CNPP a plătit pensionarilor cu 1.096 mai puține indemnizații sociale

Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Bani / Foto: DCBusiness
Bani / Foto: DCBusiness
Numărul total al beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a fost de 1.145.877 în octombrie 2022, cu 1.096 de persoane mai puţin comparativ cu luna anterioară, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).

Dintre aceştia, 1.026.421 erau pensionari din sistemul public iar 119.456 erau pensionari proveniţi din fostul sistem de pensii al agricultorilor.

În cazul pensionarilor din sistemul public, valoarea medie a indemnizaţiei suportate de la bugetul de stat a fost de 375 de lei. Cele mai mari valori au fost înregistrate în judeţele Bistriţa-Năsăud (de 434 lei), Maramureş (430 lei) şi Cluj (417 lei).

Cei mai mulţi beneficiari ai acestei indemnizaţii erau în Bucureşti - respectiv 48.208 şi în judeţele Suceava (41.529 pensionari), Dolj (37.660), Iaşi (36.613) şi Prahova (35.001).

În ceea ce priveşte pensionarii agricultori, indemnizaţia socială medie suportată de la bugetul de stat a fost de 269 de lei, valoarea cea mai mare fiind înregistrată în judeţele Ilfov (386 lei) şi Gorj (350 lei) şi în sectorul 1 din Bucureşti (335 lei).

Potrivit sursei citate, numărul cel mai mare de beneficiari din rândul pensionarilor agricultori se înregistra în judeţele Iaşi (8.211 persoane), urmat de Botoşani (7.765) şi Botoşani (7.747).

Citește și Pensii 2023. Când se tipăresc taloanele cu majorările incluse

Președintele Casei Naţionale de Pensii, Daniel Baciu, s-a declarat încrezător că guvernanţii vor stabili până la finalul acestei luni procentul cu care se va majora punctul de pensie de la 1 ianuarie 2023, astfel încât să poată pregăti toate modificările necesare pentru a putea plăti pensiile mărite.

„Când se face această actualizare, majorarea punctului de pensie, noi trebuie să consolidăm baza de date pentru că nu se modifică doar valoarea punctului de pensie, avem şi alţi parametri care derivă din acestă valoare a punctului de pensie. Această consolidare a punctului de pensie la nivel central trebuie făcută mai înainte astfel încât noi plătim pensiile, începând cu prima zi a lunii.

Aceste operaţiuni trebuie să le avem de mai înainte clar stabilite. Undeva în a doua jumătate a lunii noiembrie noi trebuie să avem aceste date deja pentru a putea face aceste operaţiuni specifice Casei Naţionale de Pensii pentru a putea ca la 1 ianuarie 2023 să avem deja fluturaşii tipăriţi cu noile valori ale pensiilor”, a spus șeful CNPP la România TV.

„Este clar că această majorare va avea loc de la 1 ianuarie şi sunt convins că această decizie va fi luată în timp util astfel încât noi să reuşim să facem toate operaţiunile necesare şi nu vom avea nicio problemă şi pensionarii vor primi pensiile mărite fix cu 1 ianuarie 2023”, a adăugat el. 

Citește și Vești bune pentru români! Salariile au crescut. Află cu cât

Potrivit ultimelor date oficiale ale INS, salariul net în România a crescut în luna septembrie, ultima lună în care au fost calculate statisticile la nivel național. 

Mai mult, există un domeniul în care salariul net a depășit suma de 16.000 de lei în septembrie, la nivel național. În luna septembrie, salariul mediu net în România a fost 4.003 lei, în creștere cu 70 lei față de luna precedentă. În același timp însă inflația a ajuns la 15,3% în această perioadă.

Conform acelorași date comunicate de INS, cele mai mari salarii din țară au fost încasate de cei care lucrează în domeniul fabricării produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea țițeiului (16.085 lei). La polul opus, cele mai mici salarii se înregistrează în domeniul HORECA (2.233 lei).

Sunt și români mai norocoși decât ceilalți și care câștigă peste 16.000 de lei lunar, adică  mai mult 3.000 de euro. Astfel, codul CAEN 19 (din care face parte fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea țițeiului) include: transformarea petrolului brut si a carbunelui în produse finite, este aria de activitate care înregistrează cele mai mari creșteri financiare, chiar mai mari decât în domeniul IT.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel