele Pactului de stabilitate şi creştere", a amintit el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Declaratia 100
Foto:Freepik.com
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Notificare telefon

Eset, avertizare pentru cei care au cont pe Spotify

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...

Încărcare mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Papa Francisc

Papa Francisc a murit

A încetat din viaţă Papa Francisc.

Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI / Flickr

Scădere uşoară a numărului de firme dizolvate

Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...

Foto: Freepik.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României scade, importurile cresc

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Sol

Ucraina rămâne fără gaze. Rezervele sunt pe sfârşite

Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Nissan / FOTO: Unsplash
Foto: Freepik.com
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash
Protest masiv în New York împotriva lui Donald Trump și Elon Musk
Vânzător stradal într-o localitate din California / Foto: Dave Parker / Flickr
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Gândim alte planuri / FOTO: Freepik

Bancherii, obligați să-și pună mintea la contribuție

În noile condiții generate de războiul tarifelor,...

Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Mină de cupru

10 mega-mine care țin planeta în priză: cine dă cupru lumii?

Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...

Foto: Freepik.com

pixel