Comisia Europeană pregătește noile taxe pentru mașinile electrice chinezești
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Se așteaptă ca săptămâna aceasta Comisia Europeană să facă publice taxele pe care intenționează să le impună vehiculelor electrice chinezești.

Aceast răspuns al CE vine în urma a ceea ce executivul european consideră a fi subvenții excesive din partea guvernului chinez pentru exporturile de mașini electrice către Occident. Astfel, sunt așteptate represalii din partea Beijingului, relatează Reuters.

La mai puțin de o lună după ce Washingtonul a mărit de patru ori taxele pentru vehiculele electrice chinezești la 100%, Bruxelles va stabili tarife mult mai mici pentru importurile de la producătorii chinezi precum BYD și Geely, precum și de la producătorii occidentali precum Tesla care exportă mașini din China în Europa.

Cu toate acestea, nu există practic niciun sprijin pentru tarife din partea industriei auto de pe continent.

Producătorii germani de automobile, în special, depind în mare măsură de vânzările din China și, prin urmare, se tem de represaliile Beijingului, iar firmele auto europene își importă, de asemenea, propriile vehicule fabricate în China.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat în repetate rânduri că Europa trebuie să acționeze pentru a împiedica China să inunde piața blocului comunitar cu vehicule electrice subvenționate.

„Dacă sunt provocate, repercusiunile ar putea duce la un război comercial care ar fi devastator pentru o regiune care este încă puternic dependentă de lanțurile de aprovizionare dominate de China pentru a-și atinge obiectivele climatice”, a declarat Will Roberts, șeful departamentului de cercetare în domeniul auto de la Rho Motion.

China a reproșat UE cu privire la această măsură, a îndemnat la cooperare și a exercitat presiuni asupra diferitelor țări UE, dar nu a explicat pe deplin care ar fi răspunsul său.

Beijingul a lansat deja o investigație antidumping privind importurile de coniac, în mare parte de origine franceză. De asemenea, în aprilie, a adoptat o lege pentru a-și consolida capacitatea de a riposta în cazul în care Statele Unite sau UE impun tarife la exporturile celei de-a doua economii mondiale.

Aceste taxe vor fi provizorii iar, în acest timp, ancheta va continua până la sfârșitul lunii octombrie, când se va lua o decizie taxelor care vor dura cinci ani. Taxele propuse se vor aplica dacă o bună parte dintre guvernele UE nu se vor opune.

Acest lucru lasă timp pentru a se ajunge la un potențial acord între Bruxelles și Beijing. Executivii chinezi speră că astfel de discuții vor atenua lovitura.

Analiștii se așteaptă la tarife cuprinse între 10% și 25%.

Fiecare 10 % suplimentar pe lângă taxa existentă de 10 % i-ar costa pe importatorii UE de vehicule electrice chinezești aproximativ 1 miliard de dolari, pe baza datelor comerciale din 2023, o altă lovitură pentru un sector care se luptă cu încetinirea cererii și scăderea prețurilor la nivel național.

Acest cost va crește în acest an, pe măsură ce producătorii chinezi de VE își vor extinde exporturile către Europa.

Importurile de vehicule electrice fabricate în China au fost dominate de constructorii auto occidentali Tesla, Dacia și BMW.

Directorii de top de la BMW, Mercedes și Volkswagen au avertizat împotriva impunerii de taxe de import pentru vehiculele din China, unde HSBC estimează că producătorii auto germani generează 20-23% din profiturile lor globale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Guvernul are buzunarele goale / Ilustrație: DCBusiness
Munca la birou. Pexels.com
Recep Tayyip Erdogan / Foto: flickr.com
Wall Street
Bani

Cursul BNR. Leul, indecis la sfârșit de săptămână

Banca Națională a României a calculat valoarea leului...

Barbie. Foto: pexels.com

Vânzările de păpuşi Barbie scad, iar explicaţia e simplă

Vânzările de păpuși Barbie scad în lipsa unei...

Blue screen / sursa foto: Wikimedia Commons
Bernard Arnault
Aur

Aurul se redresează după o scădere bruscă

Prețul aurului a recuperat, vineri, din terenul pierdut...

Economia Rusiei
Rubla rusească
Ceaiul de la ora 5 / FOTO: Freepik

Tradiția britanică a ceaiului de la ora cinci, amenințată!

Inundații, secete... În India și Kenya, efectele...

Dolari / sursa foto: Freepik.com
OpenAI

Inteligență artificială: OpenAI amenință Google

Un anunț care a făcut ca acțiunile Alphabet,...

China Japonia / sursa: Freepik.com
Skoda Auto
Centrală pe cărbune / sursa foto: Freepik.com
Jocurile Olimpice / FOTO: Facebook JO Paris 2024
Romgaz

Dividendele Romgaz ajung, începând de astăzi, la acționari

Valoarea dividendului brut pe acțiune este de 0,1425 lei.

pexels.com
TVA
Wall Street. Foto: Pexels.com
Actualizarea CrowdStrike / sursa foto: Wikimedia Commons / Dulles Airport CrowdStruck
Dolari
Foto: Pexels.com
Cosmin Marinescu

pixel